Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ugostitelji “u dimu” zbog ministrovih izjava

Autor:

15.09.2009. 22:00
Ugostitelji “u dimu” zbog ministrovih izjava

Foto: Zvonko KUCELIN



Čekamo odluku Sabora, valjda će se dogovoriti, moraju. Do tad ne smijem raditi ništa na “svoju ruku”, ali sve ovo je zaista smiješno, poigravaju se s nama kao da smo djeca, zaključuje jedan zadarski ugostitelj
Nakon niza pregovora oko izmjene i preinaka Zakona o zabrani pušenja u zatvorenim javnim prostorima, koji, iako je donesen tek ovog proljeća, nije bio dugog vijeka, ugostiteljima još uvijek ništa nije jasno.
Novi je Zakon, koji podrazumijeva potpunu zabranu pušenja u svim javnim objektima tijekom ovog ljeta najviše štete nanio upravo ugostiteljima, a nakon niza peticija i prijedloga ministar je “pokleknuo”, odlučivši njihove prijedloge uzeti u obzir, a pojedine zakonske odredbe ublažiti. Tako su dogovori između krovnog Ceha ugostitelja i Ministarstva zdravstva konačno završili u Saboru, a izmijenjeni Zakon ovih bi dana trebao stupiti na snagu.
Iako novi Zakon koji je Vlada uputila u Sabor regulira da površina prostora za pušenje ne smije biti manja od 10 četvornih metara te prostor ne smije zauzimati više od 20 posto cijele površine kafića i mora biti opremljen i sustavom za ventilaciju i filtriranje, sve je još uvijek prepuno nejasnoća.
Vrijeme prilagodbe
Osim toga, onaj kafić koji ne može ispuniti takve uvjete može ostati isključivo pušačkim prostorom i to uz jasnu naznaku o dopuštenom pušenju. Uz to, vlasnik ugostiteljskog objekta također mora zadovoljiti vrlo rigorozne uvjete sustava ventilacije, a prostor će morati biti opremljen propagandnim materijalom koji upozorava na štetnost pušenja. Ovo su, dakle, bile prvotne vijesti koje su ugostitelje mahom ugodno iznenadile, vrativši im nadu za nadomještanjem gubitaka učinjenih proteklih mjeseci.
Iako su bili svjesni da nove odredbe uzrokuju i dodatne troškove, smatrali su da je sve bolje od potpune zabrane i da će ponovnim povećanjem brzo vratiti uložena sredstva. No, veselje nije bilo dugog vijeka, jer su iz Ministarstva počele stizati, u najmanju ruku, čudne izjave i neki novi prijedlozi ovog zakona. S obzirom, naime, da je definirano kako će se, kada je riječ o novom zakonu, ugostiteljima pružiti šest mjeseci prilagodbe, mnogi su shvatili da će do tada u kafićima biti moguće pušiti, da bi im potom ministar zabranio vraćanje pepeljara na stolove, zaprijetivši im pojačanom inspekcijom. Sljedeći nejasan potez “odozgo” jesu ministrove riječi kojima ugostiteljima savjetuje da, unatoč izmjenama, ne ulažu bespotrebno u ventilaciju, jer će za dvije godine, ulaskom u EU, na snazi ionako morati biti potpuna zabrana pušenja. Sve je ovo rezultiralo samo nejasnoćama među ugostiteljima i pušačima, a da oni trenutačno ne znaju koja su njihova prava i obveze uvjerili smo se i u zadarskim kafićima.
– Očekujem da ću morati samo pojačati ventilaciju i da će to biti konačno rješenje svega ovoga. Ventilaciju već imam, a morat ću je samo poboljšati i to ne bi trebalo izazvati neke goleme troškove. Prilagodba je šest mjeseci i, koliko sam shvatio, za to vrijeme će se opet moći pušiti i unutra, a onda opet dolazi ljeto, tako da smo sigurni godinu dana, kazao je vlasnik jednog zadarskog kafića, napomenuvši da mu je malo toga jasno, a ovo što je rekao iščitao je “između redaka”.
Zatvaranje kafića?
Iako se sve čini jednostavnim, ovaj ugostitelj napominje da po tom pitanju još uvijek ništa ne poduzima, jer je sve prepuno rupa i nejasnoća.
– Čekamo odluku Sabora, valjda će se dogovoriti, moraju. Do tad ne smijem raditi ništa na “svoju ruku”, ali sve ovo je zaista smiješno, poigravaju se s nama kao da smo djeca, zaključuje ovaj ugostitelj.
Isto nam je potvrdila još jedna vlasnica kafića, kojoj su, kako kaže, ovim posljednjim ministrovim istupima “sve lađe potonule”.
– Zaista smo se nadali da je ova borba gotova, da će se sve vratiti na staro i već smo počeli slaviti. No, na sve ovo što sad čujem mogu samo reći da mi ništa nije jasno i da jedino mogu čekati. Sad nam je rečeno da ne ulažemo u ventilaciju jer će se ionako za dvije godine potpuno zabraniti. Ustvari, meni se čini da bi ministar nešto i napravio za nas, ali ne smije zbog ucjena iz EU, kazala je ova vlasnica, napomenuvši da će, ako se ne napravi ništa, 80 posto kafića zatvoriti svoja vrata. Mladi će ostati bez posla, iako u ovoj državi osim u uslužnoj, niti u jednoj drugoj djelatosti nemaju šanse za zaposlenje.