Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Najduže liste za MR, CT i ultrazvuk dojki

Autor: Teuta Babajko Jamičić

15.09.2009. 22:00
Najduže liste za MR, CT i ultrazvuk dojki

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Postojećim listama čekanja, kako ističe dr. Nakić, odnedavno se pridružila još jedna, ona za ultrazvučnu operaciju očne mrene na koju pacijenti čekaju i više od godine dana. Riječ je o novom operativnom zahvatu koji su Zadrani do sada obavljali u Šibeniku ili zagrebačkim bolnicama
Gotovo godinu dana nakon što je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi pokrenulo projekt “Nacionalna lista čekanja” radi osiguravanja veće dostupnosti i transparentnijeg korištenja zdravstene zaštite svim korisnicima kroz jedinstven i siguran sistem naručivanja za sve zdravstvene usluge na jednom mjestu u bolnici, u zadarskoj Općoj bolnici su se liste čekanja za pojedine preglede ponovo produžile i na više od šest mjeseci.
Radi skraćivanja lista čekanja, kako je potvrdio dr. Dario Nakić, vršitelj dužnosti ravnatelja Opće bolnice Zadar, od početka rujna uvedene su popodnevne smjene za pojedine pretrage, odnosno magnetsku rezonanciju (MR), kompjutorsku tomografiju (CT) i ultrazvuk dojke, za što se, ako je riječ o kontrolnom pregledu, čeka i preko šest mjeseci.
Popodnevna smjena
– Nakon pokretanja projekta “Nacionalna lista čekanja” i uvođenja popodnevne smjene, u zadarskoj Općoj bolnici su se liste čekanja za pojedine preglede vrlo brzo počele smanjivati. Najveći napredak je postignut za CT i MR, gdje su se liste čekanja smanjile na dva, odnosno tri mjeseca. No, relativno kratko čekanje na spomenute preglede, na koje se u drugim hrvatskim bolnicama čeka znatno više vremena, privuklo je u zadarsku bolnicu pacijente iz susjednih, ali i daljnjih županija, zbog čega se su u međuvremenu produžile liste čekanja. Tako se sada na CT u zadarskoj bolnici čeka dva ili tri, a na MR četiri ili pet mjeseci, govori dr. Dario Nakić te ističe da je u cilju skraćivanja čekanja na MR i CT, od početka rujna prošireno radno vrijeme, odnosno uvedene su popodnevne smjene za obavljanje spomenutih dijagnostičkih postupaka.
Na MR i CT u zadarsku Opću bolnicu, zbog relativno kratkog vremena čekanja na navedene pretrage, dolaze pacijenti iz susjednih županija. Najviše ih ima, kako navodi dr. Nakić, iz Šibensko-kninske županije, no povećava se broj pacijenata iz Splitsko-dalmatinske kao i Dubrovačko-neretvanske županije.
– Popodnevne smjene za pojedine pretrage uveli smo čim je krenuo projekt “Nacionalna lista čekanja”. Zahvaljujući proširenom radnom vremenu, liste čekanja u zadarskoj bolnici su se smanjile, dovedene su u prihvatljive okvire, pa smo nakon nekog vremena ukinuli popodnevnu smjenu za MR i CT. Popodne se nije radilo svega dva mjeseca, no to je bilo dovoljno da se liste čekanja produže na dva do tri, odnosno četiri do pet mjeseci, kaže dr. Nakić, dodajući kako će se nakon uvođenja popodnevnih smjena liste čekanja za MR i CT skratiti u prihvaljive okvire, odnosno na dva-tri mjeseca.
Uz MR i CT u zadarskoj Općoj bolnici dugo se čeka i na ultrazvuk dojke. Najproblematičniji su kontrolni pregledi na koje pacijentice čekaju i više od šest mjeseci. S prvim pregledom je situacija nešto bolja, čeka se dva do tri mjeseca, s tim da pacijentice čiji mamografski nalaz zahtijeva ultrazvuk dojki imaju prednost. U takvim kritičnim situacijama gotovo da čekanja i nema.
– Od 1. rujna uveli smo popodnevnu smjenu i za ultrazvuk dojki. Riječ je o tri dodatna termina, koji se obavljaju u popodnevnim satima kako bi se smanjila lista čekanja na ultrazvuk dojki. Inače, lista čekanja na ultrazvuk dojki nije jedinstvena već se razlikuje ovisno je li riječ o prvom pregledu, onome koji zahtijeva mamografski nalaz ili kontroli. Prednost, dakako, imaju one pacijentice koje su nakon mamografije upućene na ultrazvuk dojki. Prva mamografija se čeka dva do tri mjeseca, dok je najkritičnija situacija s kontrolnim pregledom koji se nerijetko čeka i više od šest mjeseci, govori dr. Nakić, pojašnjavajući da su duge liste čekanja dijelom rezultat i nacionalnog programa ranog otkrivanja dojke, zbog kojeg se broj ultrazvučnih pregleda znatno povećao.
Nova lista
Inače, tri popodnevna termina za ultrazvuk dojki, koja su u zadarskoj Općoj bolnici uvedena od početka mjeseca rujna, prvenstveno su namijenjena kontrolnim pregledima, na koje pacijentice najviše čekaju.
Postojećim listama čekanja, kako ističe dr. Nakić, odnedavno se pridružila još jedna, ona za ultrazvučnu operaciju očne mrene na koju pacijenti čekaju i više od godine dana. Naime, ultrazvučna operacija očne mrene u zadarskoj Općoj bolnici obavlja se tek godinu dana.
Riječ je o novom operativnom zahtvatu koji su Zadrani do sada obavljali u Šibeniku ili zagrebačkim bolnicama. Kako je sada ultrazvučna operacija očne mrene dostupna u Općoj bolnici Zadar, osim Zadrana na spomenuti operativni zahvat dolaze i pacijenti iz brojnih hrvatskih županija zbog čeka raste lista čekanja.
– Kako se ultrazvučna operacija očne mrene tek posljednjih godinu dana obavlja u zadarskoj bolnici, interes za spomenuti zahvat je zaista velik. Prije su Zadrani na ultrazvučnu operaciju mrene odlazili u Šibenik ili Zagreb, za čime više nema potrebe jer je spomnuti zahvat dostupan u zadarskoj bolnici.
Uz Zadrane, na operaciju se naručuju i pacijenti iz ostalih županija, tako da je lista čekanja sve duža, kaže dr. Nakić te ističe da se u zadarskoj Općoj bolnici dnevno obavi tri do pet ultrazvučnih opracija očne mrene, no unatoč tome na spomenuti zahvat pacijenti čekaju i više od godine dana.
Što se tiče ostalih pretraga i zahvata, za koje je formirana nacionalna lista čekanja, a to su ultrazvuk srca, ugradnja stentova i laparoskopska kolecistektomija, odnosno uklanjanje žučnog mjehura, liste čekanja su u prihvaljivim okvirima. To znači da se na ove zahvate čeka od jednog do tri mjeseca, što dr. Nakić drži primjerenim te u skladu s planovima “Nacionalne liste čekanja”.