Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sedamnaest općinskih grbova i jedna zahvalnica

15.09.2010. 22:00
Sedamnaest općinskih grbova i jedna zahvalnica


Grb Općine Sukošan posthumno će se dodijeliti hrvatskim bojovnicima: Ivanu Krešanu, Tomislavu Franiću, Marijanu Grdoviću, Milanu Braci Mrdalju, Mladenu Veleslaviću, Mati Torbarini, Davoru Kori Grginoviću, Draganu Krešanu, Marinu Čirjaku, Ivici Paviću, Mladenu Strenji, Marinu Jeraku, Šimi Smoliću, Dubravku Torbarini, Ivici Smoliću, Darku Torbarini i Milanu Periću
Pod predsjedanjem predsjednika Općinskog vijeća Tomislava Dražića, a u nazočnosti načelnika Ante Martinca, općinski vijećnici su na sjednici OV-a jednoglasno prihvatili prijedlog općinskog Povjerenstva za dodjelu javnih priznanja kojim predsjeda vijećnica Mirjana Veleslavić Nadinić.
Na Dan općine Sukošan i Dan obrane Sukošana i Debeljaka na svečanoj sjednici OV-a u subotu 18. rujna dodijelit će se 17 grbova Općine Sukošan i jedna Zahvalnica Općine Sukošan.
Na prijedlog načelnika Ante Martinca Grb Općine Sukošan posthumno će se dodijeliti hrvatskim bojovnicima: Ivanu Krešanu, Tomislavu Franiću, Marijanu Grdoviću, Milanu Braci Mrdalju, Mladenu Veleslaviću, Mati Torbarini, Davoru Kori Grginoviću, Draganu Krešanu, Marinu Čirjaku i Ivici Paviću iz Sukošana, Mladenu Strenji, Marinu Jeraku, Šimi Smoliću, Dubravku Torbarini, Ivici Smoliću i Darku Torbarini iz Debeljaka te Milanu Periću iz Gorice.
Na prijedlog Velimira Vele Brkića Zahvalnica Općine Sukošan dodijelit će se 35-godišnjem Andriji Dijanu Jaši iz Sukošana.
Naime, dok su mnogim dijelovima Hrvatske u mjesecu siječnju bile na snazi izvanredne mjere obrane od poplave i evakuacije stanovništva, samozatajni sportski volonter, entuzijast, avanturist i vizionar Andrija Dijan Jašo i njegova družina u Sukošanu su nabujali sukošanski potok iskoristili za održavanje prvog, povijesnog i spektakularnog raftinga.
Objavljenu reportažu na portalu Zadarskog lista i drugim portalima koji su preuzeli reportažu te na facebooku pogledalo je na desetine tisuća korisnika interneta. Sve je to rezultiralo izuzetnom, besplatnom promocijom Sukošana diljem Lijepe Naše i svijeta.
Inicijativom vidovitog Andrije Dijana Jaše na sukošanskoj rivi kod “Glave porta” ovog ljeta je podignuto vaterpolsko igralište što je sasvim oživjelo popularno sukošansko kupalište. Jašo je sredinom kolovoza bio i istinski “alfa i omega” na Prvom antivaterpolskom turniru Sanctus Cassianus 2010., na kojem se natjecalo šest momčadi iz Sukošana. Uz pomalo zaboravljenu rivu vaterpolo se na spektakularan način na velika vrata vratio kući, u Sukošan.
Inače, Dan općine Sukošana i Dan obrane Sukošana i Debeljaka se obilježava 18. rujna, na dan kad su prije 19 godina mještani, hrvatski bojovnici i redarstvenici spriječili prodor agresora iz pravca aerobaze Zemunik na Jadransku magistralu.
U to teško vrijeme, u najpresudnijim trenucima obrane Sukošana i Debeljaka iskazana je izuzetnu hrabrost i domoljublje za svoju tek osnovanu državu Hrvatsku.
 


Svečana sjednica


Obilježavanje Dana općine Sukošan i Dana obrane Sukošana i Debeljaka u subotu će s početkom u 10.30 sati započeti polaganjem vijenaca kod centralnog križa na mjesnom groblju Sukošan. Pola sata potom u župnoj crkvi Sv. Kasijana održat će se misa zadužnica. Točno u podne u Domu mladeži započet će svečana sjednica Općinskog vijeća. Uvečer na Trgu Gornja vrata priredit će se kulturno-zabavni program.