Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Biogradski tjedan kretanja prema zdravlju

Autor: Jelica Farkaš

15.09.2009. 22:00
Biogradski tjedan kretanja prema zdravlju


Cilj uključivanja grada u spomenuti program jest promoviranje zdravog načina života i očuvanja zdravlja, kod svih populacija od najmlađih pa do starijih osoba, jer kretanje je važan faktor i za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, rečeno je na konferenciji
 Grad Biograd, Turistička zajednica i Udruga Biograd na Moru – zdravi grad, uključit će se ove godine prvi put u program obilježavanja Europskog tjedna kretanja, kazala je na tiskovnoj konferenciji predsjednica udruge Ljubica Labar. Ovogodišnji Europski tjedan kretanja održava se pod sloganom “Za bolju klimu u gradu” te će slijedom toga biti upriličen niz događanja.
– Cilj uključivanja grada u spomenuti program jest promoviranje zdravog načina života i očuvanja zdravlja, kod svih populacija od najmlađih pa do starijih osoba, jer kretanje je važan faktor i za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, rečeno je na konferenciji.
Danas se na biogradskoj rivi održava izložba bicikla Calimero salona iz Zadra, a vozači na biciklima izvodit će stečene vještine. Predviđena je i izložba starinskih bicikla te radovi djece iz vrtića i osnovne škole na istu temu. Za sutra je predviđeno predavanje na temu “Poticanje energetske efikasnosti u gradovima i općinama” koje će održati dr. sc. Sandro Nižetić. Istoga dana na rivi će djelatnici tvrtke Calimero bike shop besplatno popravljati bicikle, a na istom prostoru bit će postavljeni štandovi Parka prirode Vransko jezero, Udruge Biograd zdravi grad te obrta ekoproizvoda Rade Nekića.
Petak je rezerviran za predavanje prometne policije djeci prvog razreda osnovne škole o sigurnosti u prometu, sadnju drvoreda te službeno otvaranje međužupanijskog natjecanja u udičarenju. Jedan od glavnih događanja svakako je biciklijada koja će započeti u nedjelju. Startat će se u biogradskim Solinama, preko Kumenta i Pakoštana te natrag, u ukupnoj dužini od 24 kilometra. Pobjedniku ide na dar bicikl glavnog sponzora Calimero bike shopa. Oko podneva na predjelu Solina upriličit će se druženje žitelja grada s biciklistima uz pečenu ribu, a tom će se prigodom održati i mjerenje tlaka i šećera u krvi.
Za ponedjeljak je predviđena učenička anketa, kao i prijedlozi građana na temu poboljšanja klime u gradu, a na ista pitanja građanima će odgovarati u radio emisiji i gradonačelnik Ivan Knez. Zadnji dan ovoga tjedna posvećenog zdravlju u utorak na rivi će se održati završna svečanost kada će se izvršiti primopredaja bicikla pobjedniku biciklijade te izvesti bogat kulturno zabavni program.
U programu će sudjelovati biogradska Gradska glazba, mažoretkinje te djeca iz vrtića i osnovne škole. Društvo Naša djeca izvest će nekoliko plesnih točaka, kao i plesna skupina K2 iz Pakoštana, a bit će tu i breakdancera. Stoga se i ovim putem pozivaju građani da sudjeluju u prigodnim programima te na taj način doprinesu obilježavanju Tjedna kretanja, ali isto tako učine nešto više za svoje zdravlje. Obilježavanjem ovog tjedna grad Biograd uključio se u skupinu od 20 gradova Hrvatske koji aktivno sudjeluju u obilježavanju Europskog tjedna kretanja. O sudjelovanju u spomenutoj akciji povoljno se izrazio i direktor biogradske Turističke zajednice Ivo Eškinja te kazao da je uz već prepoznatljive nagrade, kao što je Srebrni cvijet Europe za uređenost te niz drugih priznanja prepoznatljivih i izvan granica zemlje, Grad Biograd dobio i prepoznatljivost zdravog grada, što je dodatni plus u njegovoj turističkoj ponudi.