TRUD UZALUD? Otočnom saboru stigao odgovor - pravilnici u visokom stupnju izrade

Slika korisnika mkvanja
»Pišem pismo, tinta mi se proli...«
Autor: 
Odgovor je došao i nismo zadovoljni. Obrazloženje za nedonošenje pravilnika jest - da su u visokom stupnju izrade. Pitam se u kojem stupnju su otočani zbog nedonošenja pravilnika, tj. kršenja provedbe Zakona o otocima, ogorčen je Denis Barić
Zadarski list/Arhiva
Donesen je Pravilnik o načinu ostvarivanja prava na naknadu troškova prijevoza vodonoscem i/ili autocisternom i razlike do pune cijene vode

Nakon što je Otočni sabor - Udruga za razvitak hrvatskih otoka još početkom lipnja ove godine, uputila Otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske i predsjedniku Hrvatskog sabora upozoravajući kako Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, nije u zakonskom roku donijelo niti jedan, jedini pravilnik za normalnu i cjelovitu primjenu Zakona o otocima koji je stupio na snagu još krajem prošle godine, ovih je dana napokon, stigao odgovor koji bi se mogao sažeti u par riječi - na tome se radi.

I dalje se kasni s donošenjem pravilnika

- Odgovor je došao i baš nismo zadovoljni jer se i dalje kasni s donošenjem pravilnika. Odgovor smo dobili od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU kojeg je potpisao novi ministar. Ustvari, to je odgovor Vladi Republike Hrvatske i Saboru Republike Hrvatske jer su i oni, temeljem našeg pisma kojeg smo uputili i sami zatražili odgovor. U samom odgovoru stoji, koliko se do sad uložilo u otoke i objašnjava nove pojmove u Zakonu o otocima. Obrazloženje za nedonošenje pravilnika jest - da su u visokom stupnju izrade. Pitam se u kojem stupnju su otočani zbog nedonošenja pravilnika, tj. kršenja provedbe Zakona o otocima, ogorčen je Denis Barić prvi čovjek Otočnog sabora objašnjavajući kako je za primjenu Zakona o otocima u potpunosti bilo potrebno donijeti devet pravilnika i jednu odluku.
U odgovoru resornog Ministarstva se tako navodi kako su rokovi za podzakonske akte iz novog Zakona o otocima u pravnom smislu, instruktivni rokovi, no ukoliko rad na podzakonskim aktima zahtijeva ulaganje više napora i rada u postizanju kvalitetnih rješenja, oni se mogu i prolongirati, naročito što se time ne dovodi do štetnih zakonskih posljedica, a sve mjere iz Zakona i proračunske aktivnosti uredno se i dalje izvršavaju.

«Nisu bitni rokovi, bitna je kvaliteta«

- Ističemo da je cilj izraditi kvalitetne, provodljive i učinkovite dokumente, stoga nije opravdana ni pozitivna kritika, jedino s naglaskom na formalno pridržavanje rokova. Do sada je donesena Odluka o broju otočnih koordinatora i obuhvatu otočnog područja za koje svaki otočni koordinator obavlja propisane poslove, čiji je rok za donošenje bio 90 dana od dana stupanja na snagu Zakona, a stupila je na snagu 12. travnja ove godine te je objavljena u Narodnim novinama. Što se tiče ostalih podzakonskih akata donesen je Pravilnik o načinu ostvarivanja prava na naknadu troškova prijevoza vodonoscem i/ili autocisternom i razlike do pune cijene vode, Pravilnik o broju članova, načinu odabira i djelokrugu rada Otočnog vijeća, Pravilnik o metodologiji ustrojavanja i vođenja Registra otoka te Pravilnik o visini i načinu ostvarivanja prava na besplatni javni otočni cestovni prijevoz - stoji među ostalim u odgovoru Otočnom saboru.
Dalje se novodi kako su pravilnici o načinu provodenja mjera i aktivnosti Programa pod nazivom - Hrvatski otočni proizvod, potom o metodologiji i postupku izrade planova razvoja otoka te Pravilnik o otočnim razvojnim pokazateljima i postupku vrednovanja razvijenosti otoka - »u visokom stupnju izrade«.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno