U Raštanima Donjim upriličen veličanstveni vatromet u čast KUD-a Sv. Ivan Glavosjek

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Obilježena 15-godišnjica KUD-a te 14. festival folklora i starih običaja
Šampionsku titulu iz Raštana Donjih u Virovitičko-podravsku županiju ponio je KUD Mikleuš iz Mikleuša. Drugo mjesto pripalo je KUD-u Sv. Ana - Vučjak iz Karlovca, dok su treće mjesto podijelili KUD Leopold iz Osijeka i KUD Sv. Nikola Tavelić iz Lišana Ostrovičkih
Velimir BRKIĆ
KUD-a Sv. Ivan Glavosjek, 15. godina uspješnog rada

»Oj, stani, stani to su Raštančani, bile boje nikog se ne boje…«, stihovi su pjesme domaćeg KUD-a Sveti Ivan Glavosjek iz Raštana Donjih s kojom je započela proslava 15-godišnjice rada ovog uspješnog ravnokotarskog KUD-a i »Pisme moje u škatuli stoje« na kojoj je sudjelovalo čak 11 KUD-ova iz domovine i susjedne BiH.
- U 15 godina djelovanja KUD iz Raštana Donjih je primjer kako se uz puno upornosti i entuzijazma, moglo bi se reći šačice ljudi, može puno toga pokrenuti, a naročito djecu i mladež, naglasio je Zoran Pelicarić, načelnik Sv. Filip i Jakova.
- Dame i gospodo, u našim običajima i tradiciji sačuvani svi odjeci naših života, svih naših koraka, govora, ljubavi i protivljenja, našeg svakodnevlja i puntarstva. To je obrazac stvarnog života, to je kamen sa praga naše kuće i dvora, iako mi Hrvati svoju baštinu volimo skrivati kao nešto staro arhaično i nepotrebno, njezin zvuk nam je sveprisutan i ona zapravo dopire odasvuda, naglasila je Vesna Matešić.

Žiri na ježevim mukama

Komisija: prof Jordanko Miloš, Anka Birkić i Nada Morović, bila je na ježevim mukama za izabrati najbolje folkloraše.
Šampionsku titulu iz Raštana Donjih u Virovitičko-podravsku županiju ponio je KUD Mikleuš iz Mikleuša. Drugo mjesto pripalo je KUD-u Sv. Ana - Vučjak iz Karlovca, dok su treće mjesto podijelili KUD Leopold iz Osijeka i KUD Sv. Nikola Tavelić iz Lišana Ostrovičkih.
Sudjelovali su i Udruga za očuvanje baštine Cetinskog kraja iz Sinja, FA Ivan Goran Kovačić iz Zagreba, FS Kolpa Vinica kod Črnomelja u Sloveniji, KUD Vičica iz Balajskih Poljica kod Karlovca, KUD Dusina iz Dusina kod Vrgorca, KUD Fra Ivo Šimić iz Novog sela Balegovac u BiH te domaćin KUD Sv. Ivan Glavosjek.

Prevalili 337.000 kilometara, obukli se 2.832 puta

Na jedinstvenom folklornom festivalu pod pokroviteljstvom Općine Sv. Filip i Jakov i općinske Turističke zajednice nazočili su zamjenica načelnika Josipa Mrkić, Renata Batur iz TZO, Petar Strmota, načelnik Policijske postaje Biograd na Moru, te brojni drugi. Nakon vožnje vlakićem i mimohoda kroz selo i kratkog predstavljanja svih 11 KUD-ova, hrvatsku himnu Lijepa naša domovino savršeno je otpjevala 17-godišnja Magdalena Buterin iz Paljuva.
- U 15 godina KUD-a, u ovih 5.475 zajedničkih dana, uživali smo mahom u onim lipim i sretnim trenucima, iako je bilo i onih tužnih i nesretnih momenata. Zajedno smo prošli 337 tisuća kilometara 2.832 puta obukli smo svoju narodnu nošnju i imali smo 330 službenih nastupa. Sudjelovali smo u 12 humanitarnih akcija, snimili smo igrani film, glazbeni spot sa zadarskom klapom Puntamika za pjesmu poleti bili galebe, sudjelovali u 17 televizijskih i radio emisija. Koro KUD je prošlo 90 članova, organizirali smo doček našeg zlatnog olimpijca Ivana Katuše, brojne izložbe, promocije knjiga i projekcije filmove, ugostili smo zadarsko kazalište lutaka, nabrajala je Matešić.

Zahvala i Zadarskom listu

Posebno se zahvalila saborskom zastupniku Davoru Lončaru, KUD-u Luzarica iz Pridrage, bivšem načelniku Polače Viti Prtenjači, prvom predsjedniku KUD-a Marinu Katuši, sadašnjoj predsjednici Animariji Maešić, Općini Sv. Filip i Jakov, Božidaru Rebiću, Novom Radiju i Zadarskom listu. Kruna festivala bio je veličanstveni vatromet.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3.3 (3 glasova)