Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Sanader u Austriji osnovao konzultantsku tvrtku

15.09.2010. 22:00
Sanader u Austriji osnovao konzultantsku tvrtku


Ivo Sanader, bivši hrvatski premijer osnovao je nedavno u mjestu u kojem je prije nekoliko desetljeća počela njegova poslovno-politička karijera, austrijskom gradu Innsbrucku, novu tvrtku. Austrijske poslovne dnevne novine “Wirtshchaftsblatt” objavile su u jučerašnjem broju da je Ivo Sanader samo dan nakon svog predavanja na Europskom forumu u Alpbachu posjetio javnog bilježnika Bernharda Fritza u Innsbrucku te uz plaćanje iznosa od 35 tisuća eura – koliko iznosi polovica temeljnog kapitala – registrirao novu tvrtku. Njen naziv je Prima Consulting, a tvrtka se bavi konzultantskim poslovima, iako u opisu poslovanja stoji i da tvrtka obavlja “poslovanje sa svim vrstama roba, uključujući uvoz i izvoz”. Ivo Sanader u ovom poslu ima partnera, njegovo ime je Wolfgang Kross a njegov vlasnički udio samo pet posto – Sanaderov je ostatak od 95 posto – a sve su to nadgledali i vodili odvjetnici iz ureda “Greiter Pegger Kofler & Partner”. Sjedište tvrtke je u ulici Schmerlingstraße u Innsbrucku.
– Pripreme za osnivanje trajale su već jedno dulje vrijeme, izjavila je za Wirtschaftsblatt Heidi Glück, Sanaderova austrijska glasnogovornica te dodala kako je Sanader “trenutno ipak najviše usredotočen na svoj posao pri Sveučilištu Columbia”.
Glavni grad austrijske pokrajine Tirol, Innsbruck, je mjesto gdje je Sanader studirao te pokrenuo svoje prve tvrtke u Austriji. Prema službenim podacima koje prenosi Wirtschaftsblatt, Sanader je bio na čelu tvrtke “KCBS Bau- und Planungsgesellschaft”, koja je obavljala građevinske radove. Tvrtka je, međutim, bankrotirala početkom 90-ih, a iz registra je brisana početkom studenog 2000. godine. Druga Sanaderova tvrtka, “WAPAGG-Handelswaren-Vertriebs”, je prestala raditi 1999. godine.