Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pavešić optužen za izazivanje prometne nesreće s namjerom

Autor: Minja Gugić

15.09.2008. 22:00
Pavešić optužen za izazivanje prometne nesreće s namjerom


Pavešiću se stavlja na teret najteža kvalifikacija kaznenog djela, za što je predviđena zatvorska kazna u trajanju od najmanje tri do čak deset godina zatvora
Više od godinu dana nakon stravične prometne nesreće na otoku Ižu u kojoj je poginulo troje mladih mještana, krajem prošlog tjedna Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je optužnicu protiv Jure Pavešića (24) koji je vozio kombi u kojem su mladi sletjeli u provaliju i na mjestu poginuli, dok je on jedini preživio.
Mladi se vozač tereti za izazivanje teške prometne nesreće s namjerom, što je zapravo najteža kvalifikacija kaznenog djela i za što je zapriječena zatvorska kazna u trajanju od tri do čak deset godina.
Naime, prema svemu sudeći, nakon završene opsežne i vrlo zahtjevne istrage tijekom koje je ispitano više svjedoka te su obavljena razna vještačenja uključujući i ona vještaka prometne struke, tužiteljstvo je zaključilo da je u pitanju namjera jer je mladi vozač ipak bio pod utjecajem alkohola iako je riječ o manje od 1,5 promila. Kombi koji je vozio bio je neregistriran, a jedan od svakako nezanemarivih faktora koje je vjerojatno tužiteljstvo uzelo u obzir, bio je i umor mladoga vozača jer se tragedija dogodila u zoru kada se četvero mladih vraćalo kući s proslave rođendana i cjelonoćnog provoda.
U svakom slučaju, Juri Pavešiću na teret se stavlja ista kvalifikacija kaznenog djela kao i Miljenku Stričaku (25) koji je tegljačem usmrtio četiri osobe krajem srpnja prije dvije godine u tunelu Ledenik.
Troje mladih poginulo je u kombiju koji je sletio s ceste blizu trajektnog pristaništa i upao u provaliju.
Nezapamćena tragedija koja je zavila u crno cijeli otok i koju su svi mještani okarakterizirali kao najstravičniju nesreću koja ih je pogodila nakon Drugog svjetskog rata, dogodila se 8. srpnja prošle godine.
Podsjećamo, Lucija Antunac (20), Mikela Marijan (19) i Silvio Sutlović (23) smrtno su stradali, dok je Jure Pavešić (23) s teškim ozljedama prevezen u zadarsku Opću bolnicu. Iako su ozljede bile teške, nakon operativnog zahvata njegovo se zdravstveno stanje poboljšalo i stabiliziralo.
Jutro nakon tragedije nije se sa sigurnošću znalo čak ni kad se točno dogodila ova stravična nesreća, jer je kombi s unesrećenima sasvim slučajno pronašla mještanka koja je išla baciti smeće oko 8 sati.
Žena je tada ugledala stravičan prizor: troje mladih beživotnih tijela u smrskanom kombiju i Jure Pavešić koji je ostao prikliješten uz upravljač kraj mrtvih prijatelja.
Prva je tada na mjesto tragedije stigla liječnica u Malom Ižu, no dvije djevojke i mladić bili su, nažalost, već mrtvi.
Mladi Ižani vraćali su se navodno iz kafića Art caffe koji se nalazi na kraju otoka u uvali Bršanj. Krenuli su prema Malom Ižu i sletjeli s ceste u provaliju duboku oko šest metara, a pomoć im je zapravo stigla tek četiri do pet sati nakon nesreće.
Nesretna je okolnost bila i ta što se na tom dijelu ceste, u zavoju koji nije preoštar nalazila i garaža koja je u visini ceste, a u čiji je rub kombi prvo udario, a nakon toga sletio s ceste u provaliju.
Nakon što su ga vatrogasci rezanjem lima izvukli iz kombija, Pavešić je potom prevezen brodom do Sukošana, gdje su čekala kola Hitne pomoći, tako da je tek u 10.30 sati sljedećega dana teško ozlijeđeni mladić došao do prave liječničke pomoći.
Luciji, Mikeli i Silviju, nažalost, više se nije moglo pomoći. Jure je hitno operiran u zadarskoj bolnici, nakon čega mu se zdravstveno stanje stabiliziralo.