Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

TRUD UZALUD? Otočnom saboru stigao odgovor – pravilnici u visokom stupnju izrade

16.09.2019. 13:25
TRUD UZALUD? Otočnom saboru stigao odgovor – pravilnici u visokom stupnju izrade


Nakon što je Otočni sabor – Udruga za razvitak hrvatskih otoka još početkom lipnja ove godine, uputila Otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske i predsjedniku Hrvatskog sabora upozoravajući kako Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, nije u zakonskom roku donijelo niti jedan, jedini pravilnik za normalnu i cjelovitu primjenu Zakona o otocima koji je stupio na snagu još krajem prošle godine, ovih je dana napokon, stigao odgovor koji bi se mogao sažeti u par riječi – na tome se radi.


I dalje se kasni s donošenjem pravilnika
– Odgovor je došao i baš nismo zadovoljni jer se i dalje kasni s donošenjem pravilnika. Odgovor smo dobili od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU kojeg je potpisao novi ministar. Ustvari, to je odgovor Vladi Republike Hrvatske i Saboru Republike Hrvatske jer su i oni, temeljem našeg pisma kojeg smo uputili i sami zatražili odgovor. U samom odgovoru stoji, koliko se do sad uložilo u otoke i objašnjava nove pojmove u Zakonu o otocima. Obrazloženje za nedonošenje pravilnika jest – da su u visokom stupnju izrade. Pitam se u kojem stupnju su otočani zbog nedonošenja pravilnika, tj. kršenja provedbe Zakona o otocima, ogorčen je Denis Barić prvi čovjek Otočnog sabora objašnjavajući kako je za primjenu Zakona o otocima u potpunosti bilo potrebno donijeti devet pravilnika i jednu odluku.
U odgovoru resornog Ministarstva se tako navodi kako su rokovi za podzakonske akte iz novog Zakona o otocima u pravnom smislu, instruktivni rokovi, no ukoliko rad na podzakonskim aktima zahtijeva ulaganje više napora i rada u postizanju kvalitetnih rješenja, oni se mogu i prolongirati, naročito što se time ne dovodi do štetnih zakonskih posljedica, a sve mjere iz Zakona i proračunske aktivnosti uredno se i dalje izvršavaju.


«Nisu bitni rokovi, bitna je kvaliteta«
– Ističemo da je cilj izraditi kvalitetne, provodljive i učinkovite dokumente, stoga nije opravdana ni pozitivna kritika, jedino s naglaskom na formalno pridržavanje rokova. Do sada je donesena Odluka o broju otočnih koordinatora i obuhvatu otočnog područja za koje svaki otočni koordinator obavlja propisane poslove, čiji je rok za donošenje bio 90 dana od dana stupanja na snagu Zakona, a stupila je na snagu 12. travnja ove godine te je objavljena u Narodnim novinama. Što se tiče ostalih podzakonskih akata donesen je Pravilnik o načinu ostvarivanja prava na naknadu troškova prijevoza vodonoscem i/ili autocisternom i razlike do pune cijene vode, Pravilnik o broju članova, načinu odabira i djelokrugu rada Otočnog vijeća, Pravilnik o metodologiji ustrojavanja i vođenja Registra otoka te Pravilnik o visini i načinu ostvarivanja prava na besplatni javni otočni cestovni prijevoz – stoji među ostalim u odgovoru Otočnom saboru.
Dalje se novodi kako su pravilnici o načinu provodenja mjera i aktivnosti Programa pod nazivom – Hrvatski otočni proizvod, potom o metodologiji i postupku izrade planova razvoja otoka te Pravilnik o otočnim razvojnim pokazateljima i postupku vrednovanja razvijenosti otoka – »u visokom stupnju izrade«.