Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zaposlenje i obrazovanje – ključ resocijalizacije

15.09.2010. 22:00
Zaposlenje i obrazovanje – ključ resocijalizacije


Osim zapošljavanja, projekt nudi i doškolovanje, završetak srednje škole i prekvalifikaciju. Uskoro počinju tečajevi i pozivam sve koji su zainteresirani za bilo koju mjeru iz projekta da se jave u Udrugu ili nekome od nositelja projekta. Štoviše, mogu se prijaviti i za više mjera iz projekta, kaže Siniša Kabić
Udruga apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji Porat posrednik je u državnom Projektu resocijalizacije ovisnika o drogama koji su završili neki od programa odvikavanja. Nositelji programa su Zavod za zapošljavanje, Centar za socijalnu skrb i Zavod za javno zdravstvo – Služba za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti. Bivšim ovisnicima se kroz projekt pomaže na različite načine – kroz prekvalifikaciju i doškolovanje te kroz poticanje zapošljavanja i samozapošljavanja.
Fond koji je predviđen za poticanje poslodavaca slabo je iskorišten pa Siniša Kabić, predsjednik Udruge Porat, poziva apstinente da iskoriste ovu pomoć.
– Trenutačno su u Zadru dvije djevojke zaposlene putem ovog projekta. Interes apstinenata je dosta slab jer se boje da bi na novom radnom mjestu bili stigmatizirani. Poslodavac bi se trebao obvezati da neće reći ostalim zaposlenicima da se radi o bivšem ovisniku kako bi mu se onda bilo lakše uklopiti u to radno okruženje, govori Kabić te dodaje da se u projekt mogu uključiti i liječeni ovisnici koji uzimaju supstitucijsku terapiju.
Osim zapošljavanja, projekt nudi i doškolovanje, završetak srednje škole i prekvalifikaciju.
– Uskoro počinju tečajevi i pozivam sve koji su zainteresirani za bilo koju mjeru iz projekta da se jave u Udrugu ili nekome od nositelja projekte. Štoviše, mogu se prijaviti i za više mjera iz projekta, kaže Kabić te dodaje da se zainteresirani mogu javiti i na broj mobitela 095 902 1749.
Iako Udruga Porat nije službeni partner u ovom projektu, aktivno sudjeluje u njemu jer je zapošljavanje i obrazovanje ključno na putu resocijalizacije, koja je u samom imenu Udruge.
Program resocijalizacije Udruga vrši i na druge načine.
– Ove godine provodimo dva projekta. Prvi se zove Želim zdrav život 2. Radi se o nastavku projekta od prošle godine koji financira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, a provodi se kroz savjetovalište za ovisnike i roditelje radi odlaska u terapijsku zajednicu. Drugi projekt financira Vladin ured za suzbijanje zlouporabe droga, zove se Zdrav sam i uspješan, a podrazumijeva cijeli program naše Udruge, priča Kabić.
Projekt Zdrav sam i kreativan koji je do sad financiralo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti ove godine nije dobio sredstva.
– Radi se o kreativnim radionicama na kojim naši članovi izrađuju nakit, figure, čestitke i slično. Bez obzira na to, nastavljamo s radionicama nakon ljetne stanke. Osim toga, ovog mjeseca ćemo prijaviti projekt na natječaj Gradskog ureda za zdravstvo i socijalnu skrb s kojim uvijek jako dobro surađujemo, kaže Kabić.
Uz savjetovalište i radionice, 55 članova, koliko trenutačno broji Udruga Porat, u Udruzi se i jako lijepo druži.
– Ne dolaze svi bivši ovisnici u Udrugu nakon završenog programa u terapijskoj zajednici, ali mislim da bi trebali. Ako zbog ničeg drugog, zbog društva. Nakon što se vrate iz zajednice, apstinenti se ne žele vratiti starom društvu, a novo često nemaju. Zato smo mi tu. A možemo im pomoći u zapošljavaju i cijelom procesu resocijalizacije, kazuje Kabić.
 


Zadarski film u Karlovcu


Siniša Kabić, predsjednik Udruge Porat, i članovi Lumier medije Zadar, filmske radionice mladih koja djeluje u okviru Udruge Cinaz, upravo su se vratili sa 15. filmske revije mladeži u Karlovcu gdje je premijerno prikazan njihov kratki film Carpe Vita.
– Film govori o ovisnosti kroz istinito svjedočanstvo bivše ovisnice. Jako mi je drago da su taj film radili upravo mladi ljudi koji su onda dobro doživjeli i shvatili njegovu poruku, a i prenijeli je dalje. Na premijeri u Karlovcu reakcije publike su bile odlične, a i dobili smo komplimente od renomiranih redatelja. Bilo je tamo i raznih filmskih radionica, tako da su naši mladi filmaši ondje nešto novo naučili, a i sklopili nova prijateljstva s Karlovčanima, kaže Kabić.