Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Propalo mirenje – u srijedu štrajk!

15.09.2013. 22:00
Propalo mirenje – u srijedu štrajk!


Ovo nije sindikalni štrajk, ovo je štrajk svih liječnika. Sindikat je samo taj koji kao pregovarač i zastupnik liječnika ide prema Vladi, jer to ne može svaki liječnik pojedinačno – Milka Matešić Hoti


Ako je suditi po odazivu liječnika za opozivom suglasnosti za radno vrijeme duže od 40+8 sati tjedno, većina liječnika Opće bolnice Zadar, ali i Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu na Moru mogla bi u srijedu stupiti u najavljeni štrajk u zdravstvu do ispunjenja zahtjeva. Štrajk liječnika, ali i medicinskih sestara i tehničara, najavljen za 18. rujna u 7 sati vrlo je izvjestan, a da je tomu tako svjestan je i ministar zdravlja Rajko Ostojić, kao i kolike probleme bi to prouzročilo zdravstvenom sustavu, pa je sindikalne čelnike pozvao i na drugo mirenje koje je jučer propalo, ali i na treće koje bi se trebalo održati danas. Ostojić je i jučer ponovio kako na zahtjeve sindikata ne mogu pristati zbog čega je vrlo izvjesno da ni današnje mirenje neće biti ništa uspješnije, a rezultat će biti jedan, u srijedu bi u štrajku trebalo sudjelovati oko 70 posto zdravstvenih djelatnika, odnosno njih čak 42 tisuće u Hrvatskoj.
– Štrajk je vjerojatan, ali izvjestan. Ako se tijekom mirenja uspostavi dijalog ići će se na pregovore, u suprotnom štrajk je zakazan za 18. rujna. Vlada je o štrajku regularnim putem obaviještena 5. rujna, a to znači da će se na dan štrajka raditi s ljudstvom zatečenim toga datuma, rekla je jučer predsjednica sindikalne podružnice Hrvatskog liječničkog sindikata u Zadru dr. Milka Hoti Matešić. Ona je osobno komunicirala sa svim liječnicima zadarske, ali i ortopedske bolnice u Biogradu, sakupljajući potpise za opozivom suglasnosti rada dužeg od 48 sati tjedno čemu se odazvalo gotovo 95 posto liječnika u zadarskoj Općoj bolnici koji su radili u sustavu dežurstava, kao i gotovo 100 posto liječnika biogradske bolnice. Zanimljivo je da većina liječnika Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu nisu članovi sindikata, no čini se kako tijekom ovog štrajka koji je udružio liječnike i medicinske sestre i tehničare, nije bitan okvir, već sadržaj.
Za vrijeme štrajka posao u bolnicama neće stati, ali sigurno je da će pacijenti naići na neke neugodnosti za koje će, kaže predsjednik Liječničkog sindikata dr. Ivica Babić biti krivi ravnatelji bolnica i Ministarstvo jer još uvijek nisu organizirali izvršitelje, odnosno one koji moraju raditi, a njih je 20 posto.
Ministar je pak jučer preko medija poručio kako će oni pacijenti koji su naručeni dobiti upute što dalje.