Dogodine u novoj vrtićkoj zgradi

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vesna KARAVANIĆ
Za mališane se brine osam odgojiteljica

Početkom rujna oživio je dječji vrtić "Paški mališani" - stigli su novi, mali polaznici koji će svoje jutarnje sate provoditi u ovoj odgojno obrazovnoj ustanovi i stjecati nova znanja i iskustva.

Prema rječima ravnateljice Ljubice Fabijanić, ovu godinu je upisano 93 djeteta od čega ih je 87 na cjelodnevnom boravku, a sedam na poludnevnom.

Doba prilagodbe

- Većina mališana dobro je prihvatila dolazak u vrtić, ali, naravno, ima i onih kojima to odvajanje od roditelja teže pada, pa padne pokoja suza i malo tuge. To je već uobičajeno na početku godine, ali se mališani brzo naviknu, steknu nove prijatelje i navike. Već nakon nekoliko dana oni se zaigraju, rade po našim programima i vrtić im postaje svakodnevni način života, kaže ravnateljica i dodaje kako su u paškom vrtiću četiri odgojno-obrazovne skupine. Jedino su jaslice "čista grupa" dok su ove tri grupe miješane i čine ih djeca starije jaslićke skupine i budućih polaznika u školu sljedeće školske godine.

Za mališane se brine osam odgojiteljica, tu su i pedagog i logoped, domar, dvije spremačice, dvije kuharice.

Ovo je posljednja godina da su "Paški mališani" u ovom prostoru dotrajale, stare, neadekvatne zgrade sadašnjeg dječjeg vrtića, pa je tako prošle godine odlučeno je da se ide u gradnju nove zgrade koja će omogućiti boravak većeg broja djeca i suvremene pedagoške i prostorne uvjete koje zahtijeva današnje vrijeme. Postojeća zgrada samostojeći je objekt montažnog tipa na jednoj etaži izgrađena 1980. godine za 75 djece koja ne zadovoljava današnje potrebe gotovo 3.900 stanovnika s područja Grada Paga.

Zbog potrebe da se u postojeći vrtić primi što više djece, projektom izvedene prostorije postojećeg vrtića vremenom su adaptirane sukladno njihovim potrebama. Prostorija za tjelesnu aktivnost adaptirana je u sobu dnevnog boravka, a sobe odgojitelja i ostalih zaposlenika u praonicu i glačaonicu, spremište za igračke i sl. Krov prokišnjava, pa se na plafonima soba u kojima borave djeca i u drugim prostorijama vrtića pojavljuje vlaga i prokišnjavanje te ovakva zgrada predstavlja svakodnevnu opasnost za djecu i odgojitelje koji u njoj borave osam do deset sati dnevno pet dana u tjednu.

Uskoro se očekuje preseljenje djece u privremeni, zamjenski prostor u "Križevačko odmaralište" gdje će djeca boraviti dok se ne izgradi i uredi njihov novi vrtić.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno