Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Najveća vježba specijalnih snaga ikad održana u Europi

Autor: Siniša Klarica

15.09.2009. 22:00
Najveća vježba specijalnih snaga ikad održana u Europi


Obraćajući se sudionicima vježbe, zamjenik načelnika GS OSRH-a i direktor vježbe kontraadmiral Zdenko Simičić istaknuo je kako je ovo i prva velika vježba od ulaska Republike Hrvatske u NATO savez. Ministar Vukelić je nakon niza godina nedoumica, potvrdio da MORH o Udbini ponovno razmišlja kao o perspektivnom vojnom objektu
Teroristička skupina otela je dva međunarodna diplomata za vrijeme boravaka u zamišljenoj zemlji Freedoniji. Za njihovu otkupninu zatraženo je 100 milijuna eura, a kako je cijeli događaj poprimio međunarodni značaj, stvorena je koalicija specijalnih postrojbi iz više zemalja kako bi se spasili diplomati. Tako je otprilike jučer u “Vojarni Josip Jović” u Udbini, započeo scenarij pokazno-metodske vježbe u okviru najveće vježbe specijalnih snaga ikad odražne u Europi, Jackal Stone 09.
U vježbi su sudjelovali specijalci iz zemlja članica NATO-a: Albanije, Hrvatske, Mađarske, Litve, Poljske i Rumunjske, SAD-a te iz tri zemlje ne članice, Švedske, Ukrajine i Makedonije. U nekoliko spektakularnih akcija prikazano je postupanje u rješavanju talačke krize. Kroz nekoliko elemenata, kao što je osiguranje područja operacije, desantiranje tehnikom brzog konopa, izvlačenjem iz zone djelovanja helikopterom, rješavanje talačke situacije u autobusu i izvlačenjem iz zone djelovanja zrakoplovom C-130, u 30-ak minuta prikazane su samo neke od mogućih upotreba specijalnih postrojbi kako bi oslobodile taoce i onemogućile teroriste u svom naumu. Zajedno s 1.500 specijalaca iz vojnih postrojbi zemalja sudionica, sudjelovala je i Specijalna policija MUP-a RH.
Obraćajući se sudionicima vježbe zamjenik načelnika GS OSRH-a i direktor vježbe kontraadmiral Zdenko Simičić je istaknuo kako je ovo i prva velika vježba od ulaska Republike Hrvatske u NATO savez. Vježba je po admiralu Simičiću pokazala koliki je trud uložen u koordinaciju svih bitnih detalja unutar multinacionalnih snaga, koje su temelj uspješne provedbe ove pokazne vježbe. Vježba se nastavlja do 25. rujna kada će dio aktivnosti biti obavljen i u akvatorijima hrvatskih otoka. Zemlje sudionice vježbe, nastavio je Simičić, obvezale su se poštivati hrvatske zakone o zaštiti prirode.
Načelnik GS OSRH general Lucić je istaknuo kako su hrvatske oružane snage provele sve potrebne reforme te da su dokazale sposobnost rada s našim saveznicima i partnerima. Zapovjednik vježbe, general bojnik Frank Kisner ukazao je na značaj zajedničkog uvježbavanja snaga za specijalne operacije. Po generalu Kisneru, cilj okupljanja je zajedničko vježbanje zbog osiguranja sigurne i stabilne budućnosti”, istaknuo je general Kisner.
Sve sudionike vježbe pozdravio je i ministar obrane RH Branko Vukelić, dodavši kako vježba Jackal Stone doprinosi jačanju regionalne sigurnosti i suradnje.
– Samo vrhunski profesionalci mogu izvršavati vjerojatno najzahtjevnije zadaće koje se pred vojnike mogu postavljati. Vjerujem da će i nastavak ove najveće ovogodišnje vježbe specijalnih snaga u Europi proteći u razvijanju njihovih sposobnosti koje ih čine posebnijima od drugih, rekao je između ostaloga ministar obrane RH Branko Vukelić.
Vukelić je nakon niza godina nedoumica, potvrdio da MORH o Udbini ponovno razmišlja kao o perspektivnom vojnom objektu. Dugo se spekuliralo da će Udbina, kao bivši aerodrom JNA, biti predan NATO-u na korištenje, ali je najvjerojatnije da će saveznici i OSRH ovu vojarnu koristiti samo u okviru programa “Host Support Nation”. U prijevodu, radi se o potpori, a ne o stalnom baziranju savezničkih snaga i to samo prema potrebi. No, kaže Vukelić, za to je neophodno izraditi cjelovitu studiju koja će pokazati vojnu isplativost baze u Udbini. Njena vrijednost, dodaje Vukelić, ipak je toliko velika da se Udbine olako ne može odreći. Vježba je provedena u organizaciji Bojne za specijalna djelovanja OSRH i Europskog zapovjedništva za specijalne operacije OS SAD-a (SOCEUR).


Amerikanci kupili cijevi za vodu


Nakon metodsko-pokazne vježbe, ministar obrane Republike Hrvatske Branko Vukelić otkrio je spomen-ploču kao simbol uspješne suradnje i provedbe rekonstrukcije glavnog vodovoda u dužini od 5.800 metara. Ovom humanitarnom akcijom uz potporu Vlade RH i SAD-a osigurano je stabilno napajanje vodom ovoga područja. Iznos potreban za nabavku cijevi osigurale su Sjedinjene Američke Države. Na pitanje koliko vježba zapravo košta i ministar Vukelić nije mogao reći, ali je načelnik GS OSRH general Lucić rekao da je riječ o vježbi koja je unaprijed planirana i za koju su sredstva uzdvojena iz državnog proračuna. Osim hrane za skoro sve sudionike, dobar dio troškova vježbe pokrile su Sjedinjene Američke Države.