Bolnica na Ugljanu okreće se zdravstvenom turizmu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Strani investitori već obišli zgrade u koje žele ulagati
Planiramo se javiti na natječaj energetske obnove za ostale tri zgrade naše bolnice koje su ostale neadaptirane, čime bismo dobili novu bolnicu. Angažirali smo se oko tih projekata te pripremamo dokumentaciju, ističe ravnatelj Mavar
Arhiva ZL/Andrina LUIĆ
Psihijatrijska bolnica Ugljan planira se javiti na natječaj energetske obnove za ostale tri zgrade

Zadar i Zadarska županija imaju značajne prirodne resurse te vrhunske zdravstvene stručnjake koji su izvrstan potencijal za daljnji razvoj zdravstvenog turizma. Ova vrsta turizma jaki je integrator razvoja raznih sektora jer vezuje medicinsku uslugu, farmaceutiku te informacijsko-komunikacijska rješenja u jedan turistički proizvod pa samim tim može biti snažna razvojna poluga gospodarstvu, jedan je od zaključaka okruglog stola na temu »Zadar i potencijali razvoja zdravstvenog turizma« održanog u travnju ove godine u Zadru.

Psihijatrijska bolnica Ugljan jedna je od onih koja je spomenuta kao ogledni primjer medicinske ustanove koja se okreće zdravstvenom turizmu. Od ideje do prve faze u pripremi dokumentacije nije prošlo puno vremena te nam je ravnatelj bolnice, dr. Mladen Mavar, kazao kako su zainteresirani investitori već obišli kapacitete u kojima bi se razvijala ova grana turizma. Riječ je uglavnom o strancima, a najveći interes pokazali su Slovaci.

Ministarstvo iniciralo projekt

Zanimljivo je da je projekt zapravo pokrenulo Ministarstvo zdravstva u okviru plana poticanja zdravstvenog turizma u zdravstvenim ustanovama koje ispunjavaju sve propisane uvjete za ovu vrstu turizma. Projekt je važan i stoga što će donijeti nova zapošljavanja, što je osobito važno otočnom stanovništvu koje želi ostati na otoku umjesto da zbog posla iseljava u grad.

Ravnatelj Mavar kaže nam kako se pripremaju za natječaj kojega će raspisati Ministarstvo zdravstva te čekaju objavu natječaja za energetsku obnovu. Naime, bolnica je još u ožujku ove godine predstavila dovršetak energetske obnove za čak pet paviljona, od ukupno osam s koliko raspolažu. Riječ je o projektu vrijednom preko 23 milijuna kuna, izuzetno važnom za zgradu sagrađenu još 1942. godine, čiji su dijelovi već pomalo dotrajali. Obnova je stoga morala biti sveobuhvatna, a radovi izvođeni u fazama s obzirom da nije bilo moguće istodobno obnoviti svih pet zgrada.

- Planiramo se javiti na natječaj energetske obnove za ostale tri zgrade naše bolnice koje su ostale neadaptirane, čime bismo dobili novu bolnicu. Angažirali smo se oko tih projekata te pripremamo dokumentaciju kako bismo aplicirali na natječaj s obzirom da bismo imali dosta šansi zbog postojeće infrastrukture. U tom bismo dijelu mogli biti visoko kvalificirani upravo zbog izgrađenosti zgrada bolnice, ističe ravnatelj Mavar.

Energetska obnova zgrada

Naime, ugovori za početak obnove potpisani su još 2019. godine, a radovi su započeli u siječnju 2020. godine. Prema planu, krajem protekle godine sve je dovršeno, što znači da bi nakon rekonstrukcije i energetske obnove pet zgrada ušteda električne energije iznosila između 600 i 700.000 kuna godišnje.

Ministarstvo regionalnoga razvitka i fondova Europske unije od početka podržava ovaj projekt, a državi tajnik Šime Erlić naglasio je kako je projekt osobito važan za otočane.

- Nije lako provesti nijedan europski projekt, a još ga je teže provesti na otoku. Zapravo teže od svega toga je provesti ga ako si bolnica, jer je poznato kako bolnice funkcioniraju. Znamo da imaju limit i zato se u realizaciju ovakvog projekta, u kojemu je obnovljeno pet zgrada, neke puno financijski solidnije institucije ne bi usudile ući tek tako. Za to treba imati hrabrosti, odvažnosti i vizije, razumijevanja lokalne i regionalne zajednice, a pomogli smo i mi iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Fond za zaštitu okoliša, Ministarstvo graditeljstva. Bez takve zajedničke podrške ovakav projekt ne bi bio izvediv, zaključio je Erlić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)