Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Bešumna utrka snagom Sunca ulicama Siska

15.09.2013. 22:00
Bešumna utrka snagom Sunca ulicama Siska


U projekt je neposredno bilo uključeno 40 učenika, a posredno u pojedinim fazama još 200, sa svojim mentorima, a u trci je na koncu sudjelovalo pet solarnih automobila koji su na stazi dugoj 8,5 kilometara išli prosječnom brzinom od 40 kilometara na sat


Prva utrka solarnih automobila u Hrvatskoj održana je proteklog vikenda u Sisku, sudjelovalo je pet automobila, a među njima i zadarski. Bila je to završnica projekta SOELA, koji je s gotovo 190 tisuća eura financirala Europska unija, kroz pristupni program IPA – Human Resources Development.
U ostvarenju programa sudjelovalo je pet hrvatskih strukovnih škola – Tehnička škola Sisak bila je nositelj projekta, a došli su sa svojim solarnim automobilima još iz Srednje strukovne škole Velika Gorica, Tehničke škole Kutina, Strukovne škole Vice Vlatkovića iz Zadra te Elektrotehničke i prometne škole Osijek, s više partnera.
Na utrci prvih solarnih automobila u zemlji, najbrži je u utrci ulicama Siska na stazi dugoj 8,5 kilometara bio automobil učenika iz Siska, a slijedili su automobili Kutinjana, Osječana, Zadrana i Velikogoričana.