Svečano slavlje i oproštaj od župnika

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
VELIKA GOSPA NA OTOKU IŽU
Ana SUTLOVIĆ/Martina PEKIĆ/Silvio PANOVIĆ
Blagdan Velike Gospe svečano je proslavljen 15. kolovoza 2019. na otoku s dva slova Ižu, u obje župe Velom i Malom Ižu

Blagdan Velike Gospe svečano  je proslavljen 15. kolovoza 2019. na otoku s dva slova Ižu, u obje župe  Velom i Malom Ižu, uz sudjelovanje velikog broja domaćih župljana i stranih gostiju. Svečana misa, koju je predvodio župnik don Luka Šustić, u jutarnjim satim održana je u župnoj crkvi sv. Marije u Malom Ižu, poslije koje je uslijedila procesija do stare crkve sv. Marije iz 9. stoljeća gdje je postavljen novoblagoslovljeni Gospin kip. U popodnevnim satima održana je svečana glagoljaška misa u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Velom Ižu i potom slikovita procesija sa zlatom okićenim kipom Gospe od Ružarija uz obalu, kojega su nosili mladi u starinskim iškim nošnjama, uz ferale, baklje, barjake, djecu s cvijećem u tradicijskim nošnjama te pjevanje Gospinih litanija po starom iškom napjevu i luncijanje zvona. Na misi je izvedena i Ave Marija od Schuberta uz domaću violinisticu Tenu Milinčić i australskog opernog pjevača podrijetlom iz Kali Branka Lovrinova.

Obje župe oprostile su se od mladog župnika don Luke Šustića koji odlazi na novu pastoralnu dužnost. U Malom Ižu zahvalni govor održao je ing. Rajko Dumić, a u Velom Ižu đakon Livio Marijan, Župnik don Luka Šustić se srdačno zahvalio svima i u propovijedi potaknuo sve da nasljeduju ljubav, vjeru i poniznost Majke Božje čiji najveći godinšnji blagdan slavimo na Veliku Gospu.

"Ona je znala izdići pogled i srce u nebeske visine i vidjeti jednu drugu, vječnu i sretniju stvarnost od ovozemaljske i zato je blagoslovljena u vijeke" - istakao je don Luka.

Župljani su sakupili dobrovoljne priloge i darovali župnika umjetničkim slikama, maketom jedrenjaka i vrijednim ručnim satom što su mu uručili crkveni odbornici i predsjednici mjesnih odbora. Poslije mise i procesije u Velom Ižu, mnoštvo se okupilo na župnom dvoru, na oproštajnom slavlju uz bogato čašćenje koje su pripravili mještani u ozračju dalmatinske pjesme i veselog druženja. U Malom Ižu su održane i sportske aktivnosti, igre i poznati maloiški "Alajo-vez" kada u zajedničkom kordonu brodova Maloižani doplove u porat u Veli Iž uz baklje, zastave i glazbu. Slavlje u Malom Ižu, uz ples i glazbu, trajalo je do ranih jutarnjih sati. Kao i svake godine, i ove je blagdan Velike Gospe olkupio brojne Ižane koji žive na otoku i po svijetu, a također i mnogobrojne turiste, osobito iz Italije, koji u kolovozu borave na ovom malom lijepom otoku usred zadarskog arhipelaga.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (1 glasova)