Načelnik Starigrada optužen za lažno svjedočenje i krivotvorenje

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
dokoza
Velimir BRKIĆ
Višeslav Dokoza mora biti vraćen na posao, a čeka ga i oko milijun kuna odštete

Načelnik Općine Starigrad Krste Ramić naći će se uskoro na optuženičkoj klupi zbog sumnje da je, nakon otkaza uručenog Višeslavu Dokozi, tadašnjem direktoru općinske komunalne tvrtke Argyruntum d.o.o., lažirao isprave kako bi taj čin prikazao legalnim. Optužnicu je ovih dana potvrdilo prvostupanjsko vijeće Općinskog suda u Zadru, pod sumnjom za davanje lažnog iskaza i krivotvorenja isprave.

Priča vuče korijene u prošlo, pa i pretprošlo desetljeće, budući da se radi o nesuglasicama koje trajno imaju dvojica svojedobno vodećih HDZ-ovaca ovog kraja, Role Dokoza i Krsto Ramić. Iako je Ramić već postao načelnik, za direktora nove komunalne općinske tvrtke imenovan je sin bivšeg načelnika, Višeslav, čiji je otac u tom trenutku još uvijek imao jaki neformalni utjecaj u Općinskom vijeću. Ipak, nije trebalo dugo da se pojave nesuglasice među njima. Dok je Dokoza zagovarao provedbu projekata, poput izgradnje novoga groblja u Starigradu, spomeničko-memorijalnog platoa i centralnog križa,  uređenja puta koji vodi prema povijesnim stanovima na Velikom Rujnu i crkvici Velike Gospe, te parkirališta u općinskom središtu na Bikariji, koje je svojedobno kao načelnik promovirao i njegov otac, Nadzorni odbor Argyruntuma donio je mišljenje da je teška financijska situacija prouzročena nesavjesnim radom direktora, te mu je predsjednik Nadzornog odbora Argyruntuma Ivan Bušljeta uručio otkaz. Općinsko čelništvo optužilo ga je za čak 28 povreda radnog odnosa te štetu od tri milijuna kuna.

Lažirali dokumentaciju

Županijski sud obustavio je, međutim, 2011. istragu protiv Dokoze i odgovornih osoba u građevinskim tvrtkama, Vjekoslava Sorića, Marinka Katuše i Petra Kneževića, jer su provedeni dokazi uputili na zaključak da ni u jednom slučaju nisu počinjena inkriminirana kaznena djela. Dokoza je stoga na Općinskom sudu pokrenuo postupak o (ne)pravovaljanosti izvanrednog otkaza, u kojem je jedan od svjedoka bio i načelnik Ramić. On je u ovom parničnom sporu, prema optužnici koju je ovih dana potvrdio Općinski sud, lažno svjedočio, preinačenu ispravu uporabio kao pravu, te u poslovne isprave unio neistinite podatke.

Za slično djelo se terete i Tomislav Ramić, rizničar općinskog HDZ-a i predsjednik temeljnog ogranka Starigrad/Paklenica, koji je svojim potpisom ovjerio ispravu u kojoj su unijeti neistiniti podaci i dao lažni iskaz, te Šime Bucić, potpredsjednik općinskog HDZ-a i predsjednik temeljnog ogranka Seline, koji je potpisom ovjerio neistinitu ispravu.

- Kada su vidjeli da gube parnicu, načelnik općine je 2010. godine krivotvorio službenu dokumentaciju i htio ubaciti u radni spor tvrdnju da je sindikalni povjerenik Milorad Jović, na nikad održanoj sjednici, bio obaviješten o otkazu. Utvrđeno je da čak niti pečat kojim je ovjerena ta odluka u to vrijeme nije bio u upotrebi, ističe Dokoza.

Kada se utvrdilo da nikakva sjednica nije održana, Odvjetništvo je zatražilo uvjetnu zatvorsku kaznu od jedne godine za načelnika Ramića, 10 mjeseci zatvora uvjetno za Tomislava Ramića, te sedam mjeseci uvjetno za Bucića.

Dokozi izvanredan otkaz

18. prosinca 2008. godine na preporuku Nadzornog odbora poduzeća kojim je predsjedao Ivan Bušljeta starigradsko Općinsko vijeće je direktoru komunalnog poduzeća Argyruntum d.o.o. Višeslavu Dokozi većinom glasova izglasalo izvanredni otkaz, navodeći da je počinio kazneno djelo sklapanja štetnog ugovora iz čl. 294. st. 2. u svezi st. 1. KZ-a, kazneno djelo nesavjesnog poslovanja iz čl. 291 KZ-a, kazneno djelo zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. KZ-a te kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti iz čl. 337.st. 4 KZ-a.

Vrhovni sud preinačio je pravomoćnu presudu Općinskog suda u Zadru nakon što je zatražena njezina revizija, te je u siječnju ove godine dostavio Općinskom sudu u Zadru odluku o nezakonitosti otkaza. Općinski sud je u lipnju naložio njegov povratak na posao, a s obzirom da je otkaz nezakonit, Dokoza (za vrijeme do lipnja) ostvaruje pravo na priznavanje 6,5 godina radnog staža, punu plaću za svo vrijeme, kamate i troškove procesa.

- Ja sam kao direktor imao vjerojatno najmanju neto plaću u Hrvatskoj, 4.850 kuna, no s obzirom da su moji nasljednici Zoran Vukić i Mario Zubčić imali po 8.000 kuna, imam pravo na naknadu po specifikaciji koja je vrijedila za to vrijeme. U siječnju je taj iznos bio 737.000 kuna uz pripadajuće kamate i troškove, odnosno više od milijun kuna. U međuvremenu je taj iznos i porastao jer se računa sve vrijeme do mog povratka na posao, ističe Dokoza.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika morski vuk
Ima boga.A lokalnim mocnicima iz HDZ a ipak se moze stati za vrat