Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Dan obrane i Dan općine Sukošan

15.09.2016. 22:00
Dan obrane i Dan općine Sukošan


Žitelji općine Sukošan (Sukošan, Debeljak, Gorica, Glavica) u subotu i nedjelju obilježavaju Dan općine i Dan obrane. Sutra će se u Domu mladeži s početkom u 11 sati održati svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj će se dodijeliti godišnje nagrade i zahvalnice.
Svečanost obilježavanja u nedjelju s početkom u 10 sati započinje prisjećanjem na poginule branitelje, polaganjem vijenaca i paljenjem svijaća kod centralnog križa na mjesnom groblju Sukošan i kod spomen- obilježja “Za Hrvatsku” ispred općinske zgrade. Potom će se s početkom u 11 sati u župnoj crkvi sv. Kasijana u Sukošanu na tzv. velikoj misi održati sveta misa za domovinu.
Dan općine i Dan pobjede se obilježava u znak sjećanja i zahvale na prvu veliku, veličanstvenu obrambenu akciju hrvatskih branitelja, uglavnom branitelja iz Sukošana i Debeljaka, u Domovinskom ratu.
Prije točno 25 godina, 18. rujna 1991., gotovo goloruki branitelji uspješno su odbili napad znatno moćnijeg srbočetničkog agresora, koji je iz pravca Zračne luke i zloglasnog brda Križ tenkovima i uz pomoć zrakoplova krenuo na Sukošan i Debeljak. Bilo je ranjenih, a poginuo je Mile Torbarina iz Debeljaka, prva civilna žrtva rata na zadarskom području.
Izuzetno hrabri bojovnici su nadmoćnog agresora uspjeli posramiti i zaustaviti nadomak mjesta, onemogućivši mu tako dolazak na Jadransku magistralu, a time i presjecanje Hrvatske na dva dijela, što je moglo izazvati nesagledive posljedice u daljnjem tijeku obrambenog Domovinskog rata.
Upravo zbog tog herojskog pothvata ovaj se datum obilježava kao Dan obrane i Dan općine Sukošan.