Počeli radovi, luka u Tkonu trebala bi biti gotova za tri godine

Slika korisnika admin
Prva faza gradnje započela je dva tjedna prije nego što je bilo najavljeno

Dva tjedna prije nego što je bilo najavljeno i planirano, 15. rujna počela je gradnja prve faze trajektne luke, kapitalnog projekta Općine Tkon, vrijednog ukupno 40 milijuna kuna i trenutačno najveće investicije na zadarskim otocima.

U drugoj fazi čekalište i spoj na državnu cestu

Prema riječima načelnika Gorana Mušćeta, radove će izvoditi tvrtka Kali d.o.o., koja je izabrana na županijskom natječaju, a radovi u ovoj fazi vrijedni su deset milijuna kuna, od čega je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture osiguralo tri, a Županijska lučka uprava sedam milijuna.

- Prva faza, koja obuhvaća čišćenje terena i gradnju gata dugog 64 metra, trajat će godinu, a kako je predviđeno projektom, za tri godine trebali bi biti gotovi svi radovi, kaže Mušćet.

Nova luka gradit će se po uzoru na trajektno pristanište u Preku, koje je Marinko Slavić, bivši ravnatelj Županijske lučke uprave, ocijenio jednim od najboljih na našim otocima. Tkon će, podsjeća Mušćet, osim suvremenog trajektnog pristaništa, koje će osigurati bolju i sigurniju prometnu povezanost cijelog otoka Pašmana, dobiti i nove sadržaje na plaži Vruljica. U drugoj fazi gradit će čekalište za luku i spoj na državnu cestu koji će se proširiti za oko 40 centimetara, što će financirati Hrvatske ceste. U toj fazi postavit će se i nova javna rasvjeta te urediti prostor za male trgovine, ugostiteljske objekte i kioske.

Otvaranje radnih mjesta

- Bitno je naglasiti da će se dovršetkom ovog kapitalnog projekta otvoriti i mnoga radna mjesta te stvoriti preduvjeti za još jači gospodarski razvoj otoka, napomenuo je Mušćet.

Iako je vrijednost cjelokupnog projekta procijenjena na 40 milijuna kuna, na potpisivanju ugovora ovog proljeća u Tkonu moglo se čuti i kako postoji mogućnost da će projektantska cijena radova na javnom natječaju pasti do 30 posto tako da bi cijeli posao u konačnici mogao stajati do 30 milijuna kuna.

Prema godišnjem putničkom prometu, luka Tkon nalazi se na sedmome mjestu.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno