Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

TURISTI KOD LIJEČNIKA Orlović: “Zadarska turistička ambulanta obradi dnevno od 50 do 100 pacijenata”

16.08.2019. 13:10
TURISTI KOD LIJEČNIKA  Orlović: “Zadarska turistička ambulanta obradi dnevno od 50 do 100 pacijenata”


Dok obiteljski liječnici u priobalju sve teže podnose teret povećanog broja pacijenata, turističke ambulante rade onako kako svaki liječnik u primarnoj zdravstvenoj zaštiti može samo sanjati: dnevno prime svega 15 do 20 pacijenata. Situacija je to u većini priobalnih mjesta.
Opterećeno nekoliko ambulati na Poluotoku
Dok se u turističkim ambulantama, kako prenose mediji, usluga naplaćuje, dotle se u ambulantama obiteljske medicine ista usluga, može dobiti bez naplate ako pacijent ima EU zdravstvenu karticu. U Zadru, kako doznajemo, pacijenti turisti, a ni liječnici nemaju većih problema, mada zadarski liječnik dr. Damir Biloglav ističe kako ima prostora za napredak.
– Mislim da bi turističke zajednice tu trebale značajno odigrati svoju ulogu i bolje informirati turiste. Čujem od svojih kolega da u turističkim mjestima čak 2/3 pacijenata čine turisti. Mi liječnici obiteljske medicine pružamo im osnovne usluge i pretrage, govori dr. Damir Biloglav.
Liječnici s kojima smo jučer razgovarali potvrdili su nam da niti jedan pacijent, osobito kad je riječ o hitnoćama, nije odbijen kad pokuca na vrata ambulante obiteljske medicine. Usluge im ne naplaćuju čak i ako nemaju kartice osiguranja. Najčešći posjeti ambulanti su zbog crijevnih viroza, konjunktivitisa, manjih ozljeda i respiratornih ili urinarnih infekcija. Kad se već obrate turističkoj ambulanti i dobiju račun, najčešće im se novac refundira od strane njihovih osiguravateljskih kuća.
No, zanimljivo je, kaže dr. Biloglav, neke osiguravateljske kuće uopće ne pokrivaju iznose manje od 50 eura. Na drugu stranu, Republika Hrvatska je baštinila bilateralne ugovore koje je SFRJ potpisala s državama iz kojih je dolazio veći broj turista. Primjerice, u Engleskoj hrvatski turisti su i prije ulaska u EU, u određenoj mjeri, mogli dobiti i besplatne bolničke usluge.
U Zadru je, kako doznajemo, nekoliko ambulanti obiteljske medicine opterećeno većim priljevom turista. To su ambulante kod Trga pet bunara, kod crkve Gospe od Zdravlja i ambulanta na Forumu. U nekim turističkim mjestima na priobalju, liječnici premašuju 200 posto broj uputnica za laboratorijske pretrage i to ne samo zbog turista. Problem su i sezonski radnici koji zbog preopterećenosti na poslu, vrlo često traže liječničku pomoć.
Nema problema s turistima
Dr. Žana Šabić-Pavičić dnevno u ambulanti ima po 120 pacijenata, a trećinu čine domaći sezonski radnici koji »padaju s nogu od posla, a ne mogu do svog liječnika«.
– Turističke ambulante, kojih u Dalmaciji i nema, nisu od velike pomoći. Tamo idu bogati, kojima se ne da čekati, a Čeh ili Slovak koji zatreba pomoć liječnika sigurno neće platiti pregled u turističkoj ambulanti ako ima karticu osiguranja i može ga dobiti kod nas besplatno, pojasnila je situaciju jedna liječnica iz Makarske.
Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu dr. Predrag Orlović otkriva kako djeluje zadarska turistička ambulanta koja se nalazi pod njegovim Zavodom, a ne pod Zavodom za zdravstveno osiguranje.
– Mi tu ambulantu »pro forma« zovemo turistička. Ona je kao i svaka druga u kojoj pacijenti, strani turisti mogu bez plaćanja dobiti uslugu ako imaju EU zdravstvenu iskaznicu. Istina, izdajemo recepte koji se naplaćuju jer tu uslugu ne pokriva HZZO. Razlog je u tome što turističke ambulante u pravilu osnivaju jedinice lokalne samouprave i nisu u sustavu HZZO-a. Takve ambulante osnovane su upravo da bi se smanjio pritisak na ambulante obiteljske medicine, ističe ravnatelj zadarskog Zavoda za hitnu medicinu dr. Predrag Orlović dodajući kako zadarska turistička ambulanta dnevno obradi od 50 do 100 pacijenata.
No, iako nam liječnici kažu da su sve više opterećeni te da im je problem naći zamjenu za godišnji odmor, svi uglas kažu da nema problema s turistima.