Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sva brutalnost ljudskih nedjela

15.09.2010. 22:00
Sva brutalnost ljudskih nedjela


Ovim djelom na intrigantan način autor je pokazao svu brutalnost ljudskih nedjela učinjenih od strane ljudske ruke, i to ponajprije komunista i partizana u vrijeme Drugog svjetskog rata, prvenstveno na prostoru grada Nina i njemu okolnih mjesta Vrsi, Privlake, Poljica, Ninskih Stanova, Briševa, Ninskog Dračevca, Murvice i Visočana, uspoređujući to pojavom hijena i načina na koji te životinje funkcioniraju u prirodi, rekao je dr. sc. Zlatko Begonja
U organizaciji Udruge “Hrvatski domobran-ogranak Zadar” i Znanstvene knjižnice u utorak navečer je u izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice predstavljena dugo najavljivana knjiga “Komunističke hijene” prvijenac povjesničara, istraživača, hrvatskog proljećara te dragovoljca Domovinskog rata od 1991 do 1995. godine Ante Matijevića iz mjesta Poljica.
– Večeras svečano predstavljamo knjigu “Komunističke hijene” autora Ante Matijevića. Njome autor u obliku lajt motiva na jedan osebujan način s jednim dugotrajnim i upornim radom, prvenstveno kroz brojna svjedočanstva ljudi, iskazuje žeđ za istinom u borbi za pravdom povijesnog vremena Drugog svjetskog rata, to jest između 1941. do 1945. godine na širem području ondašnje općine Nin, rekla je na samom početku moderatorica i voditeljica večeri dipl. knjižničarka i zamjenica ravnatelja Znanstvene knjižnice Marijana Senkić-Klapan.
O knjizi su govorili dr. sc. Zlatko Begonja, upravitelj Zavoda za povijesne znanostii HAZU-a u Zadru, dr. Miroslava Markulin, prof. Slavko Ražov, ravnatelj Državnog arhiva u Zadru, Marinko Radas, umirovljeni pukovnik HV-a i predsjednik zadarskog društva ratnih veterana “Hrvatski domobran”, kao i sam autor Ante Matijević.
– Za autora i moga dragog prijatelja Antu Matijevića može se reći da je ovim djelom na intrigantan način pokazao svu brutalnost ljudskih nedjela učinjenih od strane ljudske ruke, i to ponajprije komunista i partizana u vrijeme Drugog svjetskog rata, prvenstveno na prostoru grada Nina i njemu okolnih mjesta Vrsi, Privlake, Poljica, Ninskih Stanova, Briševa, Ninskog Dračevca, Murvice i Visočana, uspoređujući to pojavom hijena i načina na koji te životinje funkcioniraju u prirodi, rekao je na početku dr. sc. Zlatko Begonja te nastavio.
– Posebno je potresno svjedočanstvo jame Golubinke u blizini Vrsi, za koju je autor u svojem dugogodišnjem i mukotrpnom radu, prikupljajući svjedočanstva uz ostalo i od suvremenika događanja, članova obitelji žrtava i svih onih koji su konačno odlučili prekinuti zid šutnje, došao do podatka da je samu u nju bačeno i umoreno preko 300 nevinih žrtava hrvatskih rodoljuba iz kraja o kojem je riječ. Autor ovom svojom knjigom zapravo pokušava na jedan određeni način usprotiviti se tome i kazati da je to nešto što je nužno rasvjetliti. On drži da nam istina i samo istina može pomoći da određene stvari i događaje tog vremena konačno točnije, objektivnije i korektnije sagledamo, a onda da naravno iza sebe ostavimo i sva moguća postojeća nespokojstva koja na žalost do dana današnjeg opterećuju ovo naše hrvatsko društvo. Knjigu je potrebno imati i to kao podsjetnik na događaje, ne zato da bi bila podloga bilo kakvom obliku osvete, već jednostavno da bi se uvidjelo što se to više nikada ne smije ponoviti, kazao je uz ostalo govoreći o knjizi dr. sc. Zlatko Begonja.
Miroslava Markulin je rekla kako je, nažalost, povijesna tematika koju obrađuje knjiga i dandanas tabu tema o kojoj se teško progovara. Stoga ona drži da su upravo “Komunističke hijene” svojevrsna skromna lustracija za koju mnogi misle kako nam je nepravedno izostavljena.
– Svaki zločin je zločin bez obzira tko ga je počinio. Međutim, ovdje je važno to da je autor uspio dokazati da svaki zločin i svaku žrtvu treba gledati u kontekstu. Onda to zaista baca sasvim drugo svjetlo na veliku tragediju hrvatskog naroda opisanu u ovom djelu, počinjenu od tog istog naroda, istaknula je dr. Markulin.
svrćući se na događaje i povijesne činjenice opisane u knjizi Slavko Ražov je odao veliko priznanje autoru, kad se zna da su sva više-manje pisana svjedočanstva iz razdoblja hrvatske povijesti od 1942. do 1948. godine završila u arhivima Beograda.
– Ono što nije odneseno planski i sustavno je uništavano i to isključivo iz dva razloga. Prvo, iz nepoznavanja vrijednosti same građe te iz namjere da se prekriju sva učinjena nedjela i presude kojim su suđeni na smrt i tamničenje brojni hrvatski rodoljubi iz Zadra i njegove okolice, rekao je Ražov ilustrirajući to primjerom zadarskog Kotarskog suda kojemu je 1945. godine na čelu bio Aleksandar Glavan zvani Lešo, čovjek s četiri razreda osnovne škole.
Sam autor Ante Matijević posebno je zahvalio svima onima koji su ga poduprli u realizaciji ove knjige koja je zamišljena kao trilogija, nakon koje slijedi tiskanje još dva nastavka za što se posjeduje obilje materijala. Na kraju je kazao kako će unatoč svim problemima pa i prijetnjama nastaviti i nadalje raditi na rasvjetljavanju povijesti i suočavanjem s istinom koja nam je itekako potrebna da bi se mirnije i mi i naša pokoljenja mogli nositi s budućnošću. Matijević je završio riječima kako će “Komunističke hijene” zbog velikog interesa javnosti u narednim danima biti javno predstavljene u Vrsima, Ninu i drugim mjestima gdje se za to pokaže interes.