Smokva je zdrava, poslastica prava

Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV
Oko 25 mališana pozorno je slušalo koje su to sve vrijednosti smokve

Dječja "kava" se radi od suhih smokava. Smokvin list peče kao i smokvino mlijeko pa se berači/ce smokava moraju obući od glave do pete. Smokvu ne oprašuje pčela već joj je potrebna sitna osica, oku nevidljiva. Iz jedne otrgnute grančice smokve, posađene u zemlju može nići cijelo stablo. Te kao i još puno korisnih informacija o smokvi moglo se čuti prekjučer popodne u Gradskoj knjižnici Zadar, na već uobičajenom druženju - dječjoj radionici u okviru Festivala smokava, koju su održale idejna začetnica festivala i organizatorica Sandra Babac i učiteljica Jadranka Čikić. Oko 25 mališana pozorno je slušalo koje su to sve vrijednosti smokve, podijeljeno u 4 grupe. U ime Dječjeg odjela Gradske knjižnice okupljene je pozdravila knjižničarka Vesna Karuza, zaželjevši im dobrodošlicu.

- Kako je ove godine festival pod motom zdravlje, mladost, ljepota, a time je naglasak na nutricionističkim svojstvima smokve, djecu smo, prije svega, educirali o njezinim korisnim osobinama. A da bi se i osobno uvjerili kako pekmez od smokava može biti itekako ukusan, donijela sam im svoj eko pekmez „Šinjorinu smokvu" - takozvanu "Nutellu" od smokava, ali bez dodanog nezdravog šećera, naglasila je Babac. Djeca su imala priliku degustirati i suhe smokve PZ Mas-Vin koje su im voditeljice radionice mudro servirale pod nazivom - zdravi "gumelini", gumeni bomboni.

Druženje mališana s Festivalom smokava, događanje organizirano u cilju upoznavanja onih najmlađih s vrijedostima ove plemenite voćke, uključivalo je i sat crtanja, a i recitiranja. I to ne tuđih pjesama, dvije su učenice: Marta Haberle i Andrea Božić nadahnute smokvom napisale same po jednu pjesmu o voćki, a za nagradu su dobile lančić od suhih smokava.

- Naučili su da se suha smokva (i sušeno voće općenito) treba jesti uz ispijanje vode (tekućine), naučili smo kako se kaže smokva na nekim drugim jezicima, naučili smo puno korisnih informacija poput činjenice da je smokva jako zdravo voće, korisno za jačanje imuniteta i usporavanje starosti, da sadrži vitamine i minerale, da svježa smokva ne deblja, a da je suha slatka i bogata magnezijem.... informacije koje će ovoj djeci svakako približiti smokvu u njenom pravom svijetlu, a nadam se potaknuti ih da naučeno prenesu i svojim vršnjacima, zaključila je Babac.

Zadnje događanje ovogodišnjeg Festivala smokava Zadar 2015. je u petak u Osnovnoj školi Stanka Ožanića - radionica izrade sapuna od smokava.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno