Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Neka gradonačelnik daje u koncesiju svoju djedovinu, a ne našu!

15.09.2011. 22:00
Neka gradonačelnik daje u koncesiju  svoju djedovinu, a ne našu!


Pupovac je zaprijetio rekavši, ako nema pravde u Benkovcu, da će se obratiti Zagrebu, a ako nema u Zagrebu da će se obratiti Bruxellesu, ako je nema i u Bruxellesu, Pupovac je rekao da će se obratiti tamo gdje je ima. Na izravno pitanje gdje to još ima pravde, Pupovac je rekao da će se obratiti Bogu


Saborski zastupnik Milorad Pupova se na  tiskovnoj konferenciji u Benkovcu  osvrnuo na nepravilnosti prilikom  koncesioniranje državnog poljoprivrednog zemljišta. Naime, koncesionari nerijetko uzurpiraju zemljište u vlasništvu građana srpske  nacionalnosti, bilo da im izoravaju  dio njihovih površina, bilo da preko  njih grade kanala ili na istom zemljištu odlažu iskopanu zemlju. Tek  što se riješio problem u obitelji  Graovac u Miranjama nastao je,  kaže Pupovac, novi problem. Isti  koncesionar, stanoviti Havenshus  je na području Capina uzurpirao  zemljište više privatnih vlasnika,  obitelji Pupovac, Škorić, Uzelac i  Drča. Što više za kopanje kanala, ali  za podizanje višegodišnjih nasada,  nije imao potrebnu dokumentaciju  pa je očevid napravila i policija.
– Očito je da i u Gradu Benkovcu  ne znaju što su dali u koncesiju pa  ćemo podnijeti kaznenu prijavu  protiv prekšitelja. Tražit ćemo da se  ukine i koncesija jer onaj koji je dao  tu koncesiju je nevjerodostojan za  taj posao. Saborski zastupnik i gradonačelnik Benkovca Branko Kutija i prije je davao u koncesiju privatnu zemlju. I sada to čini isključivo na lokalitetima gdje su vlasnici povratnici srpske nacionalnosti. Mi to razumijemo kao osporavanje vlasništva, opstrukciju povratka i kao postupak diskriminacije, a sve je kazneno djelo, kazivao  je između ostalog Pupovac, naglašavajući da će se Srpsko narodno  vijeće obratiti ne samo hrvatskim,  nego i europskim institucijama.
Pupovac je zaprijetio rekavši, ako  nema pravde u Benkovcu, da će se  obratiti Zagrebu, a ako nema u Zagrebu da će se obratiti Bruxellesu,  ako je nema i u Bruxellesu, Pupovac  je rekao da će se obratiti tamo gdje je  ima. Na izravno pitanje gdje to još  ima pravde, Pupovac je rekao da će  se obratiti Bogu.
– Ja ne znam gdje Bog stanuje.  Možda stanuje u Buxellesu. Možda  bi on uvidio grešne ljude koji rade  stvari koje ne smiju raditi prema  ljudima. Pretpostavljam da Bog stanuje u svakom od nas, kao Božjim  bićima, rekao je Pupovac. 
No definitivno, Pupovac se više  neće obraćati gradonačelniku Benkovca Branku Kutiji koji je za njega,  ubuduće samo stvar kaznenog postupka jer je Grad Benkovac dao u  koncesiju zemlju u vlasništvu RH,  ali je dao i ono što je u katastarskom  posjedu privatnih osoba. Isto  mišljenje kao i Pupovac, navodno  ima i Ministarstvo pravosuđa, ali se  trakavica svih ovih godina ipak nastavlja. O zemljišnoj aferi, Pupovac  je jučer obavijestio nadležne institucije, pa i Vladu RH.
– Ako gradonačelnik misli davati  nešto u koncesiju, nek radi to sa  svojom djedovinom. To što je dirnuo  u zemlju naših predaka neće biti  tolerirano. Nećemo tolerirati bezakonje. Na drugu stranu, od 1995.  nije se potrošila ni lipa za popravak  asfalta u selima gdje žive građani  srpske nacionalnosti. Dobivenih  500.000 kuna od Ministarstva regionalnog razvitka, Kutija je preusmjerio u poslovnu zonu, nastavljalo  je Pupovac dodavši kako se slične  uzurpacije događaju i u Smilčiću,  Biljanima Donjim, Miranjama Ceranjima, ali i u Polači i Tinju.
 Branko Kutija, međutim, poručuje kako prema Zakonu jedinice  lokalne samouprave donose programe raspolaganja s poljoprivrednim  zemljištem RH na njihovim područjima, što je učinio i Grad Benkovac. Suglasnost Ministarstva  smo, kaže, dobili, raspisali natječaj i  koncesije dodijelili najpovoljnijim  ponuđačima, pa govora o kaznenom  djelu nema. Više u svemu Kutija će  reći na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Benkovcu.


Pupovac: Da sam ja vlast, problem bih riješio u Zagrebu




Hoće li zbog događanja oko  zemljišta, ali u samom HDZ-u,  odustati od sudjelovanja u  koaliciji, a time i vlasti, Pupovac je odgovorio da je on  vlast, ovaj Benkovački problem bi riješio u Zagrebu, a ne  bi „potegao” iz njega da u Benkovcu razgovara s novinarima.  Nastavio je da bi se rado mijenjao s novinarima za taj djelić vlasti kojeg on, navodno,  ima u koaliciji s HDZ-om. Ističe  da su on i njegovi kolege tu da  rješavaju probleme veće i od  HDZ-a i SDP-a. Također, Pupovac je rekao da nije zagovornik  upiranja prstom u krivca za kojeg se ne zna je li on kriv ili  nije, nego da se točno utvrdi je  li Kutija ili uprava Grada Benkovca kriva za ovakvo postupanje sa zemljom i koncesijama. Onda se okrenuo novinarima i rekao da ni njih ne smatra odgovornima što tolike godine trpe istu vlast.


Gajica: Pravno i političko nasilje na prostoru gdje žive Srbi


Saborski zastupnik Ratko Gajica, također, je rekao da su  događaji oko zemljišta na području Grada Benkovca, primjeri diskriminacije. Ilustrirao je  to i s prekjučerašnjim primjerom nakon eksplozije vojnog  skladišta nedaleko od Knina.  Tom prilikom selo Pađene su  posjetili, po Gajici, vrlo važni  ljudi u Hrvatskoj, ali na razgovore nitko nije pozvao predstavnike Općine Ervenik i nitko nije iskazao brigu za  obližnje selo Dragovina, koje  se nalaze pedalj od eksplozije,  a u kojem žive srpske starice  koje su, također, bile ugrožene  eksplozijom streljiva. Nakon  svih tih događaja, po Gajici je  riječ o pravnom i političkom  nasilju na prostoru gdje žive  Srbi i nad ljudima, pripadnicima srpske zajednice.