U obranu Zemunika živote su položila 24 hrvatska branitelja

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Orginalne boćarice Bulina iz Zemunika

Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata iz Zemunika pod pokrovitelstvom Općine i sponzora jučer je prigodnim programom obilježila drugi po redu Dan branitelja. Riječ je o 15. rujnu, danu kad je većini branitelja Zemunika počeo teći braniteljski staž.

- U obrani Zemunika živote su položila 24 hrvatska branitelja, heroja Domovovinskog rata, rekao je Josip Marušić, novi predsjednik zemuničkog UHDDR-a koji je naslijedio dugogodišnjeg predsjednika Dragu Alvira. Dopredsjednik je Ivica Bilosnić, a tajnik Elvis Čanković.

Nikad osvojen

Na dostojanstvenoj, dojmljivoj i nadasve ponosnoj manifestaciji punoj domoljubnog naboja uz ratne zapovjednike sudjelovalo je oko 100 branitelja iz Zemunika, Zadra, Poličnika, Benkovca. Usprkos javnom pozivu, nedostajao je veći odaziv zemuničkih branitelja.

- Cilj je očuvanje digniteta Domovinskog rata, okupljanje hrvatskih branitelja iz Zemunika, svih onih koji su doprinijeli tome da tijekom rata Zemunik nikad ne bude osvojen. Sve u cilju širenja istine o Domovinskom ratu, da se ne zaborave događaji i da se očuva sjećanje na naše poginule, poručio je Marušić te nastavio:

- Ponosni smo na sudjelovanje u Domovinskom ratu i u stvaranju samostalne i nezavisne države Hrvatske. Ponosni smo, jer smo mi djeca radnika i težaka, rat su iznijeli ti mali ljudi poput nas Zemuničana, kazao je Marušić, dragovoljac i ratni zapovjednik.

Pritom je iskazao trajnu zahvalnost i najdublje poštovanje svim hrvatskim braniteljima koji su se hrabro i spremno uključili u obranu napadnute domovine.

- Konačnom pobjedom hrvatski bojovnici su svima nama osigurali slobodan i miran život u vlastitoj državi, naglasio je Marušić, bivši dugogodišnji naćelnik Općine Zemunik Donji.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod spomenika poginulim braniteljima te molitve odrješenja koju je predvodio župnik don Jerko Vuleta, u atriju osnovne škole održana je prigodna svečanost.

O moći i ljubavi

- Nalazimo se u školi gdje bi djeca po školskom kurikulumu trebalo učiti istinu o Domovinskom ratu, ljudima koji su se borili protiv zla, o idealima i o žrtvi za domovinu. O moći s jedne strane te ljubavi prema domovini i obitelji, naglasio je načelnik Ivica Šarić.

Pukovnik Marko Čulina, ratni zapovjednik 112. brigade HV, govorio je o tri sudbonosna tjedna 1991. godine u obrani zadarskog kraja i grad heroja Zadra.

- Riječ je o razdoblju od 11. rujna i pada Jasenica i Kruševa, 13. rujna i obrane Islama Latinskoga i dijela Jadranske magistrale kad su junački poginuli Dinko Božićev Diksi i njegov suborac Zoran Kovačević, 18. rujna i obrane Sukošana i sprječavanje izlaska agresora na Jadransku magistralu, 18. rujna Nadina, Murvice od 27. rujna do 4. listopada te 1. i 2. listopada obrane Zemunika kada nam je teško ranjen redarstvenik Krešo Marcelić, do obrane Zadra 5. i 6. listopada na Gospu Luzaricu, nabrojio je Čulina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno