Načelnici "srušili" statistiku koja kaže da se u njihovim općinama odlično živi

Slika korisnika admin
Branko BOŽIĆ
Kristijan Kapović: Mi skrbimo za 45.000 stanovnika i 10.000 objekata

Koliko statistika zna biti relativan pokazatelj stanja u ekonomiji nekog prostora, pokazuje i nedavno istraživanje "Ostvarenje proračuna općina gradova i županija u 2014." kojeg je izradio Institut za javne financije. Po tom istraživanju, najveći prihod po stanovniku ima Općina Vir, a iznosi 19.313 kn. Od gradova u Zadarskoj županiji, po tom je kriteriju najuspješniji Biograd s 7.173 kn koji se na državnoj ljestvici nalazi na 16. mjestu. Grad Zadar je tek na 41. mjestu s 4.676 kn, a što je vrlo zanimljivo, ispred njega su uspješniji Pag i Nin. Zadarska županija je tek 9. sa svega 1.126 kn prihoda po stanovniku. Iako titula prve jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj godi, načelnik Općine Vir Kristijan Kapović upozorava na relativnost te titule.

Relativna titula

- Ovaj podatak uzeo je za temelj broj stalnih žitelja Općine Vir, a njih je prema zadnjem popisu 3.032. Međutim, mi skrbimo za 45.000 stanovnika i 10.000 objekata. To vam je razrez veličine jednog Šibenika, Dubrovnika, Bjelovara. Kad se 60 milijuna kuna prošlogodišnjeg proračuna podijeli s tolikim brojem stanovnika onda zapravo ispada da smo mi siromašni. Naime, najveći dio novca koji se slijeva u općinski proračun dolazi od kuća za odmor, komunalne naknade i taj se novac najvećim dijelom vraća u poboljšanje ili izgradnju infrastrukture tih istih područja. Međutim, što dodati činjenici da smo tek prošle godine realizirali vodoopskrbu. Međutim, ustrajati na poboljšanju uvjeta za življenje naš je posao za kojeg smo dobili mandat. No čak kad u tu statistiku ubacimo podatak da je ove godine planirano 100 milijuna kuna prihoda u proračun Vira, obrnutom statističkom analogijom ispada da smo siromašni, rekao je načelnik Kapović dodajući da Vir ipak ide dalje, a to se vidi i u pojačanom naseljavanju.

Otok od 1991. bilježi više nego 100-postotno povećanje stalnih stanovnika. 1991. Vir je imao svega 866 stalnih žitelja, a danas broji 3.032 stanovnika. Aktualan je i trend stalnog naseljavanja vlasnika vikendica koji svoje nekretnine u Zagrebu i ostalim hrvatskim gradovima, ostavljaju djeci. Po stanovniku, Vir bilježi i suficit prihoda od 5.659 kn.

Druga je priča kod drugoplasiranog na listi Kolana. Općina Kolan bilježi 10.928 kn prihoda po stanovniku, ali i deficit od 326 kn. Dok je transparentnost proračuna na otoku Viru ocijenjena srednjom ocjenom, trojkom, dotle proračun Općine Kolan bilježi nulu. Na tu činjenicu "navaljuje" i lokalna oporba, a općinski načelnik Josip Zubović Pipe poziva na mir i zajedništvo jer je prema njemu, općina na dobrom putu prema prosperitetu.

Najproduktivniji Pašman

- Da, da, mi smo najrazvijenija općina bez vrtića, komunalne infrastrukture i s "urednim" odnosima s Gradom Pagom. Da, najjači smo po primanjima, ali nas tako, osim županije, nitko ne doživljava, pa ni država. No ovdje vam je ista priča kao i u Viru. Kolan broji 791 stalnih žitelja, a ljeti skrbi za oko 10.000 stanovnika. Struktura prihoda ovdje nije samo od kuća za odmor, nego i od stočarstva te proizvodnje sira. No najbitnija je stvar što bilježimo prirodni prirast. Imamo dosta djece jer su njihovi roditelji vidjeli perspektivu ostanka na otoku i u našoj općini. Fali nam samo malo mira i jedno 2-3 hotela kako bismo snažnije mogli poći u razvoj, a onda i državi biti partner u izgradnji potrebne infrastrukture nužne za ostanak i podizanje životnog standarda, kaže načelnik Zubović.

Kad se govori o otocima, među inim statističkim podacima za 2014. ističe se i onaj o produktivnosti ili prihodu po zaposlenom. Vjerovali ili ne, i u ovoj stavci je najbolja jedna općina Zadarske županije. Riječ je o Općini Pašman, a statistika je rekla da je to nevjerojatnih 805 tisuća kuna. Naravno, za to je zaslužan napose Luka Šangulin i njegova Angelina Tours s prosjekom od 5,97 milijuna kuna po zaposlenom. Šangulin posjeduje flotu od oko 100 turističkih brodova s bazama u Biogradu, Šibeniku i Trogiru. Budući da sa svojim domicilnim gradom, Biogradom, nije uspio naći zajednički poslovni jezik, posao je prebacio kod svoje bake u Neviđane koje pripadaju Općini Pašman. Tako ju je lansirao na prvo mjesto ove relativne statistike. Paradoksalno je da Općina Pašman, po istom dokumentu, bilježi deficit po prihodu stanovnika u iznosu 1.101 kn i jedva ima dvojku iz transparentnosti proračuna. Pašman inače broji 2.082 stanovnika. A u ocjeni relativnosti ove statistike pridružuje se i općinski načelnik Andro Magić.

- Otočne općine malo toga mogu poduzeti i inicirati kako bi se na otok privukli poduzetnici. Eto, igrom nekih okolnosti, 2-3 poduzetnika te lansiraju na to prvo, ali odista relativno mjesto. Ključ i dalje drži država svojim subvencijama za zapošljavanje. Naime, novootvorene firme oslobođene su nekoliko godina davanja, a kasnije idu na natječaj za 50-postotno oslobađanje od davanja, rekao je Magić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno