Popovićki učenici napokon u svojoj školi!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
popovici2
Velimir BRKIĆ
Svih 12 učenika škole u Popovićima s učiteljicama Kristinom Dodig i Marijom Crnčević

Svi u Domovinskom ratu devastirani školski objekti na benkovačkom području obnavljaju se uz pomoć Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, odnosno međunarodnim programom CEB V koji se financira 50 posto sredstvima državnog proračuna, a 50 posto sredstvima Vijeća Europe.

Jedna smjena

Standard obrazovanja se stalno povećava jer se u obnovu i modernizaciju škola, pogotovo onih uvrštenih u program CEB V, mnogo ulaže. Na benkovačkom području od 29 područnih škola u funkciji je zasad tek njih osam - Lisičić, Raštević, Podlug, Nadin, Perušić Gornji, Bruška, Korlat i Popovići. U tijeku je postupak za obnovu i izgradnju školskih zgrada u Pristegu, Rašteviću, Tinju i Vukšiću.

Osnovna škola Benkovac ima samo jednu smjenu i jedna je od dvije škole iz Zadarske županije, od ukupno 49 u cijeloj Hrvatskoj, koja je uključena u pilot program Hrvatskog nacionalnog obrazovnog standarda. Anita Talapka Berghaus, ravnateljica Osnovne škole Benkovac, rođena Zagrepčanka, jedna je od onih osoba koje vole svoj posao, a iako je rođena u velegradu, voli i život u malom gradu. Na prvom mjestu u njenom poslu su interesi djece.

- Uspjeli smo organizirati nastavu u jednoj smjeni zahvaljujući dobroj volji Srednje škole u Benkovcu, jer nam je dio razreda smješten kod njih. Nastava počinje u osam sati, šesti sat završava u jedan i deset, a onda se sedmi sat organizira izborna nastava i slobodne aktivnosti. Dodatni sati su problem učenicima putnicima jer dolaze kući tek iza tri popodne, tako da praktički provode cijeli dan u školi i na putu, kaže Talapka Bergaus dodajući kako se javlja nedostatak 12 učionica za odvijanje nastave u jutarnjoj smjeni.

Ulaganje u školstvo

- Nastava u jutarnjoj smjeni odvija se u dvije zgrade osnovne škole i zgradi srednje škole, no već od iduće godine i prostor zgrade srednje škole neće udovoljiti povećanom broju školskih odjela, tako da će se prema svim pokazateljima nastava u idućoj školskoj godini odvijati u poslijepodnevnoj smjeni, a to opet nije po standardima HNOS-a. No uz veliku pomoć lokalne samouprave, odnosno benkovačkog gradskog čelništva s kojim više nego dobro surađujemo i koji imaju izuzetan sluh za sve naše probleme, na dobrom smo putu riješiti i taj za nas gorući problem putem programa razvoja lokalne zajednice EIB II, zaključila je Talapka Berhaus.

Od ove školske godine školska vrata otvorila je i obnovljena zgrada područne škole u Popovićima, jedna od zasigurno najljepših u Zadarskoj županiji. Kameno zdanje, školsko igralište i okoliš na poseban način su stopljeni u ovu prirodnu, neraskidivu cjelinu. Učenici iz Popovića ponovno imaju nastavu u svojem mjestu. Na nastavu polazi 12 učenika u kombiniranim razredima. Za kombinirani prvi i treći razred brigu vodi učiteljica Kristina Dodig, a za drugi i četvrti učiteljica Marija Crnčević. Engleski jezik predaje prof. Anita Žepina, a vjeronauk č.s. Leopoldina.

- Prvašići su Matea Čirjak i Josipa Rogić; drugaši Antonija Rogić, Jerolim Rogić, Josip Matošić, Luka Zelić i Kristijan Čirjak; trećaši Hrvoje Čirjak, Šime Čirjak i Frane Rogić, a četvrtaši Natali Rogić i Marijo Rogić, nabrajaju učiteljice Kristina i Marija.

Koliko god je mali broj djece u školi, valja reći da se radi o kvalitetnoj nastavi, jer učitelji pristupaju svakome djetetu individualno i s njim rade više nego kada je u razredu dvadeset i više učenika. Učenici puno više sudjeluju u nastavi, a cilj ih je naučiti učiti, da sami povezuju, da rade u timovima, a načini i metode rada ovise o pojedinom predmetu.

Školsko dvorište kao kolodvor

U Osnovnoj školi Benkovac nastavu pohađa čak 997 učenika i to u jednoj smjeni, a od te brojke čak je 325 učenika putnika. Učenike od mjesta prebivališta do škole u Benkovcu na nastavu vozi sedam autobusa i jedan minibus. Prostor ispred škole ponekad izgleda kao veliki autobusni kolodvor. U razgovoru s ravnateljicom Anitom Talapka-Berghaus saznajemo da broj učenika nije konačan jer uvijek pristižu novi učenici iz drugih naselja u Hrvatskoj, ali i nama susjednih država koji se upisuju u niže i više razrede škole. Inače, od 997 učenika njih 82 nastavu pohađa u područnim školama. Ove školske godine prvi razred u matičnoj školi pohađa 99, a u područnim školama 22 prvašića.

 

 

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika maslina
Dali vam je poznato da je moj caca Zelic Marko sudjelova u gradnji skole u Popovicin. Toliko me raduje da se napokon nasa dica skoluju u Popovicin. Puno pozdrava uciteljicama i casnoj sestri i da im bude uspjesan rad. Citatelj Zadarskog lista iz Njemacke. S.L.Zelic