Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Kemoplast: Ako ne bude plaća, bit će štrajk i blokada

15.09.2010. 22:00
Kemoplast: Ako ne bude plaća, bit će štrajk i blokada


Na skup zaposlenika došao je i vlasnik tvrtke Marijan Piskar koji je nakon sastanka rekao da se duboko nada da su se dogovorili s radnicima o isplati. Istaknuo je da oni već neko vrijeme imaju novac za radničke plaće pripremljen na žiro računu, ali ga ne mogu isplatiti zbog tehničkih problema i nepotpune papirologije koju je ostavila prethodna uprava
Radnici Kemoplasta danas su se sastali s vlasnikom tvrtke Marijanom Piskarom i dogovorili su da bi konačna isplata četiri zaostale plaće i otpremnina trebala biti za najkasnije 14 dana.
Radnici, njih 35, predvođeni sindikalnim povjerenikom tvrtke Brankom Kokićem te županijskim povjerenikom SSSH Vedranom Uranijom, rekli su da je njihov primaran cilj da se obećane plaće isplate.
– Danas smo dobili čvrsta jamstva vlasnika da će plaće biti isplaćene najkasnije za 14 dana. Rekao je da su novci već pripremljeni, ali je došlo do blokade isplate zbog neriješene papirologije. Nakon što se podmire dugovi započet ćemo s proizvodnjom, rekao je Branko Kokić.
Vedran Uranija je dodao da će sindikat Kemoplasta od danas pristupiti pripremi za štrajk i blokadu tvrtke, ali to će realizirati tek ako se u dogovoreno vrijeme ne isplate minimalno tri plaće i otpremnine za prvu grupu radnika koji su iz tvornice otišli u siječnju. Uranija je istaknuo da radnici žele da tvrtka opstane jer ima potencijala za rad.
Na skup zaposlenika došao je i vlasnik tvrtke Marijan Piskar koji je nakon sastanka rekao da se duboko nada da su se dogovorili s radnicima o isplati. Istaknuo je da oni već neko vrijeme imaju novac za radničke plaće pripremljen na žiro računu, ali ga ne mogu isplatiti zbog tehničkih problema i nepotpune papirologije koju je ostavila prethodna uprava.
– Nismo zadovoljni prijašnjom upravom Kemoplasta jer su doveli tvrtku u ovu situaciju u kojoj smo sad i zato smo nedavno postavili novog menadžera Marka Kajmaka, koji će, vjerujemo, dobro voditi tvrtku. Osim toga u listopadu radimo reorganizaciju tvrtke pa će se kompletna strategija voditi s vrha. Naime, mi osim Kemoplasta imamo još pet tvrtki i u svima se osjetio utjecaj krize, ali nigdje nije ovako loša situacija kao u Zadru, objasnio je Piskar.
Istaknuo je da se gotovo 40 godina bavi ovim poslom, ali nikad do sad nije mu se dogodilo da nije isplatio plaće. Kazao je da se u slučaju Kemoplast dogodilo da neki ljudi koji su mogli napraviti više za Kemoplast, nisu napravili ništa, već su mu okrenuli leđa.
Vlasnik je istaknuo da mu se čini da je nekom u interesu da Kemoplast propadne, ali njemu je u interesu da se pokrene proizvodnja. Istaknuo je da su on i supruga u zadarski Kemoplast uložili oko četiri milijuna eura i da su tvornicu digli sa samog dna, ali su to prihvatili kao izazov. Preselili su tvrtku u novo sjedište, počeli su s proizvodnjom, ali, smatra, nisu baš prihvaćeni na ovom području i netko im otežava posao.
– Želimo pokrenuti ovu tvrtku jer smo u nju uložili jako velik novac i ne želimo da propadne. Sad radimo novu strategiju razvoja, kao i reorganizaciju. Nadam se da će nova uprava odraditi bolji posao od prošle pa da ćemo se uključiti u nove poslove, a među njima i plinofikacija, jer ne postoji cijev koju u Kemoplastu ne možemo proizvesti, zaključio je Piskar.