[FOTO] ZRAČNA KONJICA Piloti ovladali jednim od najboljih i najsloženijih borbenih sustava

Slika korisnika mkvanja
Svečanost završetka obuke novih pilota na helikopterima Kiowa Warrior
Put Eskadrile u zadnje tri godine, otkako smo preuzeli helikoptere Kiowa Worrior, bio je sve samo ne lak. No uz ogroman trud i zalaganje njezinih pripadnika sve prepreke su uspješno savladane, rekao je Davor Gren, zapovjednik Eskadrile
Zvonko KUCELIN
Povijesna konjica i 'moderna konjica', helikopteri OH-58D Kiowa

U 93. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku danas je na poseban i svečan način obilježen završetak obuke novih pilota na helikopterima Kiowa Warrior.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević pilotima je uručio novi zaštitni znak - rubac/ kravatu nadahnutu odorom legendarne hrvatske lake konjice iz 16. stoljeća, a svečanost je prigodnim programom uveličala i Počasna satnija Kravat pukovnije koja baštini tu tradiciju.

- Čestitam. Nosite je s ponosom, govorio je ministar svakome pilotu ponaosob prilikom uručenja pilotskih rubac/ kravata, a od jučer i simbola izviđačko- borbenih pilota na Kiowama koji su im u svečanom ceremonijalu vezani oko vrata.

Svečano im vezali rupce

U obraćanju pilotima ministar Krstičević kazao je kako je ponosan na njih, ali i tehničare zbog njihovog velikog uspjeha jer su u kratkom vremenu uspjeli ovladati jednim od najmodernijih i najsloženijih borbenih sustava, te ga uveli u operativnu uporabu ističući da je to još jedna u nizu potvrda visoke profesionalnosti i posvećenosti naših pilota, zrakoplovnih tehničara i svih osoba uključenih u proces obuke na način kako i treba kada je u pitanju cijela pobjednička Hrvatska vojska.

- Ponosan sam na vas, pilote helikoptera Kiowa - zračne konjice Hrvatske vojske. Uz profesionalnost, posebno želim pohvaliti inicijativu naših pilota koji nastoje dati novu dimenziju čuvanju tradicije hrvatskih povijesnih postrojbi kada su odlučili kao dio svoje odore nositi ono po čemu su Hrvati prepoznatljivi u svijetu. Zahvaljujući njihovoj ideji danas su s nama kao posebni gosti pripadnici Počasne satnije Kravat pukovnije koja se brine o očuvanju hrvatske ovijesne tradicije i baštine, naglasio je ministar Krstičević dodajući kako su upravo oni nositelji spomena na hrvatsku laku konjicu koja je tijekom 30-godišnjeg rata u Europi vrlo brzo postala poznata po brzini, odvažnosti i spretnosti te svojom prisutnošću izazivala strah i trepet neprijateljima, a ogromno poštovanje kod prijatelja i saveznika.

Pitanje identiteta

Naglasio je i kako je upravo hrvatska laka konjica predstavljala nesavladivu prepreku za svakog protivnika ističući da upravo stoga pilotski rubac, kao dio odore pilota nakon završetka bojnih gađanja i obuke, ima poseban značaj i težinu.

- To je pitanje identiteta, ali i snažna poruka svima onima koji na bilo koji način žele sigurnosno naštetiti Republici Hrvatskoj. Uvjeren sam da će naši piloti s istim žarom nastaviti predano služiti domovini baš onako kako su to činili legendarni konjanici, a Vlada će im osigurati sve uvjete da to i mogu, poručio je ministar Krstičević, a načelnik stožera HRZ-a i zamjenik zapovjednika HRZ-a general Michael Križanec pilotima je na ovom velikom uspjehu čestitao u svoje i u ime zapovjednika HRZ-a.

Istaknuo je kako su vjera, profesionalnost i predanost doveli do toga da su se spojili sredstva, ljudi i obuka te stvorila nova sposobnost.

Opravdali povjerenje

- Za ovo je najzaslužniji zrakoplovno- tehnički kadar i zapovjednici u 93. zb, ali i djelatnici u GS OSRH i MORH-u koji su imali vjere u HRZ. Današnji dan je dokaz da smo to povjerenje opravdali, naglasio je general Križanec.

Zapovjednik Eskadrile helikoptera pukovnik Davor Gren posebno se zahvalio američkim instruktorima letenja na potpunom prijenosu taktika, tehnika i procedura, što je omogućilo pilotima i zrakoplovnim tehničarima ovladavanje jednim od najsloženijih i najsofisticiranijih oružanih sustava i izgradilo nove sposobnosti za Hrvatsku vojsku.

- Put Eskadrile u zadnje tri godine, otkako smo preuzeli helikoptere Kiowa Worrior, bio je sve samo ne lak. No uz ogroman trud i zalaganje njezinih pripadnika sve prepreke su uspješno savladane. Prije više od četiri godine general Križanec i brigadir Tretinjak usadili su sjeme ovog projekta i iskazali veliko povjerenje ovoj postrojbi. Nove sposobnosti koje smo dobili uvođenjem helikoptera Kiowa u operativnu uporabu tek trebaju zasjati punim sjajem na hrvatskom nebu, poručio je pukovnik Gren dodajućo kako je dodjela pilotskog rupca kruna završne obuke te potvrda da su njihov rad i zalaganje prepoznati.

U Počasnoj satniji Kravat pukovnije i dvije žene

Piloti Kiowa Warrior po uzoru na tradiciju konjičkih postrojbi kroz hrvatsku povijest i u suradnji s Počasnom satnijom Kravat pukovnije izabrali su dio odore hrvatske lake konjice poznat kao kravata za svoj simbol. Pilotski rubac uručuje se izvidničko- borbenim pilotima na helikopteru Kiowa Warrior nakon završetka bojnih gađanja i obuke, a kreacija i izvedba pilotskih rubaca/ kravata djelo je

umjetničke direktorice branda Croata Mihaele Grnović-Novaković sa suradnicima i zapovjednika Počasne satnije Kravat pukovnije Željka Matejčića. Upravo taj pilotski rubac poveznica je između Povijesne satnije Kravat pukovnije i današnje moderno opremljene zračne konjice Hrvatske vojske. Zanimljivo je spomenuti kako su u sastavu Počasne satnije Kravat pukovnije i dvije žene.

U suradnji svih navedenih izrađene su dvije verzije pilot rupca/ kravate - plava koja im je jučer svečano uručena i vezana oko vrata, te crvena, svečana varijanta budući da je, kako je istaknula Grnović-Novaković, upravo crvena boja zastupljena na svim važnim državnim simbolima.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)