Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U Zadru nema straha od nestašice krvi

15.09.2011. 22:00
U Zadru nema straha od nestašice krvi


Tjedno imamo minimalno tri akcije na terenu, kaže dr. Lucin, dodajući da zadarski Odjel za transfuzijsku medicinu mjesečno prikupi u bolnici i na terenu između 450 i 500 doza krvi


Za razliku od  Odjela za transfuziju Kliničkog bolničkog centra  Split, koji je građanima uputio poziv da se odazovu dobrovoljnim akcijama davanja  krvi, jer su zbog nedostatka  krvnih grupa A i B prisiljeni  odgoditi većinu operacija, u  Zadru je situacija sa zalihama krvi svih krvnih grupa  zadovoljavajuća.
Nema viška
Dr. Ivna Lucin, voditeljica Odjela za transfuzijsku  medicinu u zadarskoj Općoj  bolnici, pojašnjava da unatoč povećanju broja ljudi  zbog turističke sezone i prometnih nesreća u Zadru nije  bilo potrebe za dodatnim  apelima građanstvu za darivanjem krvi. Za takvim  dodatnim apelima, koji su  učestala pojava u drugim  hrvatskim gradovima na Jadranu u turističkoj sezoni, u  Zadru već dugi niz godina  nije bilo potrebe.
– U zadarskoj  Općoj bolnici tijekom cijele godine, pa tako i sada ljeti, nemamo  problema s nedostatkom krvi.  Štoviše, zalihe  krvi svih krvnih  grupa su zadovoljavajuće.  Unatoč tome o višku krvi,  koju bismo eventualno tijekom ljeta mogli slati u susjedne županije, ne možemo  govoriti. Na zadarskom području mnogo je ljudi, događa se puno prometnih nezgoda, vrućina nosi svoje  posljedice… Zbog svega toga moramo voditi računa o  zalihama krvi svih krvnih  grupa, da ne bi došlo do  nestašice, govori dr. Ivna  Lucin, dodajući da se uz to  krv troši i na pacijente koji  boluju od različitih karcinoma jer se oni učestalo  podvrgavaju operacijama. 
Zalihe krvi svih krvnih  grupa u Zadru na zadovoljavajućoj razini su zahvaljujući organiziranim akcijama dobrovoljnog davanja krvi koje se odvijaju prema unaprijed određenom  rasporedu. Čak i ljeti, kada  je zbog povećanog broja ljudi koji na zadarskom području borave tijekom turističke sezone, porasla potreba za krvnim pripravcima, u Zadru nema straha od  nestašice krvi, s kojom se  ovih dana suočava Klinički  bolnički centar Split.
Terenske akcije
– Na zadarskom Odjelu za  transfuziju tijekom cijele  godine imamo redovite akcije dobrovoljnog davanja  krvi. Tijekom jutra smo u  bolnici na Odjelu za transfuziju, a poslijepodne na  terenu, gdje su organizirane  akcije dobrovoljnog davanja  krvi. Tjedno imamo minimalno tri akcije na terenu,  kaže dr. Lucin, dodajući da  zadarski Odjel za transfuzijsku medicinu mjesečno  prikupi u bolnici i na terenu  između 450 i 500 doza krvi.
Inače, zadarski Odjel za  transfuziju odlično surađuje  s aktivima koji djeluju pri  Crvenom križu. Zahvaljujući njihovim zajedničkim  akcijama u kojima se prikupi dovoljno zaliha svih krvnih grupa, posljednjih godina u Zadru nije bilo potrebe za dodatnim apelima  građanstvu za dobrovoljnim  davanjem krvi.