Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Mladež Crvenog križa posjetila Pulmologiju

Autor:

15.09.2009. 22:00
Mladež Crvenog križa posjetila Pulmologiju

Foto: Adam VIDAS



Prije nekoliko godina, vezano uz ratne i poratne prilike, broj oboljelih bio je povećan, no sada je ipak vraćen u normalu. Prema statistikama i trenutačnim pokazateljima sada smo na razini od 30 do 35 novootkrivenih slučajeva tuberkuloze godišnje, kaže dr. Mazzi
U povodu Tjedna borbe protiv tuberkuloze koji se obilježava od 14. do 21. rujna, članovi Mladeži Crvenoga križa posjetili su jučer pacijente Odjela za pulmologiju Opće bolnice Zadar, uručivši im prigodne darove i zaželjvši im što skorije ozdravljenje.
Aktivisti Crvenoga križa plućni, ali i druge odjele zadarske bolnice posjećuju već tradicionalno, a na njihovoj lijepoj gesti u ime pacijenata zahvalio je jučer voditelj odjela dr. Antun Mazzi, koji je ovom prilikom iznio i nekoliko podataka o tuberkulozi i njenim kretanjima na području Zadarske županije.
Bolest tuberkuloze, kako je istaknuo, danas je uglavnom pod kontrolom, ali povremeno iznenađuje i treba je pratiti. Riječ je o problematici koja je aktualna i društveno vrlo važna. Prije nekoliko godina, vezano uz ratne i poratne prilike, broj oboljelih bio je povećan, no sada je kaže dr. Mazzi, ipak vraćen u normalu.
– Prema statistikama i trenutačnim pokazateljima, sada smo na razini od 30 do 35 novootkrivenih slučajeva tuberkuloze godišnje, pri čemu najveći dio novooboljelih čini radno aktivno stanovništvo, u dobi od 20 do 30 godina, što je vrlo bitan pokazatelj za ekonomsku situaciju, istaknuo je Mazzi.
Pacijenti se javljaju u ambulantu sa simptomima kao što su kašalj, noćno znojenje, gubitak težine i temperatura. Nakon hospitalizacije na Odjelu se liječe oko mjesec do mjesec i pol dana, a potom se oporavak nastavlja kod kuće, šest mjeseci ili čak duže.
U istom prostoru Odjel za pulmologiju smješten je proteklih pet godina, kadrovski su kompletirani s liječnicima specijalistima, no oprema, je kaže dr. Mazzi, nažalost, dosta zastarjela te su potrebne velike intervencije i ulaganja.


Štetne posljedice pušenja


Tijekom jučerašnjeg susreta dr. Mazzi upozorio je i na još neke bolesti, a koje je s obzirom na porast broja slučajeva važno spomenuti, prije svega na karcinom bronha koji je vezan uz pušenje.
– U roku od deset godina karcinom se na našem području udvostručio te stoga nikad dovoljno upozorenja na štetnost i posljedice pušenja, istaknuo je dr. Mazzi.