Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Regata je Vrsima vjetar u jedra

15.09.2010. 22:00
Regata je Vrsima vjetar u jedra


Ovogodišnji pobjednik “Vrške plazulje 2010.” bila je posada Hrvoje Petrović, Nina Popovac i Ratko Štibrić. Drugo mjesto pripalo je posadi iz Slovenije u kojoj su bili Jakica Jesih Koka, Marko Pihlar Golub i Miha Slekovec, dok su treće mjesto zasluženo osvojili prošlogodišnji pobjednici u sastavu Petar Kragić, Denis Predovan i Joško Košta
U organizaciji hrvatskog jedriličara Tomislava Bašića te ljubitelja jedrenja Denisa i Jurice Predovana iz Vrsi, ovih je dana na vrškoj rivi održana dvodnevna sportska manifestacija pod nazivom “SEASCAPE CUP – VRŠKA PLAZULJA 2010.”.
Jedriličarske rute
Dvodnevni jedriličarski spektakl organiziran je drugu godinu zaredom pod pokroviteljstvom Općine Vrsi, a sponzori su: Seascarpe sailing centar, Lovre Predovan, Ante Utković, Frane Bukva, Mario Milutin, Nenad Maraš, konoba “Mate”, restoran “Vukić”, cafe bar “Dino”, KUD “Sv. Lovre” Vrsi i Pekara “Jadran”.
Ovogodišnji pobjednik “Vrške plazulje 2010.” bila je posada u sastavu Hrvoje Petrović, Nina Popovac i Ratko Štibrić, posada koja je na samom početku natjecanja dala naslutiti da se zaista radi o timu koji će konkurirati za prvo mjesto. Drugo mjesto pripalo je posadi iz Slovenije u kojoj su bili Jakica Jesih Koka, Marko Pihlar Golub i Miha Slekovec, dok su treće mjesto zasluženo osvojili prošlogodišnji pobjednici u sastavu Petar Kragić, Denis Predovan i Joško Košta. Četvrto mjesto osvojila je mješovita posada u kojoj su bile dvije djevojke Marina Horvat, Barbka Šušek i Kristian Ravnić.
Prvog dana natjecanja puhala je bura, tako da su posade imale pune ruke posla oko savladavanja zadanih ruta, a jedrilo se osam regata popularno nazvanih “Štap”.
Sudačka ekipa koja je određivala rute jedrenja i koja je bila zadužena za regularnosti na startu i tijekom prolaska kroz cilj nije imala nimalo lagan zadatak, a zajedno s Tomislavom Bašićem suci su bili Vid Jeršan, Saša Vlahov i Kristina Kociper.
Drugog dana natjecanja sudionici regate odvozili su četiri navigacijske regate, uz lagani burin koji je posadama omogućio kvalitetno i brzo jedrenje te su se mogli pokazati u pravom svjetlu. U prvom plovu odjedrili su dionicu od vrške rive do uvale Ričina, zatim je uslijedio drugi plov od uvale Ričina do otočića Sikavca. Treća dionica koju su natjecatelji trebali savladati bila je od malog Sikavca do otočića Zečeva, dok je četvrta dionica od šest nautičkih milja bila postavljena od otočića Mišjaka do vrške rive.
Promocija mjesta
Cilj organizatora i ove godine je bio da se jedrenje što više približi gledateljima na obali pa su tako startne pozicije, kao i cilj, bile svega dvadesetak metara od obale, što je odgovaralo svima koji su htjeli fotografirati.
– Drago mi je što smo i ove godine održali Seascape cup u Vrsima i veseli me što je ove godine organizacija cijelog događaja podignuta na veću razinu. Sudjelovale su dvije posade iz Slovenije, kao i dvije mješovite posade iz nekoliko gradova Hrvatske te smatram kako je ovo jedna odlična promocija samog mjesta Vrsi, kao i praznik jedrenja te dobrog druženja svih sudionika. Zahvalio bih organizatorima i domaćinima koji su nas ugostili i oduševili prijemom te i ove godine odlazimo iz Vrsi puni lijepih dojmova, kazao je Tomislav Bašić, dodajući da mu je žao što su tri posade nisu mogle sudjelovati na natjecanju, jer nisu mogli doploviti do Vrsi na vrijeme zbog jake bure.
Također je kazao da će zasigurno dogodine ogranizirati regatu različitih brodica, a samim time i okupiti veći broj sudionika i ljubitelja mora, vjetra i jedrenja.
Oduševljenje nisu krili ni ovogodišnji pobjednici koji su se pokazali najspretniji u borbi s morem i vjetrom.
– Ovo je druga godina kako se organizira natjecateljska regata u Vrsima, a nama je zaista jako žao što nismo nastupili i prošle godine. Regata je odlično organizirana, a akvatorij u kojem smo jedrili zaista je prekrasan i pogodan za jedrenje. Oba dana natjecanja puhala je malo jača bura tako da je vrijeme bilo pogodno za pokazati sve ono za što se pripremamo kroz cijelu godinu. Svakako ćemo doći i sljedeće godine jer bio je pravi užitak sudjelovati u regati, a još veći pobijediti, rekao je član pobjedničkog tima Hrvoje Petrović.
U zabavnom dijelu programa nastupili su i članovi KUD-a “Sv. Lovre” iz Vrsi, koji su otpjevali nekoliko pjesama.
Svečana dodjela nagrada organizirana je na rivi, a sudionicima su kao nagrade uručene slika i unikatni suveniri s vrškim motivima koje je izradila i darovala Iva Predovan.
Organizatori su se također pobrinuli da ova manifestacija bude u znaku mora i jedrenja te su svim posjetiteljima omogućili degustaciju dagnji na buzaru i crnog rižota od sipe.