Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Predao “papire” kojima želi dokazati nevinost

Autor: Minja Gugić

15.09.2009. 22:00
Predao “papire” kojima želi dokazati nevinost


Upravo zbog nove dokumentacije koju je optuženi Emil Stolić predao u spis, suđenje je odgođeno dok sve na licu mjesta u Regionalnoj veletržnici Benkovac ne provjeri vještakinja financijske i računovodstvene struke
Prilažem u spis novu dokumentaciju, nove papire i dokaze kojim se potvrđuje da ja ništa nisam uzeo, da sam vratio preko 120 tisuća kuna i zatvorio dug prema Regionalnoj veletržnici Benkovac – rekao je jučer na Županijskom sudu u Zadru 63-godišnji Emil Stolić, bivši direktor tog poduzeća koji je optužen zbog zloporabe položaja i ovlasti.
On je, naime, optužen da je oštetio benkovačku veletržnicu za 156 tisuća kuna, a još na prvoj raspravi je rekao da se ne osjeća krivim ni po jednoj točki “debele” optužnice.
Jučer je u svojstvu svjedoka svoj iskaz Sudskom vijeću kojim predsjeda Boris Radman,
dala Ivanka Babac iz zadarskog Ureda za reviziju koja radi na mjestu državnog revizora. Ona je na početku najprije pojasnila Sudskom vijeću kako je njezin zadatak provjera troškova državnih firmi, jedinica lokalne samouprave kao njihovih osnivača i korisnika.
– Ja sam zajedno s kolegicom obavila reviziju tvrtke “Agroprodukt” u srpnju 2004. godine, a ta revizija se odnosila na poslove pretvorbe i privatizacije. Tada je već “Agroprodukt” bio jedan od osnivača “Veletržnice Benkovac”. Tijekom revizije mi smo sačinili i tablicu podataka o poslovanju od 1996. do 18. rujna 2003. godine. Te smo podatke samo prepisali u izvješće koje nam dalo računovodstvo “Agroprodukta”. Mi nismo te podatke provjeravali jer to nije bio predmet naše revizije. Kolegica i ja tada nismo provjeravale istinitost i vjerodostojnost knjigovodstvenih isprava, a ni račune te na koji su način ti računi isplaćivani. Nismo provjeravali ni isplate članova Nadzornih odbora, ni putne naloge. Predmet naše revizije bila je samo pretvorba i privatizacija. Provjeravali smo poslovanje jer smo imali podatke koje nam je dostavilo računovodstvo “Agroprodukta” i ovlaštene revizorske kuće – pojasnila je svjedokinja Babac.
Još je naglasila kako njihov zadatak nije bio revizija “Regionalne veletržnice Benkovac” jer im to nije bilo zatraženo od strane središnjeg ureda u Zagrebu.
Sudskom vijeću opet je svoje mišljenje jučer dala i Majda Korljan, vještakinja financijske i računovodstvene struke koja je rekla kako je Državni ured za reviziju u Zadru obavio reviziju “Agroprodukta” u srpnju 2004. godine.
– Nakon što sam obavila uvid u to izvješće želim naglasiti da u revizorskom izvješću nema elemenata koji bi se ticali mog osnovnog i dopunskog nalaza i mišljenja. DUR je postupio sukladno nalogu te unatoč tome što je 19. rujna 2003. godine osnovan pravni subjekt – “Regionalna veletržnica Benkovac” – dodala je vještakinja Korljan.
Nakon što je optuženi Stolić dodao nove “papire” u spis, nastavak suđenja je odgođen kako bi vještakinja Korljan otišla na lice mjesta u “Regionalnu veletržnicu Benkovac” kako bi izvršila uvid u kompletnu dokumentaciju te da se, kako je rekao sudac Radman, vidi je li sve provedeno po zakonu ili nije.
– To je jedini način da se sazna prava istina jer sve drugo je izlišno – zaključio je sudac Radman.
No, prije dogovora o odgodi nastavka suđenja kratko je opet svjedočio i Goran Nimac koji je tijekom 2007. godine u Regionalnoj veletržnici Benkovac radio kao rukovoditelj općih i kadrovskih poslova, a govorio je o kronologiji nastajanja tvrtke “Veletržnica Benkovac”.


Ne osjeća se krivim


Emil Stolić se tereti da je kao direktor Regionalne veletržnice Benkovac, od sredine prosinca 2003. do sredine kolovoza 2004. godine naložio računovodstvu da mu se u ime više osoba isplate novčani iznosi na ime njihovog članstva u Nadzornim odborima Agroprodukta, odnosno Regionalne veletržnice Benkovac, pa je tako za sebe zadržao oko 73 tisuće kuna. Još se tereti da je kao direktor Regionalne Veletržnice Benkovac u vremenu od početka 2003. do kraja rujna 2004. godine naložio isplate temeljem neistinitih računa, naplatio više novca po putnim nalozima nego ga je pripadalo te podigao više akontacija ili pozajmica koje nije pravdao putnim nalozima. Svote novca kojima je oštetio Regionalnu veletržnicu kreću se od 27 pa do 60 tisuća kuna, a Stolić je prema optužnici pronevjere “izvodio” putem navodnih kupovina kamionskih autoguma, naplata nepripadajućih dnevnica, naknada za korištenje privatnog vozila u službene svrhe, troškova taxi službe, loco-vožnje…Na popisu kažnjivih djela nalazi se i naplata dnevnica za vikende, državne praznike zbog čega se Stolić tereti za zloporabu položaja i ovlasti te prijevaru u službi. Do sada se branio šutnjom.