Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Hrvatske jedrilice na putu za SP 2011.

15.09.2011. 22:00
Hrvatske jedrilice na putu za SP 2011.


U prosincu ove godine u Australiji jedri se za titule svjetskih prvaka 2011. i olimpijske norme


Više od 1.200  jedriličara iz oko 80 zemalja  svijeta okupit će se početkom prosinca u australskom  Fremantlu, pokraj Pertha.  Tijekom 15 dana natjecanja  jedrit će se za titule svjetskih prvaka te za 75 posto  olimpijskih normi. Predolimpijska je godina, svi bruse formu za vrhunac godine,  hvataju zalet za Olimpijske  igre 2012. Osvajači medalja  u Australiji ući će u olimpijsku godinu s velikim samopouzdanjem i pogledom  uprtim prema olimpijskim  medaljama. Fremantle će biti veliki test za mnoge.
Hrvatska će u Australiji  prvi put nastupiti u svih  deset olimpijskih disciplina i  pokušati izboriti plasman na  OI 2012. u svih deset. Hrvatski rekord zasad je sedam  disciplina na OI 2008. u  Kini. Hrvatska će sasvim  sigurno iz Australije doći  kući s minimalno četiri  mjesta za OI 2012., u disciplinama u kojima se  očekujemo da će se hrvatski  jedriličari boriti ne samo za  norme već i za sam vrh  redoslijeda i svjetske medalje: Finn, 470 (m), Laser i  Laser Radial, dakle muški  teški samac, muški dvojac,  muški laki samac i ženski  samac. Prema rezultatima  ostvarenim ove godine na  regatama Svjetskog kupa u  krugu zahtjevnih olimpijskih normi mogu jedriti i  naši jedriličari u 49er-u,  RS:X (m), 470 (ž) i Zvijezda. Velika rukavica izazova bit će pred hrvatskim  jedriličarkama u dvobojskom jedrenju i ženskoj dasci, s kojima završava popis  deset olimpijskih disciplina.  Hrvatsko izaslanstvo u Australiji brojit će skoro 50 osoba.
Druga i zadnja prigoda za  olimpijske norme su svjetska prvenstva 2012. u svibnju, gdje će se jedriti za  preostalih 25 posto od  ukupno 380 mjesta rezerviranih za jedrenje na OI  2012.
Tri mjeseca prije Svjetskog prvenstva u Australiji  spakirali smo naše jedrilice,  gumenjake i opremu u pet  kontejnera dužine 12 metara. Oprema vrijedna dva  milijuna kuna putovat će  morskim putem skoro dva  mjeseca da bi sve stiglo u  Fremantle na vrijeme za  početak najveće regate u  četverogodišnjem olimpijskom ciklusu.
– Imali smo veliku akciju  ovoga tjedna u splitskoj teretnoj luci, jedriličari su sa  svojom opremom stigli iz  raznih krajeva Hrvatske. Pet  velikih kontejnera nam je  jedva bilo dostatno da  pošaljemo sve što nam treba  u Perth. Nije jednostavno  isplanirati što će ti sve na  mjestu događaja trebati, popis je dug, od najsitnijeg  alata do jedrilica i gumenjaka. Možete samo zamisliti  kakav je posao ukrcati deset  gumenjaka s izvanbrodskim  motorima. Sad je to sve  skupa počelo, nadamo se da  će putovanje proći kako treba, i da će naši kontejneri  doći na vrijeme. Prva skupina sportaša putuje 20. studenog – kazao je Marko  Mišura, sportski direktor  HJS-a.


Kvote




Kvote za olimpijske norme na SP 2011: RS:X (m) – 28 mjesta, Laser – 35, Finn – 18, 470 (m) – 19, 49er – 14, Zvijezda – 11, RS:X (ž) – 20, 470 (ž) – 14, Laser Radial – 29, dvobojsko jedrenje – 8.