Poticaji i za najmanje površine

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
masline_silba
Zvonko KUCELIN
Kod posebnih plaćanja pravo na poticaj imaju domaćinstva i sa svega 0,25 hektara maslinika, voćnjaka, vinograda, povrća ili ljekovitog bilja

Služba za gospodarstvo Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji zaprima i dalje zahtjeve za poticaje za izravno plaćanje u poljoprivredi. Iako je rok istekao 31. svibnja ove godine, moguće je podnijeti zahtjev do kraja rujna. Zahtjev se može podnijeti i za kulture koje tadašnjim zahtjevima nisu obuhvaćene, ali i ako tada podneseni zahtjevi nisu udovoljavali tadašnjim minimalnim poticajnim vrijednostima.

Naravno da se zahtjevi odnose na gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava. Podnose se temeljem novog Zakona o državnoj potpori u poljoprivredi i ruralnom razvoju, odnosno Pravilnika o izravnim plaćanjima u poljoprivredi. Iako je produljivanje rokova već učestalo kada su u pitnaju potpore u poljoprivredi, sadašnje prolongiranje može se vezivati uz novinu Zakona (iz NN 89/09 odnosno 100/09.

Njima su izmijenjeni načini plaćanja i proširene kulture u sustavu poticaja i smanjene neke minimalne količine za ostvariti poticaje.

Pradoksalno ili ne u okviru osnovnih plaćanja pravo na poticaje imaju i domaćinstva s jednim hektarom livada ili pašanjaka ili hektarom zasađenim ostalim kulturama. Kod posebnih plaćanja pravo na poticaj imaju domaćinstva i sa svega 0,25 hektara maslinika, voćnjaka, vinograda, povrća ili ljekovitog bilja.

Dakle, kad smo kazali paradoksalno imali smo na umu prijetnje ratara, čak i blokade cesta, dok ovdje vidimo da se poticaji isplaćuju za najmanje moguće količine koje teško možemo smatrati tržišnim. No, kada je pravo dato, red je obavijestiti i ovdašnje poljoprivrednike da ga mogu iskoristiti popunjavanjem obrazaca u Uredu državne uprave u Zadarskoj županiji. Ministar Čobanković nije bez osnova kazao kako je Hrvatska u vrhu zemalja po poticanju svojih poljoprivrednika.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno