Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Neki privatni vrtići ipak odustali od sporazuma s gradonačelnikom Vrančićem

Autor: Teuta Babajko Jamičić

15.09.2009. 22:00
Neki privatni vrtići ipak odustali od sporazuma s gradonačelnikom Vrančićem

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U samom startu, dva privatna vrtića “Svarožić” i “Kockica” odustala su od ovakvog sporazuma i to upravo zbog financijskih razloga. Postoji bojazan, kažu, da novi model sufinanciranja privatnih vrtića od strane Grada Zadra, unatoč najboljim namjerama, neće biti dovoljan za pokrivanje mjesečnih troškova
Trinaest zadarskih privatnih vrtića sklopilo je sporazum o sufinanciranju s Gradom Zadrom prema kojem će cijene njihovih usluga od 1. listopada stajati 700 kuna. Grad Zadar za sufinanciranje privatnih vrtića godišnje će izdvajati 2,5 milijuna, a ista su namijenjena za plaće zaposlenih odgajateljica koje bruto iznose 6.500 kuna.
Dogovor o sufinanciranju postignut je s 13 od 15 privatnih vrtića, koliko ih ima u Zadru. Njim je cijena zadarskih privatnih vrtića za desetosatni boravak s dosadašnjih 850 do čak 1.400 kuna, spuštena na 700 kuna. Osim pojeftinjenja svojih usluga, vrtići su obvezni poštivati propisani pedagoški standard i kriterije upisa koji se primjenjuju u gradskim vrtićima “Radost” i “Sunce”. To znači da će i u privatnim vrtićima prednost upisa imati djeca zaposlenih roditelja, invalida Domovinskog rata, iz obitelji s više djece…
Na 20 djece jedan odgajatelj
Zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić, govoreći o modelu sufinanciranja privatnih dječjih vrtića, istaknuo je kako se izdvajanjem za plaće odgajatelja garantira poštivanje pedagoških standarda, odnosno pridržavanje pravila da na 20 djece bude zaposlen jedan odgajatelj.
O sporazumu, koji je Grad Zadar sklopio s 13 zadarskih privatnih vrtića, razgovarali smo s Višnjom Knežević, vlasnicom Dječjeg vrtića “Čuperak”. Nju osobno, kako kaže, ovakav sporazum raduje prije svega zbog roditelja kojima mnogo znači snižavnje cijena u privatnim vrtićima, ali i odgajateljica, čije su plaće sada osigurane. Što se tiče funkcioniranja vrtića kroz ovakav model sufinanciranja, Knežević ističe kako je o tome još prerano govoriti, jer navedeni sporazum još se nije počeo ni primjenjivati. Nakon 1. listopada, kad navedeni sporazum stupi na snagu, moći se se govoriti, kako navodi Knežević, o njegovim dobrim i lošim stranama.
– Za sada je s Gradom Zadrom potpisan predugovor o sufinanciranju privatnih dječjih vrtića u Zadru. Prema njemu Grad Zadar će sufinancirati vrtiće putem izdvajanja za plaće odgajateljica, a vrtići su dužni poštivati propisani pedagoški standard i listu prioriteta za upis koja važi i u gradskim vrtićima. Ugovor će važiti od 1. listopada ove godine do 31. kolovoza 2010., a kako će vrtići prema njemu funkcionirati najbolje će pokazati vrijeme, govori Višnja Knežević, koja se već 17 godina bavi predškolskim odgojem, odnosno obrazovanjem djece.
U “Čuperku” cijena manja za 300 kuna
Ovakvim sporazumom, konkretno u “Čuperku”, cijena desetsatnog boravka snižena je za 300 kuna. Dakle, roditelji koji su do sada plaćali tisuću kuna mjesečno za boravak djeteta u vrtiću, sada izdvajaju 700 kuna. To je, kako navodi Višnja Knežević, za roditelje veliko rasterećenje. U “Čuperku” s 40 djece, koja su raspoređena u dvije skupine, srednju i stariju mješovitu, rade četiri odgajateljice, čije će plaće od 1. listopada financirati Grad Zadar. Njima su ovakvim sporazumom zajamčene plaće, što je također iznimno važno u cijeloj priči. No, kako će se vlasnici privatnih vrtića snaći u novoj situaciji, to će se tek vidjeti. U samom startu, dva privatna vrtića, “Svarožić” i “Kockica”, odustala su od ovakvog sporazuma i to upravo zbog financijskih razloga. Kako kaže Knežević, postoji bojazan da novi model sufinanciranja privatnih vrtića od strane Grada Zadra, unatoč najboljim namjerama, neće biti dovoljan za pokrivanje mjesečnih troškova.
Sporazum je znak dobre volje
– Plaće odgajateljica nisu jedini troškovi koje imaju vrtići. Tu je još mnogo toga, režije, hrana, edukacijski materijali, održavanje prostorija… Do sada su roditelji mjesečno plaćali 1.000 kuna, sada je taj iznos smanjen na 700 kuna. To po skupini od 20 djece je šest tisuća kuna manje mjesečno, što nije zanemariv iznos, govori Knežević, dodajući kako će se o funkcioniranju novog modela sufinanciranja više znati kada se isti počne primjenjivati, dakle za desetak dana.
U svakom slučaju ovakav sporazum, kako navodi Knežević, je znak dobre volje. Ne može se reći da se Grad Zadar ne trudi da osigura malim Zadranima smještaj u vrtiću pod relativno istim uvjetima. To podrazumijeva i oformljavanje stručnog tima, koji čine pedagog, psiholog i defektolog, a koji nedostaju u brojnim zadarskim privatnim vrtićima. No, kako će se stvari razvijati u praksi, hoće li ovakav model sufinanciranja u konačnici zadovoljiti, ne samo roditelje i odgajateljice, već i vlasnike privatnih vrtića, to će tek vrijeme pokazati.