Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Obali ili ulici vratiti Titovo ime

Autor: Nives Rogoznica

15.09.2009. 22:00
Obali ili ulici vratiti Titovo ime

Foto: Zvonko KUCELIN



Na jučer održanoj redovnoj skupštini Društva “Josip Broz Tito” – Zadar donesen je zaključak kako će ovo društvo, izraslo iz Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije, od Grada Zadra zatražiti vraćanje imena Josipa Broza u naziv jedne od ulica u Zadru.
Ovaj će zahtjev, izvijestio je tajnik Društva “Josip Broz Tito” Šime Smolić, sljedećeg tjedna uputiti gradonačelniku Zvonimiru Vrančiću.
– Tražimo da se pokrene postupak vraćanja imena Josipa Broza Tita, ako već ne može cijeloj nekadašnjoj Obali maršala Tita, a onda barem dijelu te obale koja danas nosi naziv Obala kralja Petra Krešimira IV., ili da se jedna ulica u gradu Zadru nazove po Josipu Brozu. U mnogo gradova u dvadesetak država svijeta postoje ulice koje nose Titovo ime, a ne bi bilo suprotno željama naših građana da takva ulica postoji i u Zadru, jer građani znaju da je Zadar bio dvadesetak godina pod Italijom i znaju da nije bilo antifašista da ne bi bilo ni Zadra u Hrvatskoj, obrazložio je Smolić.
Predsjednik Društva Bare Juraga napomenuo je kako će tražiti i vraćanje antifašističkih naziva drugih ulica.
– Prije svega tražimo da se vrati naziv Ulice 31. listopda 1944. kada je Zadar oslobođen i Ulice Zadarskog partizanskog odreda koji je prvi ušao u Zadar, kazao je Juraga napominjući kako Društvo “Josip Broz Tito” nije do sada dobilo nikakvu financijsku pomoć od zadarskih vlasti.
– Od prošle godine, kada smo formirani, tražili smo financijsku potporu od Grada Zadra i Zadarske županije, ali ostali su gluhi, dodao je Juraga.
Na skupštini koja je bila izvještajne prirode, kazao je tajnik Smolić, podnesen je izvještaj o radu Društva.
– Od osnivanja prošle godine broj članova Društva povećao se za 100 posto; u trenutku osnivanja imali smo 53 člana, a danas imamo 116, istaknuo je.
Na skupštini su izabrani i delegati koji će zadarsko društvo “Josip Broz Tito predstavljati na izbornoj skupštini Saveza društava Josip Broz Tito Hrvatske koja će se u listopadu održati u Zagrebu, a riječ je o predsjedniku Društva Bari Juragi i Željku Troskotu.