Proslavljen blagdan župnog zaštitnika svetog Roka

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Zdravo Roko, odvjetniče, slavni Božji ugodniče…
Proslava župnog zaštitnika i naslovnika stoljetne crkve koja se nalazi "sri sela", započela je prvom, jutarnjom svetom misom u 8 sati koju je predvodio bibinjski mladomisnik don Frane Šindija, a nastavljena je središnjim misnim slavljem u 10,30 sati kojeg je predvodio također bibinjac don Ante Sorić, ravnatelj Klasične gimnazije Ivana Pavla II Zadar
Procesja nakon svete mise

Blagdan svetog Roka, franjevca trećoredca, hodočasnika i dobrotvora svečano je proslavljen danas u Bibinjama. Vjerni su Bibinjci tom svetcu, zaštitniku oboljelih od zaraznih bolesti, invalida i kirurga kojem se utječu u raznim životnim potrebama i nedaćama. Loncijanje zvona "na ruke" s crkvice tog svetca nekoliko dana ranije, najavilo je važnost i značaj blagdana, svetkovine za sve stanovnike Bibinja.

Proslava župnog zaštitnika i naslovnika stoljetne crkve koja se nalazi "sri sela", započela je prvom, jutarnjom svetom misom u 8 sati koju je predvodio bibinjski mladomisnik don Frane Šindija, a nastavljena je središnjim misnim slavljem u 10,30 sati kojeg je predvodio također bibinjac don Ante Sorić, ravnatelj Klasične gimnazije Ivana Pavla II Zadar. Nakon mise, upriličena je velika procesija starim selom, a svetčev kip praćen je tradicionalnom pjesmom "Zdravo Roko, odvjetniče, slavni Božji ugodniče…" Nakon središnje, "glavne" mise, uslijedila su obiteljska druženja uz bogat, blagdanski stol. Večeras će Bibinjce zabavljati Jole.

Himan svetom Roku

Zdrav' uzore svih kreposti, koj' uživaš sve radosti. Zdravo Roko odvjetniče, slavni Božji ugodniče! U nebeskim rajskim dvorim međ' anđela rajskim korim…

Crkva Božja sveta zazivlje te po sva ljeta, da nas braniš od pošasti i od svake zle napasti. I da moliš Svemoćnoga da nas brani zla svakoga. I da ljubav sveđ se širi bližnji s bližnjim da se miri. E, da složno u ljubavi svoga Boga svak proslavi. Roko sveti, blagoslovi ti hrvatski narod ovi! Naša polja i livade da nam zgodno kiša padne. Naše trude naše muke i žuljave časne ruke. Blagoslovi našu dicu, našeg roda uzdanicu! Naše starce ti okripi daj nam, Roko, život lipi!

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)