Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nesreću skrivio vozač autobusa koji je učenike vozio na ekskurziju

15.09.2010. 22:00
Nesreću skrivio vozač autobusa koji je učenike vozio na ekskurziju


– Nesreća se dogodila kada je 46-godišnji vozač autobusa iz Zemunika Donjeg, uslijed nepropisne brzine udario u stražnji dio osobnog vozila marke opel corsa, koje se kretalo neposredno ispred njega – izvijestila je policija
U sudaru autobusa koji je 50 učenika osmog razreda iz Osnovne škole Šimuna Kozičića Benje prevozio na ekskurziju u Medulin i osobnog automobila varaždinskih registracija, dvije su osobe smrtno stradale, a dvoje učenika, vozač i turistički vodič iz autobusa lakše su ozlijeđeni. Kolima Hitne medicinske pomoći najprije su u gospićku bolnicu prevezene dvije učenice zbog bolova u vratu, a nedugo potom zbog pretrpljenog šoka liječničku su pomoć zatražili i vozač autobusa te djelatnica agencije Terra koja je s djecom na četverodnevnu ekskurziju krenula kao turistički vodič. No, nakon pružene liječničke pomoći kojom su im utvrđene lakše tjelesne ozljede, svi su pušteni na kućnu njegu.
Dvije učenice lakše ozlijeđene
– Dvije učenice su lakše ozlijeđene, a kako smo doznali iz Opće bolnice u Gospiću gdje im je pružena liječnička pomoć, srećom prošle su s lakšim istegnućem vrata. Svi ostali učenici su prošli bez ozljeda, ali su u šoku što je razumljivo – rekao je Marko Marin, ravnatelj škole, koji je odmah po dojavi o nesreći obavijestio sve roditelje, nadležne službe i sazvao Stručni krizni stožer za doček djece koja su se jučer u 12.30 sati vratila na mjesto polazišta. Od ukupno 50 učenika njih dvadesetak jučer se pred školu vratilo sa svojim roditeljima koji su po dojavi o nesreći krenuli po njih na mjesto događaja, dok su se ostali, praćeni svojim razrednicama, vratili na polazište zamjenskim autobusom.
Nakon dirljivog susreta osnovnoškolaca i njihovih roditelja pred školskom zgradom, održan je sastanak na kojemu je učenicima ponuđena stručna pomoć.
– Dogovorili smo se da se učenici vrate kući i da se ekskurzija odgodi za neko drugo vrijeme. Djeca su dobro, ali ipak smatramo da su pretrpjela šok zbog nesreće čiji su, na žalost sudionici bili. Svi oni pozvani su da se, ukoliko osjete potrebu, sutra ujutro jave školskom psihologu, pedagogu ili defektologu koji će im biti na raspolaganju – rekao je Marin, dodavši da su ostala dva autobusa sa 107 osmaša, njihovim razrednicima i turističkim vodičima nastavila svoje putovanje prema odredištu u Medulin gdje će provesti sljedeća četiri dana prema planu ekskurzije dogovorenom prije šest mjeseci.
Zbog pretrpljenog šoka većina djece i njihovih roditelja nisu bili raspoloženi za razgovor već su samo s olakšanjem odmahivali rukom sretni što su im djeca prošla bez posljedica, no bilo je i onih koji nisu mogli sakriti svoje nezadovoljstvo.
– Odmah nakon polaska autobus im se pokvario pa su kod Plodina na izlazu iz grada presjeli u drugi. Međutim, taj je bio još gori, potpuno neadekvatan. Iako smo ekskurziju za djecu dogovorili s agencijom Terra, na autobusu je pisalo “Antonio tours”. Izgledao mi je kao neki za lokalni prijevoz, a ne za duge linije. Osim toga, po troje, pa čak i četvoro djece sjedilo je na jednom sjedalu – rekla nam je vidno uzrujana majka jedne osmašice dodajući još i da je od kćeri čula da je vozač bio nervozan od samog polaska. Učenicima je, navodno, rekao da su oni krivi za nesreću jer su bili nemirni i ometali ga u vožnji. Robert Kostijal, otac osmaša koji je također jučer bio u autobusu takvo što nije mogao potvrditi.
– Čim sam saznao za nesreću uputio sam se po sina. Srećom, nije ozlijeđen, a kako sam čuo, i druga su djeca prošla bez ozljeda. Pokupio sam njega i još tri njegova prijatelja, a putem su mi rekli da su samo čuli prasak – ispričao nam je otac osmaša, sretan što mu sin i njegovi prijatelji nisu vidjeli stravičan prizor u potpunosti uništenog osobnog vozila. O strahoti koja je učenicima 8.c i 8.d razreda pokvarila ekskurziju progovorile su i njihove razrednice koje su jučer po dolasku u školu i same bile u vidnom šoku.
– Sve se dogodilo u trenutku. Auto koji je vozio ispred nas bio nam je sve bliže, a kada smo shvatili da on zapravo stoji na cesti bilo je prekasno. Vozač je pokušavao zaustaviti autobus, a onda se samo začuo snažan udarac. Djeca nisu ništa vidjela, ali su se uplašila i zaplakala od straha i šoka kada su shvatili o čemu je riječ – i sama vidno šokirana ispričala je Darija Kera, razrednica 8.c razreda, a njenu priču potvrdila je i njezina kolegica Jagoda Butić koja je s njom dijelila prednje sjedalo i svjedočila nesreći.
Vozač autobusa kriv za nesreću
– Djeca su u šoku odbijala otići s Hitnom koja je po nas stigla iz Gospića. Na sreću, samo dvije učenice bile su lakše ozlijeđene, a svi ostali su polako došli sebi i dobro su. Zadržali smo ih u autobusu da ne vide stravičan prizor na cesti i mislim da sada ne treba tražiti krivca, već da trebamo biti sretni što je sve završilo ovako kako jest – dodala je Butić ne želeći dalje komentirati niti odgovarati na upite novinara o kvaru autobusa o kojem se još od nesreće govorilo.
Inače, na ekskurziju u Medulin jučer su iz Zadra krenula tri autobusa s ukupno 157 učenika iz šest osmih razreda. Prva dva prošla su bez ikakvih problema, no s trećim koji je i doživio nesreću zakompliciralo se već na samom polasku. Alarm u autobusu se pokvario, a vozač ga nije uspio popraviti pa im je u zamjenu poslan novi koji ih je trebao prevesti do Rijeke gdje ih je čekao novi. Međutim, svega sat i pol nakon polaska, na 210. kilometru autoceste Split-Zagreb, između čvora Sveti Rok i Gornja Ploča, autobus je udario u opel corsu varaždinskih registarskih oznaka. Očevid na mjestu nesreće trajao je sve do poslijepodnevnih sati, a utvrđeno je da ju je skrivio vozač autobusa.
– Nesreća se dogodila kada je 46-godišnjak iz Zemunika Donjeg, upravljajući autobusom marke MAN, zadarskih registracija u vlasništvu prijevozničke tvrtke Antonio toursa s otoka Paga, uslijed nepropisne brzine udario u stražnji dio osobnog vozila marke opel corsa, varaždinskih registarskih oznaka, koje se kretalo neposredno ispred njega, a s kojim je upravljao 75-godišnjak iz Ludbrega. U prometnoj nesreći smrtno su stradali supružnici, starosti 65 i 75 godina iz Ludbrega. Po nalogu istražnog suca Županijskog suda u Gospiću njihova tijela su prevezena u Zavod za sudsku medicinu medicinskog fakulteta u Rijeci zbog obdukcije – izvijestila je Kristina Maoduš, glasnogovornica PU ličko-senjske dodavši da su u nesreći lakše ozlijeđene dvije 14-godišnjakinje, 21-godišnja voditeljica puta i vozač autobusa koji je nakon pružene liječničke pomoći zadržan na promatranju.
Očevid prometne nesreće obavila je istražna sutkinja Županijskog suda u Gospiću uz nazočnost Županijskog državnog odvjetnika u Gospiću i stručnu pomoć očevidne ekipe Policijske uprave ličko-senjske.