Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

FOTOGALERIJA: Pet neiskorištenih set lopti presudilo pobjednika

16.09.2018. 15:07
FOTOGALERIJA: Pet neiskorištenih set lopti presudilo pobjednika


Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić nije uspio osigurati pobjedu u našoj Davis Cup reprezentaciji u prvom meču odlučujućeg dana dopustivši američkom reprezentativcu Samu Querreyju da preokretom dođe do pobjede 6:7(2), 7:6(6), 6:3, 6:4 nakon tri sata i 11 minuta igre te izjednači ukupan rezultat na 2-2. Američki izbornik Jim Courier očekivano je zamijenio Stevea Johnsona Samom Querreyjem, a ovaj 30-godišnjak mu je na ukazano povjerenje uzvratio velikom pobjedom, prvom nad Čilićem nakon šest poraza u prethodnih šest dvoboja.
Sve je izgledalo dobro za šestog tenisača svijeta do 1-0 u setovima i vodstva 6:1 u 'tie-breaku' drugog seta. No, tad je izgubio sedam poena zaredom i propustio doći do dva seta prednosti i više se nije vratio na onu razinu na kojoj je bio do tog trenutka u meču.
– Tih pet neiskorištenih set lopti definitivno je na kraju odlučilo pobjednika, ali nije me to toliko opterećivalo u trećem i četvrtom setu, koliko sam postajao nervozniji zbog činjenice što nisam uspijevao pronaći rješenje u igri, rješenje za retern i tako preuzmem kontrolu meča. Jednostavno nisam pronalazio pravi način da uđem u igru, osjećao sam da sam imao jako puno lopti koje sam mogao rješavati bolje, a nisam uspijevao i konstantno me to pravilo nervoznim – prokomentirao je Čilić ključni trenutak meča nakon kojeg je i dalje teško objasniti kako je šesti tenisač svijeta ispustio spomenutu prednost, no može se naći veza između pada postotka prvog servisa i porasta broja pogrešaka iz igre, što je posljedično dovelo do takvog raspleta. S druge strane, Querrey je počeo bolje servirati nego što je to činio u prvom setu, njegov bekend, koji je do tada Čilić dobro koristio kao slabu točku, postao je mnogo sigurniji, a s vremenom i pretvorio u Amerikančevo oružje.  
Querreyjevo samopouzdanje je naglo naraslo, što je rezultiralo osvajanjem sljedeća dva seta. U trećem je dvaput slomio Marinov servis, a u četvrtom je odlučujući 'break' napravio kad je Čilić servirao za produžetak dvoboja, u desetom gemu. Naš tenisač nakon drugog seta više nije došao do prilike za 'break', nakon što je u prva dva seta od pet prilika dvije iskoristio. Jednostavno, ni Čilićev retern više nije bio na razini nakon drugog seta.
– Bio sam svjestan da mođe odigrati jako dobar meč. Iako sam ga dobio u svih šest prehodnih susreta oni su bili svi gusti i uvijek su nijanse prevagnule na moju stranu. U ovom je meču servirao genijalno i reternirao je fantastično na moj drugi servis. S jedne strane sam mu dopustio da ostane u meču, a s druge strane i sam nisam dovoljno dobro reternirao i davao sam mu previše laganih poena. U svakom slučaju je Querrey odigrao odličan meč – objasnio je Čilić razloge poraza.e u tenisu.