Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dom zdravlja čekao novac

Autor:

15.09.2009. 22:00
Dom zdravlja čekao novac


Prema izvješću koje je podnio pročelnik za zdravstvo Josip Kraljić financiranje je glavni problem što se Dom zdravlja Pag nije osnovao još prije dvije godine, u skladu sa zakonom koji regulira organizaciju zdravstvene zaštite na otocima
Na Kolegiju zadarskog župana dr. Željko Vragović imenovan je za privremenog ravnatelja Doma zdravlja Pag, koji će tu dužnost obavljati do odabira ravnatelja putem natječaja.
Nakon imenovanja privremenog ravnatelja potrebno je izabrati upravno vijeće, izraditi niz akata i registrirati Dom zdravlja na Trgovačkom sudu. Prema izvješću koje je podnio pročelnik za zdravstvo Josip Kraljić, financiranje je glavni problem što se Dom zdravlja Pag nije osnovao još prije dvije godine, u skladu sa zakonom koji regulira organizaciju zdravstvene zaštite na otocima.
Važno je reći da je Skupština Zadarske županije još u prosincu 2008. godine donijela odluku o osnivanju Doma zdravlja Pag. Tada su Grad Pag, Općina Povljana i Općina Kolan potpisali ugovor o financiranju Doma zdravlja Pag prema kojemu Grad Pag osigurava 300.000 kuna, Općine Povljana i Kolan svaka po 100.000 kuna i Županija 100.000 kuna godišnje. Čelnici ovih lokalnih samouprava istaknuli su da financiranje nije problem. Gradonačelnik Paga Ante Fabijanić je potvrdio da su Županiji poslane mjenice u skladu s potpisanim ugovorom te više nema zapreka za nastavak procedure koja vodi početku rada paškog Doma zdravlja.
Naime, osnivanje Doma zdravlja Pag nakon dvije i više godina dobiva epilog.
Od 2004. godine, kada je u Pagu ukinut Dom zdravlja, u ambulanti Pag radila su četiri liječnika: dr. Vesna Uljančić, dr. Željko Vragović, dr. Ivan Šupraha i dr. Mauro Bistričić. Oni su od 2007. godine u više navrata izlazili u javnost upozoravajući na katastrofalne uvjete rada. Među ostalim, njihova mjesečna satnica dežurstava je uz redovan rad premašivala 300 radnih sati.
Paški liječnici su u više navrata od Doma zdravlja Zadarske županije tražili upošljavanje još jednog liječnika kako bi se olakšao posao u dežurstvima u ambulanti, koji je jednoglasno ocjenjivan nemogućim. Naime, ambulanta Pag, odnosno četiri liječnika medicinske usluge pružaju stanovnicima s područja Paga te općina Kolana i Povljane. Uz domicilno stanovništvo usluge paške ambulante koristi i po nekoliko tisuća vikendaša, mahom umirovljenika koji na Pagu borave gotovo šest mjeseci, a u ljetnim mjesecima medicinsku uslugu u ambulanti zatraži dnevno do 100-tinjak turista.
Sada se u Pagu napokon pokreće Dom zdravlja na što se čekalo godinama. Procjenjuje se da će Dom zdravlja dobro funkcionirati, bolje će se organizirati dežurstva te će se općenito bolje regulirati rad, a sve radi kvalitetnije zdravstvene zaštite na onom dijelu otoka koji će Dom zdravlja pokrivati.