Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Iluzija zvana neizvjesnost

15.09.2011. 22:00
Iluzija zvana neizvjesnost


Možda smo mogli osvojiti bod, ali mogli smo proći i puno lošije, jer su oni imali jako puno prilika. Dosta dobro smo parirali – kaže Jerko Leko


Kad se  zaobiđu euforija i  sklonost pretjerivanju, premijerni nastup Dinama u Skupini D Lige prvaka još uvijek zaslužuje vrlo pristojne prolazne ocjene.  Međutim, minimalni poraz u  srazu s Realom (0:1) ipak  nije grandiozni uspjeh koji  zaslužuje epske ode o nogometnom čudu iz Zagreba.
Uostalom, dovoljno je pogledati statistiku utakmice  koja pokazuje da su gosti iz  Madrida na stadionu Maksimir imali 23 udarca prema  golu, od čega ih je 11 išlo u  okvir. “Modri” su, pak, pucali  11 puta, a Iker Casillas morao je intervenirati tek u dva  navrata.
– Možda smo mogli osvojiti bod. No, mogli smo  proći i puno lošije, jer oni su  imali jako puno prilika. Bili  smo jako disciplinirani i dosta dobro smo im parirali –  tvrdi Jerko Leko, koji je silom prilika zaigrao na poziciji desnog beka.
Statistika ne laže
Njegove riječi predstavljaju najobjektivniji sažetak  dvoboja s jednom od najboljih momčadi na svijetu.  “Modri” su ostavili srce na  terenu i zaslužili čestitke, a  to im se vratilo u obliku  podnošljivog poraza i varljivog osjećaja da se moglo  napraviti nešto više.
Ipak, nemoguće se oteti  dojmu da je minimalni poraz  maksimum koji je Dinamo  mogao postići. Objektivno,  Real je u Zagreb došao pokupiti bodove i tako se postavio na terenu. Srećom po  Dinamo, netko je pogrešno  procijenio razliku u kvaliteti, a to je utakmicu odvelo  do iluzije zvane neizvjesnost.
Međutim, statistika ne  laže. “Modri” su imali samo  jednu izrazitu priliku, onu  Ante Rukavine u 34. minuti,  a Real ih je stvorio puno više.  Preciznije, konačni rezultat  bio bi izražen sa dva-tri gola  razlike da nije bilo sjajno  raspoloženog Ivana Kelave,  koji je još jednom potvrdio  da izrasta u vrhunskog vratara.
Naravno, to ni slučajno ne  može umanjiti niz pozitivnih  osjećaja zbog izvedbe hrvatskog prvaka. Mnogi bi napunili gaće i prepustili se na  milost i nemilost renomiranom suparniku, a Dinamo je  pokazao zube i herojski pao.  Jedini problem leži u činjenici da bi ova utakmica mogla imati i jednu vrlo negativnu nuspojavu. Nije na  odmet osvježiti uspomene  na Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006. godine, kada je  identičan poraz Hrvatske u  srazu s Brazilom svrstavan u  kategoriju sportskih podviga.
Pretjerana euforija
Reakcije javnosti bile su  jednako euforične i pretjerane, a otriježnjenje je stiglo  nevjerojatno brzo. Za pretpostaviti je da svi hrvatski  ljubitelji nogometa još uvijek pamte mučenje s Japanom, patnju s Australijom i  ispadanje sa Svjetskog prvenstva. Isti način tretiranja  ogleda s Realom mogao bi  biti poguban i za Dinamo.  Na kraju krajeva, ovo je ipak  bila najlakša utakmica u  Skupini D. Renomirani suparnik nije ostavio puno prostora za taktičke manevre  Dinamovom treneru Kruni  Jurčiću, a igrači su istrčali na  teren lišeni bilo kakvog imperativa i maksimalno motivirani.
Realno, Jurčiću se može  prigovoriti samo na nedostatku hrabrosti u završnici  utakmice, kada je Real imao  igrača manje. No, i taj segment je podložan raspravi.  Naime mnogi su očekivali  juriš po izjednačenje sa dvojicom napadača, a Jurčić je  ostao dosljedan formaciji  4-2-3-1 i bloku na sredini  terena. Teško je reći koliko bi  koristi donijela beskompromisna igra, no više je nego  jasno da bi mladi stručnjak  na taj način konačno zaradio  simpatije navijača koji mu  nisu skloni od prvog dana  mandata.Opet, možda ih dobije u ogledima s Lyonom i  Ajaxom. Doduše, te utakmice bit će bitno drugačije  od ove. U borbi sa suparnicima koje u Maksimirskoj  128 smatraju ravnopravnima bit će potrebno više umješnosti. Uostalom, Lyon i  Ajax sigurno neće podcijeniti Dinamo nakon žilavog  otpora apsolutnom favoritu.
U cijeloj priči ne smije se  zaboraviti ni edukativna  komponenta utakmice. Kao  prvo, za vjerovati je da su  “modri” nakon nemilosrdnog  mlaćenja po nogama Cristiana Ronalda i drugih igrača  Reala konačno shvatili zbog  čega su suparnici iz Prve  HNL maksimalno motivirani i nimalo nježni kada igraju  s Dinamom. Zatim, valja se  nadati da su hrvatski suci na  primjeru Sveina Oddvara  Moena vidjeli da dodvoranje  moćnijem i utjecajnijem klubu nisu nužnost. Norveški  djelitelj pravde nije bio ni  najmanje impresioniran susretom s “Realovim” zvijezdama. Štoviše, Marcelu je  hladno pokazao drugi žuti  zbog situacije koju bi većina  hrvatskih arbitara protumačila kao jedanaesterac za  moćnijeg suparnika.
Dvoboj s Realom donio je  ponešto za svakoga, no sada  tih devedeset minuta treba  pospremiti u arhivu. Za dvanaest dana na rasporedu je  gostovanje kod Lyona, a na  toj utakmici neće biti važno  je li Dinamo skoro osvojio  bod u srazu s jednom od  najjačih močadi na svijetu.


Španjolski mediji “razapeli” suca




Utakmicu Dinama i Reala španjolski mediji su doživjeli osjetno drukčije od hrvatskih. Preciznije, niti jedan nije potrošio previše prostora na komplimente  za autsajdera iz Zagreba. Štoviše, novinar “El Paisa” Diego Torres zaključio je  da Real nikako nije mogao dokrajčiti slabašni Dinamo.
Naravno, najviše tinte je potrošeno na  norveškog suca Sveina Oddvara Moena,  koji je, prema njihovom mišljenju, očajno odradio svoj dio posla. Tako “As”  prenosi Marcelovo viđenje 73. minute,  kada mu je pokazan drugi žuti karton na  utakmici.
– Kontakt između mene i suparničkog  igrača je postojao. Mislim da je to bio  čisti jedanaesterac za nas – poručuje  Marcelo.
Poseban naglsak stavljen je na Jerka  Leku i njegov start nakon kojeg je Cristiano Ronaldo završio s tri šava na desnom gležnju.
– Ovo je sramota. Nadam se da taj sudac  više neće biti delegiran za naše utakmice – vrišti Ronaldov gnjev s naslovnih  stranica.
Uz potporu najvećoj zvijezdi Reala, španjolski mediji ističu bojazan zbog eventualne kazne iz Nyona. Naime, “Marca”  podsjeća da je Arsenalov šef struke Arsene Wenger prije manje od mjesec dana dobio dvije utakmice suspenzije zbog  sličnog riganja vatre po djelitelju pravde  nakon utakmice s Udineseom u kvalifikacijama Liger prvaka.- Nije mi jasno o  čemu se tu radi. UEFA propagira  fair-play i zaštitu najboljih igrača, a onda  se dogodi ovo – prenosi “Marca” Ronaldove riječi.Modri, pak, imaju tretman  trećerazredne momčadi koja je izašla na  megdan Realu zbog spleta sretnih okolnosti. Nešto prostora zaslužio je tek Ivan  Kelava. Naime, španjolski mediji sjetili  su se da je Dinamov vratar prije deset  mjeseci pružio jednako impresivnu partiju na gostovanju kod Villarreala u Europskoj ligi.


Cristianu Ronaldu prijeti kazna


Najboljem igraču španjolskog nogometnog velikana Real Madrida Cristianu Ronaldu prijeti kazna zbog njegovih komentara na suđenje norveškog suca Sveina Oddvara Moena za vrijeme utakmice protiv Dinama.
Ronaldo se nakon zagrebačke utakmice obrušio na Moena jer je dozvolio ‘grubu igru hrvatskog prvaka’, posebice što nije pokazao crveni karton Jerku Leki. “Sudac je bio sramotan. Ne razumijem suce, zašto se ne štite najbolji igrači,” ljutila se portugalska zvijezda.
Prema pisanju španjolskog tiska Ronaldu prijete dvije utakmice suspenzije. Španjolci navode kako je prije nekoliko sezona napadač Chelsea Didier Drogba kažnjen sa pet utakmica neigranja nakon što je suđenje Norvežanina Toma Henninga Ovreboa nazvao ‘jeb… sramotom’.
Zbog prigovora na suđenje kažnjen je Ronaldov trener Jose Mourinho. Portugalski stručnjak je kažnjen zabranom vođenja momčadi na tri europske utakmice jer je prošle sezone kritizirao suce i Uefu nakon prve utakmice polufinala Lige prvaka protiv Barcelone.