KATEDRALA SV. STOŠIJE Nijemi film »Zvonar crkve Notre-Dame« i koncert UIricha Walthera

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Završna večer prvog Zadar Organ Festivala
Bit će to spektakularan završetak prvog hrvatskog interdisciplinarnog orguljškog festivala, zbog kojeg će orgulje zadarske katedrale na svoj deseti rođendan napraviti pravi preokret u svom glazbenom životu. Ovom će prilikom za potrebe nijemog filma utjeloviti cijeli orkestar, opravdavajući svoj veličanstveni naslov »kraljica instrumenata, poručuje organizatorica i zadarska orguljašica Tea Kulaš
Zadarski list/Arhiva
Orgulje sv. Stošije

Koncertom renomiranog njemačkog umjetnika UIricha Walthera večeras u katedrali sv. Stošije završava prvi Zadar Organ Festival. Walther će, kako najavljuju organizatori, koncert započeti u 20 sati na »zadarskoj kraljici instrumenata koja ove godine slavi svoj deseti rođendan«. Ulaz je slobodan je slobodan a njemački orguljaš zadarskoj će se publici predstaviti uz projekciju crno-bijelog nijemog filma »Zvonar crkve Notre-Dame« iz 1923. godinei svojim briljantnim improvizacijama zaključiti ovogodišnji Zadar Organ Festival.
- Bit će to spektakularan završetak prvog hrvatskog interdisciplinarnog orguljškog festivala, zbog kojeg će orgulje zadarske katedrale na svoj deseti rođendan napraviti pravi preokret u svom glazbenom životu. Ovom će prilikom za potrebe nijemoga filma utjeloviti cijeli orkestar, opravdavajući svoj veličanstveni naslov »kraljica instrumenata«, poručuje organizatorica i zadarska orguljašica Tea Kulaš osvrćući se na najavljeni nijemi film za koji kaže kako okosnicu priče o odbačenim stanovnicima Pariza s kraja 15. stoljeća, religiji, ljepoti i nevinosti čine likovi vezani uz katedralu Notre-Dame.
- Upravo će ova improvizacija biti svojevrsna posveta toj crkvi i njenim slavnim orguljama koje su preživjele nedavni tragični požar, a koje će ponovno zasvirati tek nakon obnove crkve. Platno na kojem smo dosad gledali prijenos događaja s crkvenoga kora, ovoga će pak puta prenositi sat i 40 minuta crno-bijelog nijemoga filma »Zvonar crkve Notre-Dame«. Redatelj filma inspiriranoga romanom Victora Hugoa je Wallace Worsley, a glumačka zvijezda proslavljeni Lon Chaney koji je utjelovio grotesknog, gluhog i poluslijepog zvonara crkve Notre-Dame. Premda je film predstavljao jednu od najraskošnijih produkcija tadašnjeg Hollywooda, s detaljno rekonstruiranim srednjovjekovnim Parizom i tisućama statista, najupečatljiviji dojam na publiku ostavio je Lon Chaney u ulozi Quasimoda, potvrdivši reputaciju jednog od najvećih glumaca nijemog Hollywooda, stekavši nadimak »Čovjek s tisuću lica«, stoji u pozivu na ovu glazbenu poslasticu koju bi bilo šteta propustiti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno