Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

KATEDRALA SV. STOŠIJE Nijemi film »Zvonar crkve Notre-Dame« i koncert UIricha Walthera

16.09.2019. 12:51
KATEDRALA SV. STOŠIJE Nijemi film »Zvonar crkve Notre-Dame« i koncert UIricha Walthera


Koncertom renomiranog njemačkog umjetnika UIricha Walthera večeras u katedrali sv. Stošije završava prvi Zadar Organ Festival. Walther će, kako najavljuju organizatori, koncert započeti u 20 sati na »zadarskoj kraljici instrumenata koja ove godine slavi svoj deseti rođendan«. Ulaz je slobodan je slobodan a njemački orguljaš zadarskoj će se publici predstaviti uz projekciju crno-bijelog nijemog filma »Zvonar crkve Notre-Dame« iz 1923. godinei svojim briljantnim improvizacijama zaključiti ovogodišnji Zadar Organ Festival.
– Bit će to spektakularan završetak prvog hrvatskog interdisciplinarnog orguljškog festivala, zbog kojeg će orgulje zadarske katedrale na svoj deseti rođendan napraviti pravi preokret u svom glazbenom životu. Ovom će prilikom za potrebe nijemoga filma utjeloviti cijeli orkestar, opravdavajući svoj veličanstveni naslov »kraljica instrumenata«, poručuje organizatorica i zadarska orguljašica Tea Kulaš osvrćući se na najavljeni nijemi film za koji kaže kako okosnicu priče o odbačenim stanovnicima Pariza s kraja 15. stoljeća, religiji, ljepoti i nevinosti čine likovi vezani uz katedralu Notre-Dame.
– Upravo će ova improvizacija biti svojevrsna posveta toj crkvi i njenim slavnim orguljama koje su preživjele nedavni tragični požar, a koje će ponovno zasvirati tek nakon obnove crkve. Platno na kojem smo dosad gledali prijenos događaja s crkvenoga kora, ovoga će pak puta prenositi sat i 40 minuta crno-bijelog nijemoga filma »Zvonar crkve Notre-Dame«. Redatelj filma inspiriranoga romanom Victora Hugoa je Wallace Worsley, a glumačka zvijezda proslavljeni Lon Chaney koji je utjelovio grotesknog, gluhog i poluslijepog zvonara crkve Notre-Dame. Premda je film predstavljao jednu od najraskošnijih produkcija tadašnjeg Hollywooda, s detaljno rekonstruiranim srednjovjekovnim Parizom i tisućama statista, najupečatljiviji dojam na publiku ostavio je Lon Chaney u ulozi Quasimoda, potvrdivši reputaciju jednog od najvećih glumaca nijemog Hollywooda, stekavši nadimak »Čovjek s tisuću lica«, stoji u pozivu na ovu glazbenu poslasticu koju bi bilo šteta propustiti.