Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Dugootočani traže proglašenje elementarne nepogode

15.09.2011. 22:00
Dugootočani traže proglašenje elementarne nepogode


Dugootočna poljoprivreda je na koljenima. U posebno nezavidnoj situaciji su maslinari, većina kojih ove godine neće imati nikakvog uroda. Oni koji budu imali sreće pa će ipak mljeti masline, mogu računati na minorne količine. Možda 5 ili 10 posto uobičajenih, izvijestio nas je načelnik Općine Sali Zoran Morović


Općinski vijećnici Sali su na preksinoć održanoj sjednici jednoglasno podržali prijedlog da se Zadarskoj županiji uputi zahtjev za proglašenjem elementarne nepogode zbog posljedica suše.
– Dugootočna poljoprivreda je na koljenima. U posebno nezavidnoj situaciji su maslinari, većina kojih ove godine neće imati nikakvog uroda. Oni koji budu imali sreće pa će ipak mljeti masline, mogu računati na minorne količine. Možda 5 ili 10 posto uobičajenih, izvijestio nas je načelnik Općine Sali Zoran Morović.
Vijećnici su u kontekstu traženja proglašenja elementarne nepogode raspravljali i o problemima s vodoopskrbom koji su također posljedica nezapamćene suše.
Zatvoreno izvorište Malo jezero
Istaknuto je tako da je nakon blagdana Vele Gospe zbog prekomjerne slanosti vode moralo biti zatvoreno izvorište na Malom jezeru.
– Do 200 mg soli u litri vode se ne osjeti, a granica slanosti vode za piće je 700 miligrama. Prosječna slanost vode na izvorištu Malo jezero je 400 do 500 miligrama soli, a u drugoj polovini kolovoza salinitet je dostigao 4.000 mg soli po litri. Izvorište se stoga moralo zatvoriti pa je sva ospkrba južnog dijela Dugog otoka pala na izvorište Velo jezero na kojem je ugrađen desalinizator. No posljedica toga je da smo umjesto uobičajenih 50 crpili samo 20 vagona vode što nije dostatno za sva četiri južna naselja. Zaglav, Žman i Luka su se tako nastavili opskrbljivati vodom s Velog jezera, a u Sali je u dva navrata dolazio vodonosac ‘Zrmanja’, govori Morović te dodaje da je “Zrmanja” umjesto prosječnih 13, Dugi otok ove godine posjetila već 20 puta.
Iz tog je razloga Općina Sali Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture već poslala dopis kojim traži nadoknadu razlike za subvenciju prijevoza.
 Dijana Milin nova direktorica
Naime, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture preko Komunalnog društva Dugi otok i Zverinac svake godine subvencionira razliku u cijeni vode kako bi Dugootočani mogli kupovati kubik vode po prosječnoj županijskoj cijeni. Ove je godine na ime subvencioniranja razlike u cijeni vode Komunalno društvo Dugi otok i Zverinac s Mediteranom 2000 d.o.o. iz Mrljana, tvrtkom u čijem je vlasništvu vodonosac “Zrmanja”, sklopila ugovor o javnoj nabavi u vrijednosti od 1,072 milijuna kuna. No kako je “Zrmanja” imala mnogo više dolazaka na otok nego obično, taj iznos neće pokriti svu razliku u cijeni.
– Točan iznos znat ćemo nakon što padne prva kiša, dakle, kad budemo sigurni da ‘Zrmanju’ više nećemo trebati, rekao je Morović.
Od ostalih točaka dnevnog reda najzanimljivija je ona o imenovanju nove direktorice Komunalnog društva Dugi otok i Zverinac. Naime, nakon što je funkciju direktora dugootočnog Komunalnog društva na šest mjeseci obnašao Goran Radoš, koji je nakon isteka šestomjesečnog ugovora volonterski ostao na dužnosti još nekoliko mjeseci, u četvrtak je novom direktoricom Komunalnog društva Dugi otok i Zverinac imenovana Dijana Milin.