Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Sve manje vremena za prijevremenu?

15.09.2010. 22:00
Sve manje vremena za prijevremenu?


Tri ili četiri naše djelatnice kojima do starosne mirovine nedostaje godina ili dvije došle su kod mene na razgovor i najavile da će razmisliti o odlasku u prijevremenu mirovinu. Prije toga će se konzultirati s mirovinskim i, naravno, vidjeti hoće li Sabor usvojiti Vladin prijedlog, kazao je Marin
Kako smo izvještavali ovih dana, u Područnu službu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Zadru u posljednje vrijeme pristiže oko 15 posto više zahtjeva za odlazak u prijevremenu mirovinu nego inače.
Razlog zbog kojeg zaposleni odjednom žele otići u prijevremenu mirovinu je prijedlog novog zakona o mirovinskom osiguranju koji bi se uskoro trebao naći u saborskoj proceduri, a koji bi se djelomično trebao započeti primjenjivati od 1. listopada. Od tog bi datuma, ako Sabor prihvati Vladin prijedlog, na snazi trebale bili odredbe kojima se povećava umanjenje mirovina zbog prijevremenog odlaska u mirovinu.
Podsjetimo da se prema važećem zakonu za svaki mjesec prijevremenog odlaska u mirovinu oduzima 0,15 posto iznosa mirovine koji bi radnik dobio u slučaju odlaska u starosnu mirovinu. Godišnje umanjenje iznosi 1,8 posto, a oni koji u mirovinu odu pet godina prije ispunjenja uvjeta za odlazak u starosnu mirovinu, gube 9 posto maksimalnog iznosa mirovine.
Novi prijedlog zakona predviđa mjesečno umanjenje od 0,34 posto, godišnje od 4,08 posto, a za pet godina umanjenje mirovine bi dostizalo čak 20,4 posto.
Hoće li mirovina biti devet ili 20,4 posto manja u slučajevima kada se u mirovinu odlazi pet godina prije ispunjenja uvjeta za odlazak u starosnu mirovinu, nije pitanje preko kojega se može olako prijeći. Toga su, svakako, svjesni zaposlenici koji su požurili zahtjev za odlazak u prijevremenu mirovinu predati prije 1. listopada.
No, iako je, kako smo već spomenuli, u Zadru zahtjeva 15 posto više nego inače, ne radi se o nekom velikom broju ljudi.
U razgovoru s ravnateljima triju zadarskih škola i direktorima dviju gradskih tvrtki potvrđeno nam je da prijedlog novog zakona o mirovinskom osiguranju, barem zasad, nije “uskovitlao prašinu” među njihovim zapolenicima.
Ravnatelj Tehničke škole Ivan Dušević informirao nas je da u ovoj školi još nitko nije iskazao želju za odlaskom u prijevremenu mirovinu, a isti je slučaj i u Gimnaziji Jurja Barakovića. Ravnatelj Ranko Artuković navodi tek da će u njegovoj školi možda jedan ili dvoje djelatnika uskoro otići u starosnu mirovinu.
Marko Marin, ravnatelj Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje, ima, pak, nešto drukčije informacije.
– Tri ili četiri naše djelatnice kojima do starosne mirovine nedostaje godina ili dvije došle su kod mene na razgovor i najavile da će razmisliti o odlasku u prijevremenu mirovinu. Prije toga će se konzultirati s mirovinskim i, naravno, vidjeti hoće li Sabor usvojiti Vladin prijedlog. Također u razmišljanju je i jedan naš profesor povijesti i zemljopisa koji u rujnu slavi 65. rođendan. On bi po zakonu na radnom mjestu mogao ostati do kolovoza sljedeće godine. No najave zakonskih izmjena potaknule su i njega da u mirovinu možda ode već prije 1. listopada, kazao je Marin.
Direktor Odvodnje Grgo Peronja izvijestio nas je da u ovoj tvrtki nije bilo nikakvih upita za odlazak u prijevremenu mirovinu.
– Imamo samo jednog djelatnika koji po godinama ispunjava uvjete za prijevremenu mirovinu, ali on do sada nije dolazio na razgovor pa pretpostavljam da niti ne razmišlja o tome, kazao je Peronja.
Iako u Nasadima ima više djelatnika u dobi preko 60 i djelatnica u dobi preko 55 godina, prema riječima direktora Hrvoja Grdovića, interesa za odlazak u mirovinu prije 1. listopada u ovoj gradskoj tvrtki nema.