Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kad odu kupači, odlaze i spasioci…

15.09.2010. 22:00
Kad odu kupači, odlaze i spasioci…


Ova je plaža kao prva u Zadru imala i zaposlene spasioce, koji su od 10 do 18 sati dežurali na tornjevima, odakle su imali pregled cijele plaže na kopnu i moru, kako bi uskočili ako zatreba pomoć nekome kupaču. No, nije bilo nikakvih većih intervencija
Jučer je službeno zatvorena plaža Kolovare koja je ovoga ljeta prvi put radila pod “kapom” Grada, odnosno u koncesiji gradske tvrtke “Obala i lučice”. Naravno da će se građani moći i dalje kupati, ako to žele. Ali, danas će početi demontaža sadržaja koji su cijelo ljeto služili potrebama kupača.
Otvorena 15. lipnja ova plaža je svakodnevno bila puna kupača, Zadrana i stranaca koji su imali besplatan pristup i smatra se da nikada dosad nije ni bilo tako mnogo kupača na njoj, kao i da nikada nije ni bila uređena kao ovoga ljeta. Bili su tamo svi potrebni sadržaji, poput svlačionica za kupače, tuševa, WC-a, a bili su postavljeni i posebni tornjevi za spasioce, kao i lift namijenjen invalidima, njihovu ulasku i izlasku iz mora. Tuševe su kupači mogli koristiti po pola minute za samo dvije kune i to je bila jedina naplata na ovoj plaži. Tvrtka “Obala i lučice” je investirala sama u sve postavljene sadržaje na plaži, kao i u 500 metara duge plutače, koje su bile psihološka barijera između kupača i plovila koja su prolazila mimo plaže. Ova je plaža kao prva u Zadru imala i zaposlene spasioce, koji su od 10 do 18 sati dežurali na tornjevima, odakle su imali pregled cijele plaže na kopnu i moru, kako bi uskočili ako zatreba pomoć nekome kupaču. No, nije bilo nikakvih većih intervencija.
I ne samo navedeni sadržaji, plaža Kolovare je ovoga ljeta bila i poprište niza sportskih događanja, jer je to omogućio posebno uređen polivalentan teren s pijeskom, koji je privlačio roditelje s djecom, ali i mnoge sportaše. Tamo su igrane brojne utakmice u malome nogometu, odbojci i košarci na pijesku. Bilo je nekoliko otvorenih prvenstava, a ono za odbojkašice se smatra i najvećim u Hrvatskoj. Zanimljiv je i podatak da je na tome terenu održano i završno sezonsko natjecanje u nogometu na pijesku za zadarske kvartove. Sudjelovala su čak 22 kvarta iz cijeloga grada! Toliko sportaša amatera na jednome mjestu nije se dugo vidjelo, a sve su organizirali Rukometni klub Arbanasi i Odbojkaški klub Arbanasi. Ovaj zadnji je tamo imao i školu za odbojku, pa su njegovi članovi na tome terenu i trenirali.
U svemu je najzanimljivije što su sve te organizacije prošle uglavnom besplatno, jer se ulagalo puno pojedinačnoga truda, a istodobno su privlačile mnogo građana. Isto tako valja reći da je i pored tolikih događanja i puno ljudi, sve bilo čisto i uredno, a zahvaljujući “Čistoći” čiji su radnici održavali urednost plaže na zavidnoj razini.