Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Smilčić dobio duhovne darove

15.09.2010. 22:00
Smilčić dobio duhovne darove


Proslava blagdana započela je molitvom večernje Uzvišenja Svetog Križa koju je predmolila Ivana Viduka, jedna od sestara Zajednice. Slavlje se nastavilo nastupima župnih zborova Škabrnje i Smilčića pod dirigentskom palicom Marije Burčul iz Katoličko-molitvene karizmatske zajednice Dobri pastir
U utorak je katolička crkva proslavila blagdan Uzvišenja Svetog Križa, a predvečer u Smilčiću je to bila ujedno i proslava treće godišnjice pastoralnog djelovanja zajednice Dobri pastir u smilčićkoj župi Gospe od Zdravlja.
Križ je mjesto Kristove pobjede, a ne poraza. Križ je izvor života, a ne smrti. Križ nije samo simbol, sveti znak. Križ je život.
Dana 14. rujna 335. godine posvećena je bazilika Uskrsnuća, koju je sagradio car Konstantin blizu mjesta Kristova raspeća. Od 4. stoljeća kršćani Istoka svečano slave blagdan u čast Spasiteljeva križa. U okrilju Crkve taj isti blagdan slavi i zajednica Dobri Pastir koja više godina radi i djeluje na terenu zadarske crkve.
Pozornica
Naime, blagopokojni nadbiskup Ivan Prenđa dodijelio je 2008. godine Zajednici župnu kuću na upravljanje te odredio to mjesto kao prigodu gdje će sestre u svom rastu u Zadarskoj nadbiskupiji još više sazrijevati.
Ovogodišnja proslava bila je u znaku djece i mladih te njihovih roditelja. Navečer su se počele slijevati u centar ovog ravnokotarskog sela rijeke vjernika.
Ispred župne crkve i kuće u kojoj boravi Zajednica brižno je bila izrađena pozornica na kojoj se slavlje i događalo.
Na samu proslavu bili su mnogi pozvani. Neki su se odazvali, a neki ispričali. No oni koji su bili sudionici ovog slavlja bili su zadovoljni duhovnim darom koji su dobili.
Proslava blagdana započela je molitvom večernje Uzvišenja Svetog Križa koju je predmolila Ivana Viduka, jedna od sestara Zajednice. Slavlje se nastavilo nastupima župnih zborova Škabrnje i Smilčića pod dirigentskom palicom Marije Burčul iz Katoličko – molitvene karizmatske zajednice Dobri pastir. Žene, vjernice i pjevačice koje nemaju nikakvu glazbenu naobrazbu oduševile su sve nazočne.
Sestre Dobrog pastira
Potom su mladi iz župe Škabrnja okupljenima u vidu igrokaza prikazali Samuelov poziv, biblijski izvještaj o pozivu koji je Gospodin uputio tome proroku. Starozavjetna podloga je poziv dječaka Samuela kojemu stari svećenik Eli pomaže raspoznati Božji govor. Glumci, koji se za svoje uloge pripremaju na župnim susretima koje vode sestre Dobrog pastira, svoje su uloge tako uprizorili da su svi pomislili da se pred njima nalaze pravi glumci iz nekog kazališta.
Svojim instrumentalnim nastupom okupljenom mnoštvu su se predstavili i mladi iz Galovca.
Pod vodstvom Ivana Kinda iz Bibinja izveli su više skladbi, crkvenih i svjetovnih. Program je završio zajedničkim pjevanjem pjesme “Croatijo, iz duše te ljubim”, bibinjskog pjesnika Ante Sikirića Krivina.
Nakon uspješnih izvedbi i predstavljanja naučenog kroz cijelu katehetsku godinu sestre su priredile bogati domjenak. Za ugodnu zabavu pobrinuli su se mladi mandolinisti iz Galovca i Luka Bilaver – Lukić sa svojom tamburicom.
Bila je to večer koju će župljani Smilčića dugo prepričavati, a mnogi mladi koji su učinili da ovaj blagdan bude poseban bit će ponosni na sebe jer grade bolju budućnost tamo gdje drugi nisu htjeli ili nisu mogli.