Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Izlagači slika oštetili zidove Sv. Petra i Andrije

Autor: Katarina Belić

15.09.2008. 22:00
Izlagači slika oštetili zidove Sv. Petra i Andrije

Foto: Adam VIDAS



Korisnicima je strogo naređeno da više ne vješaju slike te, ako se to bude i dalje događalo, unatoč našoj intervenciji postoji mogućnost pokretanja kaznene prijave sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, kazao nam je Josip Kršulović, pročelnik Konzervatorskog odjela Zadar
Crkva Sv. Petra Starog i Andrije s pročeljem iz 17. stoljeća i ostacima fresaka romano-bizantskih karakteristika s kraja 12. stoljeća spada u jedan od vrjednijih i ljepših kulturno-povijesnih spomenika grada Zadra. Iako izvrsno sačuvan i održavan kroz povijest pa do danas, ipak sada s njegovom trenutačnom funkcijom izložbenog prostora, kojim se uglavnom koriste likovni umjetnici, u opasnost od ugrožavanja i uništavanja dovode se dijelovi te povijesne građevine, točnije zidovi. Naime, prilikom postavljanja slika u prostoru crkve izlagači nisu bili dovoljno oprezni te su napravili manja oštećenja “zabijanjem” čavala radi postavljanja slika.
– Istina je da je došlo do manjih devastacija na zidovima prilikom zabijanja čavala. Naši djelatnici su to uklonili na stručan način, izbjegavajući bilo kakva daljnja oštećenja. Korisnicima je strogo naređeno da više ne vješaju slike te, ako se to bude i dalje događalo, unatoč našoj intervenciji postoji mogućnost pokretanja kaznene prijave sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, kazao nam je Josip Kršulović, pročelnik Konzervatorskog odjela Zadar.
Naime, ne postoje posebni pravilnici vezani uz korištenje povijesnih spomenika, odnosno njihovih prostorija, nego su oni zaštićeni Zakonom o zaštiti očuvanja kulturnih dobara unutar kojega su propisana pravila njihove upotrebe i navedene zaštitne mjere i sankcije u slučaju njihova uništavanja ili ugrožavanja. Nadležno tijelo za to je Konzervatorski odjel Ministarstva kulture na čijem se području kulturno dobro nalazi.
Osim manjih oštećenja nastalih kao posljedica nepažnje čovjeka pri očuvanju crkve Sv. Petra Starog i Andrije, posebno ostatka zidnih slika unutar crkve, problem predstavljaju vlaga i podzemne vode.
– Nažalost, iako smo svjesni toga, to je nešto na što mi ne možemo toliko utjecati jer se takve “prirodne” stvari, odnosno pojave ne mogu kontrolirati, kazao je Kršulović.