Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Slaven Ivančić već je zaključio natjecanje s pobjedom na virskoj utrci i srebrom u ukupnom poretku klase Ski GP2

16.09.2018. 12:59
Slaven Ivančić već je zaključio natjecanje s pobjedom na virskoj utrci i srebrom u ukupnom poretku klase Ski GP2


Napokon, nakon tri sezone bez previše uspjeha sa željom koja je izbijala iz svake pore, najbolji hrvatski jet pilot Slaven Ivančić uzeo je na Viru u finalu „Alpe Adria Jet Ski Toura“ gotovo sve: pobjedu u jednoj utrci klase Ski GP2, najviše bodova na dvije utrke virskog finala (45) i srebrnu medalju u ukupnom poretku. Jedan jedini bod Slavenu je nedostajao za zlatni sjaj na postolju, ali daleko od toga kako je bio nesretan nakon raspleta. Nijemac Philip Salobir u nedjelju će na najviše postolje (158 bodova), a odmah do njega će biti 43-godišnji Zabočanin s povremenom virskom adresom.
– Šteta! Nedostajao je taj jedan bod, ali nisam tužan. Prvi put ću se popeti na postolje na Viru, a to mi je bila davna želja – kaže Ivančić. Ova je sezona za njega rezultatski bila dosta dobra, pa je uoči posljednje dvije utrke u klasi Ski GP2 na Viru startao kao jedan od favorita. Samo je Salobir u četiri utrke sakupio više od Slavena, ali je na Viru hrvatski jeter umalo uspio do kraja istopiti velikih 17 bodova prednosti. U Austriji Slaven nije vozio, a tu je Nijemac s osvojenih 50 bodova napravio prednost.
– Sezona je zaista bila dobra, iako je nisam do kraja odradio bez problema. Mučila su me leđa, ali kada se u nedjelju popnem na postolje bit će to prava radost nakon toliko godina čekanja – prenio je Ivančić dojam. Impresivna je bila pobjeda u drugoj utrci klase u kojoj je za dlaku, u potpuno neizvjesnom i dramatičnom finišu, pobijedio mladog Robina Ortnera. Austrijanac je vodio i vjerojatno se već vidio u finišu s uzdignutim rukama, međutim Ivančić nije tako mislio.
– Bilo je stvarno za dlaku. Žao mi je momka, zaista je dobro vozio, ali tako je to u sportu – govori iskusniji Slaven. Ortner će ipak uzeti medalju, brončanu, na Viru mu je nisu uspjeli ugroziti Slovak Attila Szep i Estonc Egon Üpraus. Ivančić je nastupio i u klasi Ski GP1 u kojoj je zauzeo 6. mjesto s 11 bodova, premalo da ugrozi letećeg Čeha Lukasa Binara (186 bodova), ali dovoljno da s trenutnih 116 bodova napadne Austrijanca Markusa Erlacha (139) i Mađara Gabora Szaba (129 bodova).
Nije se samo Slaven iz hrvatskog jet tima radovao; Jasmina Kelava bila je najavljena kao jedna od onih koji bi mogli do bodova i postolja, a već u prvoj utrci opravdala je očekivanja osvojivši 3. mjesto. To je Jasmini donijelo velikih 16 bodova (ukupno 84) s kojima se probila na 3. mjesto u klasi Ski Ladies GP1, iza nedohvatljivih Christine Mahringer (180) iz Austrije i Jasmin Ypraus (148) iz Estonije, ali više od Austrijanke Elisabeth Schuster (81) i Slovenke Dragice Ivančič (80).
– Domaći teren i morski ambijent bili su nadahnjujući. Moram priznati kako nisam očekivala takav rasplet, ali ću pokušati zadržati poziciju za postolje. Dosad sam uvijek imala nekakvih problema, pa je izostajao rezultat, ali sada sam dobro odradila utrku. Iznenađena sam što se nalazim u krugu favorita za medalju, ali osjećaj je dobar – prenosi Jasmina sjajno raspoloženje koje je za hrvatske jet pilote vladalo uz plažu Jadro. Nadopunio ga je Vito Obrovac, 12-godišnji pilot u utrci za početnike do dvije godine iskustva, koji je u klasi Ski Novice Stock također zauzeo 3. mjesto. Dugo je bio u utrci na 2. mjestu, ali se zbog pada spustio skalinu niže. Nije smetalo, jer su čestitari ionako čekali u redu.
– Zadovoljan sam i umoran – kratko je Vito sažeo dojam s utrke, a bila mu je tek druga na kojoj je vozio. U Fažani je uzeo 18 bodova u dvije utrke, sada je na jednoj osvojio čak 16. U nedjelju će imati novu priliku nadmašiti i taj rezultat, baš kao i Tihomir Kotarski koji je u klasi GP4 došao do 4. mjesta održavši tradiciju s padovima. Nije izgledalo lijepo, ali je Tihomir stisnuo zube i odradio utrku do kraja. Željezni Hrvat padao je sa svoga krosera po kamenjarima i brdima na motokros utrkama, pa mu je pad u more nešto poput lahora pri usporedbi s uraganom.
– Nije to ništa. Jednostavno je želja kod mene prejaka. Htio sam na silu zaobići suparnika, ali me ponijelo. Ne razmišljam da se nešto može dogoditi, pa se zato i dogodi, ali svejedno opet lovim treće mjesto – mirno govori Tihomir. Trenutno je u klasi GP4 na 4. mjestu sa 95 bodova, a trećeplasirani Austrijanac Erwin Ortner bježi mu 16 bodova (111 ukupno). Kotarski je vozio i klasu GP3, tek drugi puta ove sezone pa je izvan konkurencije za medalje u klasi, ali je s osvajanjem 3. mjesta blizu postolja za rezultat na virskoj utrci. Evo i svih hrvatskih natjecatelja s rezultatima po klasama: Simon Buntak bodove je osvojio u klasi GP4 za 5. mjesto i 6. mjesto u GP3, Neven Roksa u istoj klasi 9. mjesto, dok je u GP4 bio na 10. mjestu, Dino Jakopanec bio je dva puta 7. u klasi Ski GP2, Elvis Mihajlović 8. u klasi Ski GP3, dok je Goran Kuzmić u početničkoj klasi Ski Novice Stock osvojio 5. mjesto. Nastupilo je ukupno 105 jetera iz Hrvatske, Njemačke, Austrije, Slovenije, Crne Gore, Slovačke, Mađarske, Češke, Italije, Estonije, Bugarske, Poljske, Rumunjske i Srbije, a natjecanje završava u nedjelju nakon drugih utrka te podjele nagrada, medalja i trofeja za ukupni poredak sezone i plasman na utrci u Viru. U večernjem dijelu programa i druženja s najboljim europskim jet pilotima svirala je splitska grupa „Noa“, a večeru za sve sudionike natjecanja, njihove timove i obitelji priredio je „Vir turizam“. Sponzor finalnih utrka je Općina Vir.