Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ninsko “ne” odašiljačima u Zatonu i Ninskim Stanovima

Autor:

15.09.2009. 22:00
Ninsko “ne” odašiljačima u Zatonu i Ninskim Stanovima

Foto: Filip BRALA



Mi smo protiv toga da se u ovim naseljima grade odašiljači. Oni su sigurno štetni i o tome ne treba raspravljati. Uz to Zaton i Nin su turistička mjesta te bi im postavljanje odašiljača narušilo ugled. Mi našom odlukom najvjerojatnije nećemo ništa zaustaviti jer su u pitanju jaki lobiji, ali ćemo jasno kazati naše mišljenje, rekao je predsjednik Gradskog vijeća Davor Čurjurić
Vijećnici Grada Nina dali su negativno mišljenje na nacrt konačnog Prijedloga izmjena i dopuna Prostornog plana Zadarske županije na trećoj sjednici Gradskog vijeća koja je održana u utorak navečer. Razlog ninskom “ne” jest što su županijskim planom predviđene lokacije za postavljanje odašiljača mobilnih operatera u mjestima Zaton i Ninski Stanovi.
– Mi smo protiv toga da se u ovim naseljima grade odašiljači. Oni su sigurno štetni i o tome ne treba raspravljati. Uz to Zaton i Nin su turistička mjesta te bi im postavljanje odašiljača narušilo ugled. Mi našom odlukom najvjerojatnije nećemo ništa zaustaviti jer su u pitanju jaki lobiji, ali ćemo jasno kazati naše mišljenje, rekao je predsjednik Gradskog vijeća Davor Čurjurić.
Prostornim planom nije precizirana mikrolokacija na kojoj bi se u budućnosti postavili odašiljači, što je izazvalo strah o njihovu smještanju u naselju ili blizini obiteljskih kuća. U MO Ninski Stanovi se u potpunosti protive njihovoj izgradnji u mjestu, dok je stav MO Zaton da se dopušta njihovo postavljanje najmanje na jedan kilometar udaljenosti od građevinskog područja.
Na sjednici je prihvaćen polugodišnji obračun gradskog proračuna za 2009. godinu. Grad Nin je u prvih pola godine imao prihod nešto više od 6,4 milijuna kuna, što je 23,6 posto od planiranih godišnjih prihoda. Rashodi u prvih šest mjeseci iznosili su oko 6,1 milijun kuna, odnosno 24,1 posto od ukupno predviđenih godišnjih rashoda.
– Proračun se uvijek u prvom polugodištu puni slabije nego u drugom dijelu godine, kazala je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Radmanka Subotić.
Prihvaćeno je i izvješće Državne revizije o reviziji lanjskog proračuna. U Gradu Ninu ističu kako su svjesni ponavljanja određenih pogrešaka još iz 2007. godine, ali sada su u ovoj godini one ispravljene ili će uskoro biti. Tako je imenovan voditelj za financijsko upravljanje i kontrolu jer je revizija imala prigovora na nepostojanje toga upravljačko-kontrolnog sustava.


Gradonačelnik spreman za barikade


Ako Hrvatske ceste ne isplate Gradu Ninu odštetu za gradsko zemljište na kojem se gradi cesta za Privlaku, ja ću prvi ići na barikade, odgovorio je gradonačelnik Nina Emil Ćurko vijećniku Veljku Šalovu na pitanje vezano uz isplatu Hrvatskih cesta.
– Zna se o koliko je četvornih metara riječ i zna se cijena četvornog metra. Ako oni taj novac ne uplate, onda će za njega graditi ceste na ninskom području, odlučan je Ćurko.




 


Rasprava o Vigensu


Na ovoj sjednici započeta je rasprava o negativnim utjecajima rada farme Vigens na stanovništvo u njenom okruženju. Vijećnici se žale da se s farme šire teški i neugodni mirisi.
Rasprava će se nastaviti na četvrtoj sjednici Gradskog vijeća koja bi se trebala održati idući tjedan. Grad Nin će zauzeti stajalište da se Vigens do iduće turističke sezone pripremi za sanaciju postojećeg stanja, rekao gradonačelnik Emil Ćurko.


 


Proračunske crtice


U prvih pola godine iz proračuna Grada Nina za članove izbornog povjerenstva na zadnjim lokalnim izborima otišlo je 122.818,28 proračunskih kuna. Lokalni izbori će još koštati Ninjane jer nisu isplaćene donacije strankama koje su podnijele zahtjev.
S druge strane, u prvih pola godine tekuće donacije zdravstvenim neprofitnim organizacijama iznosile su nula, kapitalne donacije školi, vrtiću i DVD-u 3.260,68 kuna, a sportskim društvima 33.075,34 tisuće kune.


 


ODGOVOR IZ ŽUPANIJE: Nin već prihvatio PP!


U Zadarskoj županiji kažu da je jedanaest jedinica lokalne samouprave dalo pozitivno mišljenje na Prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana Zadarske županije, a među njima i Grad Nin! Odluku o pozitivnom mišljenju dalo je Gradsko poglavarstvo u zadnjem sazivu.
U Županiji dodaju i kako je rok za davanje žalbi, negativnih mišljenja prošao te mišljenja jedinica lokalne samouprave nisu obvezujuća.