Svečano misno slavlje i veličanstvena procesija u ravnokotarskom marijanskom svetištu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Obilježena svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, zavjetni blagdan Škabrnje
Svečano misno slavlje i veličanstvenu procesiju u ravnokotarskom marijanskom svetištu, u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Škabrnji u koncelebraciji sa župnikom don Ivanom Rončevićem i subraćom svećenicima don Elvisom Ražovom, don Božom Polićem i don Pavom Zubčićem predvodio je omiljeni zadarski svećenik, fra Andrija Bilokapić, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima čije je sjedište u samostanu sv. Frane u Zadru
Velimir BRKIĆ
Živa procesija pobožnosti, molitve, pjesme i zavjeta

U povodu blagdana Velike Gospe hodočasnici iz domovine i svijeta su usprkos koronavirusa i temperaturi od preko 36 stupnjeva Celzijusa u Škabrnju počeli pristizati u nedjeljnim ranijim prijepodnevnim satima stvarajući šušur i živost pozitivne energije. Nitko se nije žalio, jer čim su ušli u crkvu ili su se išli ispovjediti ili su se odmah predali meditaciji i molitvi, jer jednom je Gospa.

Marijim zagovor i milost treba zaslužiti

- Njezin zagovor i milost treba zaslužiti. Trebamo uvijek gledati i težiti za onim što je na nebu, gdje Gospa već tijelom i dušom boravi, kazao je ovdašnji mještanin Marko Ivković, dok je na Trgu dr. Franje Tuđmana u centru Škabrnje tražio hlad prije početka svečane svete mise i procesije u kojoj su Gospin kip, crkvene barjake, hrvatsku trobojnicu i križ ove godine nosili mladići iz zaselka Ivkovići.
Na Veliku Gospu ili svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, ujedno i državni blagdan, katolički vjernici se prisjećaju dogme svoje vjere da je Blažena Djevica Marija cijela, tijelom i dušom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrslim sinom Isusom Kristom.
- Velika Gospa je ponizna službenica koja je svoj ovozemaljski život uskladila s Božjom riječju: »Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi«, sukus je odgovora Nade Karlić i Anke Pavičić – Šinjorine, Škabrnjanki obučenih u narodnu nošnju ovog kraja, koje aktivno sudjeluju u procesiji.

Velebna tajna vjere

Svečano misno slavlje i veličanstvenu procesiju u ravnokotarskom marijanskom svetištu, u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Škabrnji, koja je 1992. godine u Domovinskom ratu bila potpuno srušena, a potom iz pepela podignuta još velebnija i veličanstvenija, u koncelebraciji sa župnikom don Ivanom Rončevićem i subraćom svećenicima don Elvisom Ražovom, don Božom Polićem i don Pavom Zubčićem predvodio je omiljeni zadarski svećenik, fra Andrija Bilokapić, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima čije je sjedište u samostanu sv. Frane u Zadru.
- Gospa je zaista velebna tajna naše vjere, ona je druga obala koju je Gospodin pronašao da premosti jaz između neba i zemlje. Izabrana je da primi najdragocjeniji dar, Isusa, utjelovljeni Božji dar. U ime čovječanstva Gospa je prihvatila Božju volju i postala majka Gospodina, majka Boga našega koji je postao jedan od nas, kazao je fra Andrija.

Osloniti se na Boga

Još od najranije hrvatske povijesti uvriježena je tradicija štovanja Velike Gospe, Blažene Djevice Marije, što svjedoče brojne crkve, samostani, molitve, pjesme i hodočašća posvećena Gospi. Sve ratove, glad, napade i nevolje hrvatski narod je proživio pod plaštem Majke Božje pouzdajući se u njezin zagovor. U znak zahvalnosti časte je kao »kraljicu Hrvata«, a zazivaju »najvjernija odvjetnica Hrvata«. Očituje se i u pozdravu »Hvaljen Isus i Marija«.
- Budimo kršćanske duše, ponizni, jer nas Bog bogati sa sobom. Možemo radosni, mudro i trijezno živjeti ovdje i sada. Jer kad čovjek odbaci istinu svete Trojice da je Bog Otac, Sin i Duh sveti onda on nalazi čudno bogomoljstvo kojem su klanja, nalazi Trojstvo imaš, nalazi Trojstvo moći, vlasti, nalazi užitak. Dakle, moć, vlast, užitak to je Trojstvo koje danas mnoge uništava, uništava brakove, uništava mlade ljude, uništava mnoge. A oni koji su se oslonili na Boga oni mogu biti jednostavni, skromni i radosni, jer žive iz budućnosti, žive iz kraljevstva Božjega, žive u zajedništvu s Bogom, već ovdje i sada. Amen, zaključio je fra Andrija Bilokapić.

Molitva kod kipa Gospe Škabrnjske

Uz sudjelovanje sakristana Zorana Ražova poslanice su čitale Ivana Ivković i Ivana Karlić, dok je molitvu vjernika čitala Katica Ivković. Svečano euharistijsko slavlje uveličao je zbor koordinatorice Ines Škara, dok je za glasovirom bila sestra Vladislava. Milozvučno su pjevala liturgijske pjesme, među njima i najpoznatiju marijansku pjesmu »Rajska djevo, kraljice Hrvata«.
Na veličanstvenoj procesiji s Gospinim kipom litiju je tradicionalno nosila Anka Pavičić - Šinjorina, dok je križ nosio Jure Ivković, a hrvatsku trobojnicu Stjepan Ivković. Gospin kip i crkvene zastave nosili mladići prezimena Ivković, te Karlić, Milković i Škara.
A uz tradicionalnu molitvu i ophod uokolo Gospina kipa posebno se pobožno molilo u kapeli Gospe žalosne pored kipa Gospe Škabrnjske kojoj je u srpsko-četničkoj agresiji otkinuta glava. Među nazočnima u kapelici Gospe žalosne bila je i obitelj državnog tajnika, Škabrnjanca Josipa Bilavera.

Ocjena: 
Prosječno: 4.5 (2 glasova)