Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Polančec izlazi iz HDZ-a

15.09.2010. 22:00
Polančec izlazi iz HDZ-a


To sve već predugo traje, Polančec više nema strpljenja i zato je odlučio da će sam izaći iz HDZ-a ako mu ubrzo ne kažu što će s njim, rekao nam je sugovornik blizak Polančecu
Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec namjerava se ispisati iz HDZ-a ako stranački Visoki časni sud uskoro ne okonča stegovni postupak protiv njega. O Polančecovoj namjeri da istupi iz stranke, u koju se učlanio nakon što se HDZ 2003. godine vratio na vlast, doznali smo od osoba bliskih najviše rangiranom državnom dužnosniku koji se našao u zatvoru.
– To sve već predugo traje, Polančec više nema strpljenja i zato je odlučio da će sam izaći iz HDZ-a ako mu ubrzo ne kažu što će s njim, rekao nam je naš sugovornik blizak Polančecu.
Čim je Polančec 30. ožujka pritvoren zbog afere Podravka, Predsjedništvo HDZ-a suspendiralo ga je sa svih stranačkih dužnosti zbog “nanošenja štete ugledu HDZ-a”. Polančec je u tom trenutku bio član Predsjedništva HDZ-a i njegovo ime je na web stranici stranke odmah maknuto iz sastava tog tijela. No, Polančecu su suspenzijom zamrznuta i sva prava i obaveze što ih ima član HDZ-a što, kako doznajemo, njega najviše pogađa.
Prilika da se brani
Predsjedništvo HDZ-a cijeli je predmet poslalo Visokom časnom sudu što mu predsjedava Florijan Boras, ali postupak traje već mjesecima. Kad je krajem srpnja Polančec pušten iz pritvora Boras je izjavio za naš list da ništa nije htio poduzimati sve dok se ne izjasne pravosudne institucije.
– Nisam sazivao Sud časti jer što ako se u konačnici pokaže da Polančec nije napravio ništa protuzakonito. Međutim, sada kad je Polančec na slobodi dobili smo mogućnost da ga ispitamo. Vjerojatno ću mu već sljedeći tjedan uputiti poziv. Red je da on i pred Visokim sudom časti HDZ-a dobije priliku da se brani, rekao nam je Boras prije više od mjesec i pol dana. Ipak, zbog sezone godišnjih odmora i odsustva članova Visokog suda časti Polančecovo saslušanje Boras je već nekoliko dana kasnije odgodio za početak rujna. Ali, HDZ-ov stranački sud još uvijek se nije pozabavio slučajem Polančec. Zadnjih dana nismo uspjeli doći do Borasa, a glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić kazao nam je da ne postoje nikakvi vremenski rokovi za okončanje stegovnog postupka.
Nije žrtveno janje
Budući da je Polančec u svojem svjedočenju pred istražnim povjerenstvom za privatizaciju Ine iznosio da su svi u vrhu stranke znali što on pregovara s MOL-om, a ustvrdio je i da su ga “braća kao Josipa prodala u roblje”, jasno aludirajući na svoje stranačke kolege, zanimalo nas je može li taj njegov istup Predsjedništvo HDZ-a ocijeniti kao dodatno nanošenje štete ugledu stranke.
– Ne mogu prejudicirati što će učiniti Predsjedništvo, ali jasno je da ono može odlučiti da je nanijeta šteta HDZ-u. Osobno razumijem Polančeca i situaciju u kojoj se on našao i stoga mu dajem za pravo da odabere način obrane koji smatra najboljim. Međutim, HDZ ni u kojem slučaju nije prodao Polančeca, on nije naše žrtveno janje. Stranka nije kriva za situaciju u kojoj se Polančec našao jer on je isključivo u nadležnosti pravosudnih institucije u rad kojih se HDZ ne može, ne želi i ne smije miješati, zaključuje Bačić.
 


Moguće kazne


– Visoki časni sud je autonomno tijelo. Samo je na njegovim članovima kad će se sastati i kakvu će odluku donijeti. U ovisnosti od procjene Polančecovog prekršaja, on može biti kažnjen ukorom, može mu biti oduzeta dužnost u stranci, a može biti i isključen, uvjetno ili bezuvjetno, objasnio nam je jučer Bačić.